Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Legie Bobů splétá vesmírnou síť, Dennis E. Taylor: My jsme legie (Bobiverzum 1)

Dennis E. Taylor: Bobiverzum 01: My jsme legie

Cestujete kosmem, jste zbaveni běžné zátěže lidského těla a můžete do nekonečna množit své vlastní ego. To jsou pracovní podmínky, jaké by přinejmenším vzbudily pozornost. Jenže na uvedené pozici vás chce zabít šílený Brazilec, budete muset velmi dlouho cestovat a na vašich bedrech za chvilku ponesete osud celé lidské populace. Bobu Johanssonovi taková role spadla do klína, aniž by se ho kdokoliv ptal.

Bob byl v naší době úspěšným programátorem a podnikatelem, jenž si zajistil blahobyt do konce života prodejem vlastní firmy. Myslí však i na budoucnost, neboť si u kryogenické společnosti zaplatil posmrtné zmrazení hlavy. Služby se mu dostane dřív, než by očekával. Krátce po návštěvě conu jej srazí auto a jeho zkopírované vědomí se probudí v počítači 22. století. Bohužel, na území někdejších USA vládne despotická teokratická vláda, která „replikanty“, tedy počítačové kopie lidských osobností, považuje za svůj majetek.

Bob, přinejmenším v určité verzi, naštěstí přežije veškerá úskalí a splní všechny testy, takže se stane řídící inteligencí Von Neumannovy sondy na výzkum obyvatelných planet ve vesmíru. Po návštěvě vzdálené sluneční soustavy začne rychle tvořit svou kopii a rázem se to ve hvězdách hemží variacemi na pana Johanssona. Zároveň musí čelit konkurentovi v podobě brazilského replikanta a mnoha dalším potížím.

Dennis E. Taylor v pěti bodech

  1. Narozen v Kanadě, nyní žije ve Spojených státech.
  2. Živí se jako programátor.
  3. Jeho prvotinou byl román Outland, vydaný na vlastní náklady. Vypráví o experimentu, jenž otevře portál na paralelní Zemi, kde nejsou lidé a která se stane útočištěm po globální katastrofě.
  4. Další knihy série Bobiverzum nesou název Protože nás je mnoho a Všechny tyto světy.
  5. Sám o sobě říká, že je ve dne programátorem, v noci spisovatelem a během sezóny snowboardistou.

Jak vyplývá z podstaty věci, Bob stráví většinu času izolován od normální lidské společnosti a musí se spoléhat především na vlastní schopnosti. Autor Dennis E. Taylor tak sice věrohodně dokresluje hrdinovu nevídanou situaci, ale na druhou stranu si tím také vypomáhá, aby nemusel přivádět na scénu vícero postav. Skutečně platí, že kdykoliv se v ději objeví někdo, kdo nepatří do „bobovského“ kolektivu, nedostává se mu hlubší charakterizace a dialogy mají převážně jen potvrzovat Bobovu konečnou převahu.

Bob sám je především napsaný tak, aby působil jako zprostředkovatel odlehčeného vyprávění, ovšem také jako odborník dláždící cestu novému druhu vesmírného cestování. Ostatně nejsilnější partie knihy se nacházejí ke konci první poloviny, kdy si protagonista vytváří životní prostor v soukromé virtuální realitě a zároveň začíná řešit praktické aspekty své mise. Taylor dokazuje svou erudovanost, takže se určitě do značné míry zalíbí fanouškům hard science fiction.

Spisovatelovým úmyslem bylo zjevně také potěšit čtenáře „lehčí“ formy sci-fi a možná si to mohl odpustit. Bob není lidsky kdovíjak výrazný, ovšem má jeden podstatný rys. Je to totiž velký nerd. Putování mezihvězdným prostorem si tudíž osvěžuje notnou dávkou popkulturních referencí, hlavně na Star Trek. Když si začne tvořit kopie, některé z nich dokonce přijmou (mimo jiné) startreková jména. Budiž, někteří čtenáři mohou být nadšeni, mnohým to nicméně bude vadit a možná začnou obviňovat autora z nedostatku vlastní invence. Každopádně, jakmile vznikne „legie“ Bobů, střídání mezi jejími členy může být rušivé a matoucí, přičemž tato vyprávěcí technika brzy odhalí svůj potenciál.

Bohužel, nedá se říci, že by jej často uvedla do praxe. Bobové se rozlétají do různých slunečních soustav a záhy se věnují rozličným scifistickým úkolům jako mapování případných pozemských kolonií, sledování primitivních mimozemšťanů nebo záchraně pozemské populace, to vše s občasnou akční pauzou. Většina z toho je silně odosobněna a schází tomu jiskra představivosti. Taylor se i nadále snaží o důraz na detail rozvíjející se akce, v tomto případě to naneštěstí vede k natahované bezobsažnosti. Slohově a emociálně je bohužel nejlépe napsaná jistá kapitola, která se prakticky netýká žádného z hlavních příběhů. Ke konci navíc autor čím dál tím víc opouští oblast „hard“ sci-fi a usnadňuje si postup všemocnou technologií.

Série Bobiverzum má na svém začátku značné ambice potěšit fanoušky žánru spojováním někdy až moc rozdílných motivů, Taylor spíš ukazuje, že zpracovávání látky je nad jeho tvůrčí schopnosti. Přesto, stejně jako se učí a vyvíjí tým Bobů, můžeme v budoucnu doufat ve zrání jeho talentu.

  • Dennis E. Taylor: My jsme legie (Bobiverzum 1)
  • Host, 2018
  • Překlad: Filip Drlík
  • Obálka: Jeff Brown
  • 376 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
11. května 2018, Jiří Kábrt

Bobiverzum 01: My jsme legie

Bobiverzum 01: My jsme legie
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč