Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Letopisy Vukogvazdské družiny: Svazek prvý. Dračí Doupě z jiného úhlu pohledu., Kolektiv autorů - Vukogvazdská družina

letopisy_obalka

Vše to začalo již v dobách, kdy se u nás poprvé objevilo Dračí Doupě, jakožto náhražka role-playingových her ze západu. Okamžitě se mu podařilo uchvátit spoustu fanoušků, kteří posléze strávili spoustu času hraním dobrodružství jen za pomoci pravidel, tužky, dvojice kostek a hlavně své fantazie. V roce 1996 tak ze skupiny pražských maturantů vznikla Vukogvazdská družina dobrodruhů, kteří rozhodně nebyli neohrožení tak, jak hrdinové v příbězích většinou bývají.

Všichni účastníci svá dobrodružství sepisovali a tak vznikly Letopisy, které byly publikovány na stránkách skupiny. Nedlouho po svém zveřejnění si získaly své příznivce a tak družina v literárním snažení pokračovala, dokud se na stránkách neobjevilo úctyhodných jedenáct příběhů. Díky přízni fanoušků bylo rozhodnuto – Letopisy musí vyjít jako kniha. A tak už začátkem loňského roku byly všechny příběhy ze stránek staženy a upraveny do knižní podoby pod názvem Letopisy Vukogvazdské družiny.

Přečtěte si i UKÁZKU Z KNIHY

Svazek prvý obsahuje celkem tři příběhy, nebo chcete-li, dobrodružství. První z nich, nesoucí jméno Salaš v horách, vypráví o tom, jak se jednotliví aktéři dali dohromady, a za účelem zachránit unesenou statkářovu dceru vytvořili družinu, která se později začala nazývat Vukogvazdská. Samozvaného vůdce Keredoka, alchymistku Meodu, svůdnou Myrjanu, trpaslíka Borina, tichého Dargose a tupého Zyrgyra ovšem na salaš v horách nežene pouze touha zachránit unesenou dívku, ale také povídačky o pokladu, který tam údajně ovčák přechovává.

Druhá část obsahuje příběh jménem Starý Důl, který se mi i přes svoje poněkud klišovité jméno asi z celé trojice líbil nejvíce. Družina pomáhá synovi šlechtice Erhartovi vyřešit případ záhadného mizení dětí. Jenže na kouzla je i družina krátká. Poslední příběh Štvanice pak zavede dobrodruhy do Krahulčí, kde opět řeší starý známý problém – nedostatek peněz. Rozhodnou se proto získat hlavu loupežníka Striglava, na kterou je vypsaná vysoká odměna. Jenže Striglav ji rozhodně nevydá dobrovolně.

Jak vznikaly Letopisy?

  1. RPG (role-playing game) Dungeons & Dragons odstartovalo ve světě trend her na hrdiny.
  2. V roce 1990 u nás nakladatelství Altar vydává první českou hru na hrdiny, Dračí doupě.
  3. O šest let později vzniká v Praze Vukogvazdská družina, která sepisuje své dobrodružství a publikuje je na webových stránkách pod názvem Letopisy.
  4. Díky přízni fanoušků byly nedávno Letopisy ze stránek staženy a začaly být přepisovány do knižní podoby.
  5. Vzhledem k tomu že čtete tuto recenzi se úmysl podařil, Letopisy vyšly a další díl se snad již chystá.

Hlavní předností knihy je bezesporu fakt, že se „doopravdy“ odehrála a tak se z ní stává naprostý unikát. Díky tomu je vše snadno uvěřitelné a také emoce a charaktery postav jsou propracované do nejmenších detailů. Dílo je také velmi bohaté na dějové zvraty, protože Pán Jeskyně (nazývaný též Dějmistr) si očividně dal velkou práci s tím, aby se nezačala jeho družina nudit. Letopisy tak mají po většinu doby spád a není v nich příliš hluchých pasáží.

Příběh je navíc vyprávěný velmi netradičně, určitou pasáž vždy popisuje některý z protagonistů. Čtenář tak získá na události náhled hned z několika různých úhlů a zároveň je mu umožněno nahlédnout do hlav jednotlivých družiníků. Nevšední je i jazyk knihy. Pominu-li trpaslíka Borina a krola Zyrgyra, po jejichž proslovech musíte občas chvíli luštit, co se to vlastně snažili říct, i jinak používá autor mnoho archaismů a vlastních výrazů, které sice skvěle zapadnou do světa a ostatních reálií knihy, ale běžnému současnému čtenáři často nic neřeknou.

Rozhodně se jedná o vynikající dílo, které byste neměli nechat proklouznout. Za předpokladu, že jste Dračí Doupě nikdy nehráli, budou pro vás Letopisy jen další z fantasy knih, ovšem pokud jste sami nějaké RPG někdy zkusili, budete se u této knihy královsky bavit. Budete si představovat, jak se to všechno asi ve skutečnosti odehrávalo a budete vzdávat hold Dějmistrovi, který zvládl mít celý děj pod kontrolou od začátku do konce. Třeba vás dokonce příběhy inspirují k hraní a vlastní tvorbě a možná někdy sepíšete své vlastní Letopisy. Kdo ví.

  • Kolektiv autorů – Vukogvazdská družina: Letopisy Vukogvazdské družiny I
  • Gorgona Books 2011
  • Obálka: Piotr Cieśliński
  • 392 stran, 392 Kč (v e-shopu Fantasye již za 353 Kč)
23. ledna 2012, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Letopisy Vukogvazdské družiny I

Letopisy Vukogvazdské družiny I
392 Kč 353 Kč