Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Lex Luthor a jeho naděje, Brian Azzarello, Lee Bermejo: Lex Luthor

Azzarello Brian: Lex Luthor

Kdo je nejslavnější personou na planetě, jejíž jméno zná snad úplně každý? No přeci Superman! Právě celosvětová popularita a význam muže z oceli je trnem v oku kryptoňanovy nejtradičnější nemesis, milionáři Lexi Luthorovi.

Ta tam je doba, kdy byly komiksy naivní řachandou, v níž Superman (hop hop a letím!) v rámci několika okének odklidil zloducha ze scény. Černobílé vidění světa v jejich příbězích je dávno rozpuštěno a dnes mohou čtenáři často s úspěchem pochybovat, nakolik je který hrdina kladný či záporný. A to je dobře.

Jedním z těch, jejichž charakter se v posledních dekádách notně změnil, je Lex Luthor. Kdysi i komediálně laděný arcipadouch univerza nejslavnější komiksové postavy všech dob – Supermana – se postupem času vypracoval například v temného psychopata. Nebo naopak svébytného humanistu, který svou genialitu (a miliardy) věnuje rozvoji lidstva.

Podobně jej vidí i komiksová novelka scénáristy Briana Azzarella, která se snaží redefinovat naše vnímání postavy sociopatického miliardáře ještě výrazněji, než například šťavnatá jednohubka Marka Millara, Superman: Rudá hvězda. V Azzarellově komiksu je Luthorova dvojí posedlost pojmenována jasně: pozdvihnout lidstvo a neutralizovat Supermana. Ten podle něj lidstvu nejen brání v rozvoji (když nad sebou mám takového strážce, není třeba se toliko snažit, že jo) a zároveň představuje permanentní hrozbu: co když se jednoho dne probudí v rozmaru „měl bych jim raději vládnout“?

Pravda, Luthorova cesta rozhodně není podobně skautíkovská jako ta Supermanova, stále je schopen jít takříkajíc přes mrtvoly, pokud jde o naplnění jeho plánů. Samotné akce se navíc aktivně neúčastní a ani nepotřebuje – stačí mu být šedou eminencí v pozadí, která pohybuje postavičkami na šachovnici předem promyšlenými tahy. V Azzarellově podání je Lex Luthor ovšem také filozof a člověk, který vykazuje alespoň drobnou míru empatie a citu. A postava, které prostě musíte fandit.

Naprostými vrcholy komiksu jsou pak interakce mezi oběma klíčovými postavami. Ty sice nejsou bohaté na akci nebo slova, ale těch několik scén, kdy si stanou/vzlétnou tváří v tvář, svou atmosférou jednoznačně vyniká. Na tom má ohromné zásluhy také ilustrátor Lee Bermejo, jehož k realismu tlačená kresba vzbuzuje úžas. Dech beroucí je především jeho ztvárnění Supermanovy tváře, která je přinejmenším děsivá. Anebo jakýkoliv detail na ženské tělo.

Brian Azzarello, Lee Bermejo a DC Comics, to je kombinace, která prostě funguje. Přesvědčit jsme se o tom u nás mohli již v neméně působivé knize Joker. Jejich paradoxně starší dílko o Lexi Luthorovi si k nám sice našlo cestu až nyní, ale i v tomto případě jde bezesporu o titul, který by komiksovým fajnšmekrům ujít rozhodně neměl.

  • Brian Azzarello, Lee Bermejo: Lex Luthor
  • BB/art, 2015
  • překlad: Martin D. Antonín
  • 128 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
27. listopadu 2015, Josef Horký

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Lex Luthor

Lex Luthor
399 Kč 359 Kč