Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kyberpunková klasika Ghost in the Shell konečně v českém vydání, Shirow Masamune: The Ghost in the Shell

Shirow Masamune: Ghost in the Shell

Americká filmová adaptace jednoho z nejslavnějších japonských anime všech dob rozvířila vody i kolem kultovní mangy, která od doby svého vzniku inspiruje tvůrce sci-fi po celém světě. Legendární Ghost in the Shell si nyní fanoušci přečtou i v češtině.

Technologie v blízké budoucnosti srůstá s běžným životem čím dál tím těsněji. Svět je protkán datovou sítí, lidé nahrazují své nedokonalé části umělými implantáty a stroje jsou obohacovány živou tkání. Terorismus však ani zdaleka nevymizel a ruku v ruce ho doprovází rafinované hackerské útoky a další kyberzločiny. Speciální Zásahová obrněná jednotka složená z těch nejlepších se zodpovídá jen premiérovi. Vede ji major Motoko Kusanagi.

Ačkoli Ghost in the Shell spatřil světlo světa poprvé už roku 1989, ještě zdaleka nepatří do starého železa, a to ani když vypráví o něčem v současnosti tak rychle se rozvíjejícím, jako jsou počítačové technologie. Ještě nějakou chvíli potrvá, než ho realita vůbec doběhne a do té doby nezbývá než žasnout nad tím, do jakých detailů si Shirow Masamune se svým kybernetickým světem vyhrál. A to nejen co do jednotlivých systémů, v nichž se elegantně mísí biologie s technikou a filosofií, ale i co do propracované kresby.

Shirow ví, kdy akce hraje prim a je žádoucí zachovat kresbu co nejjednodušší a kdy je naopak čas dupnout na brzdu a představit svou vizi budoucnosti v co nejjemnějších drobnostech. Můžete se proto těšit nejen na perfektně vyladěné prostřední, ale především na precizně vykreslené technické vychytávky, kybernetické součásti a zbrojní techniku. Shirow umí kreslit přehledně i náročnější akční scény, co může čtenáři však zpočátku znesnadňovat čtení je velké množství postav. Už od začátku se to tu hemží členy speciální jednotky, řadou politiků a dalších vedlejších postav.

O technice, náboženství i politice

Ghost in the Shell je prozatím čtenářsky nejnáročnější manga, která u nás vyšla. Příběhy jednotlivých kapitol se sice motají „jen“ kolem vyšetřování kyberzločinů a terorismu, nepopiratelnou přidanou hodnotu mu však dodávají především Shirowovy autorské poznámky. Jsou všude, je jich požehnaně a jsou informačně nesmírně nahuštěné. Týkají se všeho možného – soudobé politické situace v Japonsku, předtuch o budoucnosti, náboženských témat i technických otázek.

Autor v nich čtenáři doporučuje knihy pro mangu důležité nebo vysvětluje, proč se rozhodl vyprávět příběh právě takhle. Dokonce přiznává vlastní lenost v případě kreslení některých detailů nebo uchylování se k technickým nepřesnostem. Některá poznámka tedy dokonale hraje s příběhem, v jiné se Shirow potřeboval jen vykecat. Efekt obojího je ale jedinečný, protože máte při čtení pocit, jako by vám autor koukal přes rameno a s téměř dětskou radostí vám osvětloval průběh své práce. A nemohl se dočkat, až ho zase pustíte ke slovu na další stránce.

Příběh ale hladce funguje i bez nich a pokud vás autorské tlachání u čtení děje příliš nebaví, můžete jej s klidem přeskočit (a třeba nechat na později). Znatelně totiž zpomaluje jinak rapidní tempo každé kapitoly.

Práce s barvami

Když se manga dočká několika málo barevných stránek, to už musí něco znamenat! Občas je to trochu nezvyk, Shirow si ale krásně pohrál s jemnými odstíny a barevnými přechody, když manga přechází do černobílého provedení a naopak. Jakkoli je ale u nás manga v barvě nezvyklá, těch pár stránek v každé plnohodnotné kapitole je jako připomenutí, jak se s pár odstíny dá čarovat. Především v různých prostředích se Shirow mohl pořádně vyřádit a například dvoustránkové potápění v moři vypadá kouzelně.

Shirow Masamune v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1961 v japonské prefektuře Hjógo.
  2. Jeho pravé jméno zní Masanori Ota.
  3. GITS předcházely populární kyberpunkové mangy Black Magic (1983) a Appleseed (1985).
  4. Získal japonskou Seiun Award za nejlepší sci-fi.
  5. Na motivy GITS bylo natočeno několik anime a v roce 2017 i americký hraný film se Scarlett Johansson v hlavní roli.

Komiks, který inspiroval dokonce i kultovní Matrix, má i téměř po třiceti letech stále co říct a po dějové stránce ční vysoko nad řadu moderních sci-fi příběhů. Druhá samostatná kniha série GITS s podtitulem Man-Machine Interface vyjde v listopadu 2017.

  • Shirow Masamune: The Ghost in the Shell
  • Crew, 2017
  • překlad: Anna Křivánková
  • 350 stran, 490 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
6. července 2017, Sabina Dudová

Ghost in the Shell

Ghost in the Shell
  549 Kč