Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Legendární barbar se vrací v nové úpravě, Robert E. Howard: Conan - Hodina draka

Howard Robert E.: Conan - Hodina draka

Robert Ervin Howard, autor neohroženého cimmeřana Conana, ovlivnil nespočet autorů z celého světa. Ti jej i skoro osmdesát let po jeho smrti stále následují a nadále rozvíjejí Howardův odkaz v podobě nových dobrodružství neohroženého barbara Conana. Nakladatelství Omega navíc přináší Conanova dobrodružství v “novém” překladu od Petra Poláka a s obálkou, kterou obstaral Jiří Miňovský.

Howard byl americký autor, který spolu J. R. R. Tolkienem stojí za vznikem žánru fantasy, přesněji hlavně jeho subžánru sword and sorcery (meč a magie). Hlavně díky nim se tak čtenáři mohou těšit z epických fantasy ság plných magie, draků a velkolepých bitev. Již od mládí se zajímal o dráhu profesionálního spisovatele a svou první práci publikoval již v osmnácti letech. Jeho spisovatelská kariéra zasahovala do mnoha žánrů, ale největší slávu mu získaly až povídky o cimmeřanském barbaru Conanovi, vydávané ve slavném americkém magazínu Weird Tales.

Kromě barbara Conana vytvořil mnoho dalších postav, které se nesmazatelně zapsaly do podvědomí čtenářů. Za všechny tak můžeme jmenovat knihy o králi Kullovi, piktovi Bran Mak Mornovi a válečnici Rudé Sonje. Kromě prózy psal i poezii, která se však s příliš velkou odezvou, zejména ze strany nakladatelů, nesetkala.

Robert Ervin Howard v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1906 v americkém Texasu.
  2. První povídka, kterou publikoval za honorář, se jmenovala Spear and Fang (Kopí a tesáky, 1925).
  3. Autor postav barbara Conana, krále Kulla, pikta Bran Mak Morna, Rudé Sonji a mnoha dalších.
  4. Spolu J. R. R. Tolkienem je označován za zakladatele subžánru fantasy sword and sorcery (meč a magie).
  5. Citově nevyrovnaný Howard spáchal sebevraždu, když se dozvěděl o nevyléčitelné chorobě své matky.

Robert E. Howard napsal o Conanovi celkem 21 povídek a v češtině vyšly všechny včetně jeho jediného románu Hodina draka. V ní již mírně zestárlý Conan touží dožít svůj bouřlivý život alespoň trochu v poklidu na trůnu Aquilonie. Ovšem jistí čtyři spiklenci oživí s pomocí mocného magického talismanu tři tisíce let mrtvého mága Xaltotuna, který jim má dopomoci k uchvácení Nemedie a poté k útoku na Conanovu Aquilonii. A tak hlavnímu hrdinovi nezbývá nic jiného než se vydat v ústrety nebezpečenství a podstoupit další dobrodružnou výpravu, tentokrát proti poslednímu Sethovu knězi Pythonu.

Na první pohled se jedná o zápletku, kterých zde bylo bezpočet. Klasický souboj dobra se zlem ale dokáže i přes svůj triviální námět stále lákat a přitáhnout nové čtenáře. Navíc nelze zapomenout na to, že v Howardově době bylo takovýchto příběhů jako šafránu. Na druhou stranu je zde lehce cítit to, že autor se zaměřoval především na povídky. Lehká schématičnost, naivita a občas až do očí bijící lacinost se v kratších příbězích dá snadno schovat. O to více pak vystupuje v delším vyprávění jako právě v Hodině draka.

Po Meči s fénixem a dalších povídkách přichází nakladatelství Omega s další Conanovskou knihou. Nutno říci, že právě Meč s fénixem schytal hodně velkou kritiku ohledně nového překladu, kterého se namísto známého Jana Kantůrka chopil Petr Polák. Do této diskuze se nemá význam zapojovat, ovšem je třeba podotknout, že u redakční úpravy si Omega v případě Hodiny draka mírně polepšila, přestože se stále nejedná o nic, čím by se mohla chlubit.

Přes všechny klady a zápory je nové vydání Conana možností pro ty, kterým unikla vydání předchozí a nechtějí si pořizovat knihu z bazaru. Za to rozhodně patří Omeze velké plus, protože díky ní tak má i mladší generace možnost nahlédnout do úžasných dobrodružství tohoto neohroženého barbara.

  • Robert E. Howard: Conan – Hodina draka
  • Omega, 2014
  • překlad: Petr Polák
  • obálka: Jiří Miňovský
  • 254 stran, 229 Kč (v e-shopu Fantasye již za 206 Kč)
5. května 2014, Petr Čapek

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Conan - Hodina draka

Conan - Hodina draka
229 Kč 206 Kč