Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Legendární Lilith kvůli mužům trpěla. Její Čtvrtá děvka ale nakonec všem vytře zrak, Ev Knight: Čtvrtá děvka

ctvrta devka

Příběh o Adamovi, Evě, Lilith a vyhnání z Ráje asi známe všichni i v takové ateistické zemi, jakou je Česko. Jenže co kdyby se všechno odehrálo jinak, Bůh byl manipulativním šovinistou a Lilith jen zneuctěnou hledačkou spravedlnosti? A jak by toho zapadl anděl smrti a jedna dívka ze současnosti, která toho už za svůj krátký život stihla prodělat víc, než mnozí za trojnásobek? Vítejte v brutální verzi trumpovské Ameriky, kde si feminismus bere všechno zpátky i s úroky.

Kenzi si toho musela vytrpět už dost. V sedmi letech sledovala, jak si smrtka bere jejího staršího bratra, pak jak z jejího života odchází otec a následně jak její matka propadá drogám. Dál už to jelo jako po másle – sebepoškozování, dluhy u těch špatných lidí, splácení v naturáliích. Jenže to nejhorší teprve přijde. V odrbaném talismanu se na Kenzině hrudi houpe duch samotné Lilith, jež se jednoho dne probudí a světu zvěstuje apokalypsu. Místo čtyř jezdců ale zkázu přinesou čtyři děvky, které si konečně vezmou zpátky svou důstojnost. A jednou z nich možná bude i Kenzi.

Prvoplánová jen zdánlivě

Americká spisovatelka Ev Knight je i na svém domácím trhu spíše nováčkem, ostatně Čtvrtá děvka se stala její prvotinou. Hned s ní si ale získala slušnou reputaci, obdržela totiž za ni cenu Brama Stokera pro nejnadějnější debut roku 2020. Autorka tady vychází ze své osobní zkušenosti, když v roce 2017, den po jmenování Donalda Trumpa prezidentem, stála s dalšími ženami v ulicích Washingtonu, D. C. a skandovala, že se svých práv navzdory nové konzervativní hlavě státu nevzdá.

Z atmosféry toho dne povstal nápad napsat převyprávění lidských dějin z pohledu utlačovaných žen, respektive hlavně té úplně prapůvodní – Lilith. Ev Knight je ale zároveň autorkou temných fantasy a krvavých hororů, v románu tedy nechybí brutálně krvavé scény (v jedné z úvodních třeba Lilith pod plachetkou porodní asistentky umučí rodící ženu, jejího potomka i manžela) či sex, skrz nějž si čtyři děvky apokalypsy mají zjednat vládu nad světem.

Ev Knight v pěti bodech

  1. Americká autorka temné fantasy a hororu.
  2. Prosadila se prvotinou Čtvrtá děvka, která získala cenu Brama Stokera ze nejlepší debut v roce 2020.
  3. Od té doby vydala román Children of Demether a novely Partum a Three Days in the Pink Tower.
  4. Svůj účet má na řadě sociálních sítí, ať už jde o Twitter, Facebook nebo Instagram. Provozuje i podcast Brain Squalls.
  5. Žije v Savannah ve státě Georgie se svým manželem, psem a třemi kočkami.

Na knize je pak nejzajímavější to, že žádný z těchto prvků není prvoplánový, jak by se mohlo zdát už třeba z názvu a vyzývavé obálky. Místo toho každá taková scéna (a že je jich ve svazku požehnaně) slouží k prokreslení jednotlivých postav, kulis jejich životů i obecné pozice žen v současné společnosti. Vlastně až ve finále se konečně dozvíme, zda chce Lilith spustit svou apokalypsu jen z čiré zášti a touhy po moci či zda chce skutečně nastolit lepší, spravedlivější svět a že její účel pouze světí prostředky. V protiváze k Lilith pak po celou dobu působí mladá Kenzi, jíž se nechá od legendární mytologické postavy zpočátku snadno manipulovat, postupem času se ale snaží najít svůj vlastní hlas a názor. Závěrem je jasné jedno – dobrých konců je jako šafránu a zlo bude jistojistě plodit jen další zlo.

Mladé rozhněvané ženy

Na současné situaci amerických ženských práv, v čele s nyní velmi debatovanou novou vlnou omezení potratů, není pěkného nic. Generuje ale řadu zajímavých rozhněvaných žen, jejichž bublina se místy překrývá se spisovatelkami fantastiky – a právě taková provokativní díla se nyní postupně objevují i v českém překladu. Z nedávných titulů lze zmínit například Budoucnost jiné časové linie od Analee Newitz. Čtvrtá děvka je v tomto žánru skvělým příspěvkem, který po celou dobu baví svižným příběhem, silnými postavami a zajímavými žánrovými prvky, z jejichž polévky ale často vyčuhuje silnější podtón morálních otázek. Na knize je sice poznat, že jde o prvotinu Ev Knight, takže ne všechny detaily jsou tak vycizelované, jak by být mohly, porotě zmíněného ocenění se však není co divit, že právě tento román v daném ročníku uspěl.

  • Ev Knight: Čtvrtá děvka
  • Golden Dog, 2023
  • překlad: David Hálek
  • obálka: Jiří Arbe Miňovský
  • 390 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
25. září 2023, Jan Nohovec

Čtvrtá děvka

Čtvrtá děvka
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč