Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Les – Kdo se bojí, nesmí po setmění do lesa!, Chelsea Bobulski: Les

Bobulski Chelsea: Les

Každá rodina má nějakou Achillovu patu, tajemství, jež je příliš bolestivé na to, aby se o něm mluvilo. Pár kostlivců ve skříni, šílený příbuzný, nebo nezdařilé přešlapy předků, nejsou nic ve srovnání s familiárním dědictvím Winter. Dívka totiž do vínku dostane prapodivný odkaz. Její rodová linie patří ke strážcům, ochráncům lesa, do něhož ústí nejrůznější časové portály. Dívenka, stejně jako mnozí před ní, má zabránit tomu, aby se některá nebohá duše ztratila v časoprostoru, do nějž nepatří. Pokud by se někdo nedej bože zatoulal a změnil historické události, mělo by to nedozírné následky pro celou lidskou populaci.

Její řemeslo je vskutku zajímavé, má možnost potkat mnoho kultur, osob z různých koutů světa. Navíc místo, kde pracuje, se tváří opravdu mírumilovně, tedy až do chvíle, kdy v něm její otec nalezne svou smrt. Tragicky sejde z cesty, která je strážcům vyhrazena a skončí neznámo kde. Dospívající středoškolačka po něm musí převzít nejen veškeré povinnosti, ale i starost o matku, která se se skonem svého chotě vyrovnává jen velice těžko. Krátce po nešťastné náhodě navíc lesní porost napadne neblahá nákaza a klidný háj se začne měnit v pulzující bestii!

Les hraje na strunu milého, leč pramálo komplikovaného příběhu se zajímavým námětem. Autorka pohlíží na stále populárnější motiv cestování v čase novýma očima. Samotný exteriér, jenž je i v názvu díla, představuje místo, které je jakýmsi středem mezi dvěma dimenzemi – minulostí a současnosti, ve které přebývá i pilotní postava. Samotná existence takovéhoto průniku skýtá mnohé hrozby k využití mocné síly, která je v jeho středu naakumulovaná, s čímž si Chelsea Bobulski aktivně pohrává.

Chelsea Bobulski v pěti bodech

  1. Narodila se v Ohiu.
  2. Vyrostla na filmech z dílny Walta Disneyho a Broadwayských muzikálech.
  3. Promovala na Ohio State University z oboru archeologie.
  4. Krátce po promoci si vzala svého spolužáka. Nyní žije v Ohiu se svým manželem, dcerou a psem.
  5. Les je její literární prvotinou.

Hlavní hrdinka je příjemným překvapením na poli klasického young adult motivu. Zprvu by se mohlo pozdávat, že to bude ufňukaná hromádka neštěstí proklínající svůj životní úděl. Brečící nad odepřením klasického života dospívající zlaté mládeže, který v sobě zahrnuje party, flirtování a spoustu make-upu. Jenže děvče takové není, jistě sem, tam si trochu zalamentuje nad stále se opakující rutinou každodenní existence, ale rozhodně s tím čtenářům neleze na nervy. Chová se racionálně, s rozmyslem a snaží se využívat chladnou hlavu.

  1. Jelikož se jedná o počin, který je primárně zaměřen na mladé dospělé, tak se nelze vyhnout romantickým epizodám. Džentlmen z osmnáctého století a osamocená pana v nesnázích z doby o tři století později? Známý mix, který funguje skvěle a má toho skutečně mnoho, co nabídnout. A tak není divu, že s ním spisovatelka ochotně pracuje. Není první ani poslední, vzpomeňme si třeba na Wonder Woman – Válkonošku. Avšak právě díky tomuto konceptu není o úsměvné momenty, které tkví zejména v technické rozdílnosti obou výše zmíněných datací, nouze. Menší hormonální poblouznění lze snadno přejít.

Lehce zamilovaná linie příběhu vůbec neškodí, naopak do něj perfektně zapadá. I když je pravda, že i bez klasických klišoidních situací by se jednalo o povedený počin. Nicméně jelikož se myšlenky pilotní protagonistky netočí jen kolem krásných očí a mužných svalů, tak uchlácholí jak romantické duše, tak i milovníky fantasy, pro které tyto „lehčí“ pasáže představují malou pauzu v jinak velice nadupaném ději.

Dění pomalu, ale jistě graduje. Stále rychleji se šířící virus, ale i občasné flashbacky do minulosti napomáhají k celkovému vyústění v konečné velké finále. Celkem jednoznačná struktura o třech proměnných je sice pěkným úhybným manévrem, který stvoří příběh, ale již mu nedokáže dodat potřebnou jiskru. Místy tak chybí nějaký ten detail, který by ve zvídavém čtenáři probudil pokušení strávit s knihou několik bezesných nocí. Pár stránek navíc, spolu se zvětšeným objemem by knížce jako celku rozhodně prospěl. Trh je v současné době sice přehlcen značným množstvím fantasy sérií, nicméně v tomto případě by nějaké to pokračování rozhodně nebylo ke škodě, ba naopak. Skvěle vykreslené myšlence totiž chybí prostor pro úplný rozvoj a seberealizaci, což je trochu škoda.

Pokud hledáte nevšední zážitek, který by byl spjatý s myšlenkou alternativních realit, tak jste na správné adrese. Usaďte se na deku, lehněte si do houpací sítě, či vezměte Les na výlet k vodě. V přírodě, za zvuků fičícího větru, zpěvu ptáků a šumů v korunách stromů totiž budete mít pocit, jako když sami vážíte štreku skrze čas a prostor!

  • Chelsea Bobulski: Les
  • CooBoo, 2019
  • Překlad: Nika Exnerová
  • 288 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
26. května 2019, Anastasja Višťalová

Les

Les
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč