Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Která nežánrovka od D. Lehanea by vám neměla uniknout? Co třeba Černá nenávist?, Dennis Lehane: Černá nenávist (Kenzie a Gennarová 1)

dennis-lehane-cerna-nenavist

Vypadalo to jako klasická práce. Najít ženu, co ukradla senátorovi složku s dokumenty. To by ale nesměl být Patrick Kenzie, aby se nezačal zajímat o to, co v nich stojí. Schyluje se k válce mezi gangy. On a Angie stojí přesně uprostřed a senátor, který chce složku zpět, jim dýchá na záda. Jenomže složka je jediný důvod, proč ještě žijí. Prostě typický den bostonského detektiva.

Černá nenávist je první knihou Dennise Lehanea a zároveň se jedná i o první část série Kenzie a Gennarová, jejíž další dvě části připravuje nakladatelství Epocha. Již dříve u nás z této série vyšla její čtvrtá kniha Sbohem, baby, kterou vydalo nakladatelství Olympia a jež se stala také předlouhou pro film Gone, Baby, Gone, který sklidil obrovský úspěch.

Americký spisovatel Dennis Lehane pochází z Dorchesteru (čtvrť v Bostonu), není tedy divu, že celou sérii zasadil právě do tohoto prostředí. Hlavní postavou knihy je Patrick Kanzie, soukromý detektiv, jehož kancelář sídlí ve zvonici kostela. Spolu se svojí parťačkou a kamarádkou z dětství Angelou Gennarovou se specializují především na hledání ztracených osob. Jejich nejnovější případ se týká senátora, kterému byly odcizeny tajné dokumenty. Mají za úkol najít uklízečku, která je ukradla, dříve, než je zveřejní. Patrick a Angie ženu rychle najdou, nechají se ale přesvědčit, aby ji nepředávali senátorovi dřív, než se na dokumenty podívají.

Když konečně zjistí, co složka skrývá, pochopí, že celou dobu stáli na špatné straně. Naneštěstí pro ně je do případu zapleten i Socia, šéf jednoho z nejmocnějších gangů v Bostonu. To chce ale změnit jeho syn Roland se svými kumpány, jichž stále přibývá. Válka mezi gangy je na spadnutí. Hra o Kenzieho a Angein život začíná.

Hlavní devizou Černé nenávisti je Leheanův osobitý styl. Drsnou školu americké detektivky mísí s existencionálním dramatem. To se projevuje tím způsobem, že autor vkládá do děje myšlenky svého hrdiny Patricka Kenzieho. Zde si nejde nevšimnout podobnosti s jeho pozdějšími díly, například u Tajemné řeky tuto metodu dovedl k dokonalosti.

Dennis Lehane v pěti bodech

  • narodil se roku 1965 v Bostonu ve státě Massachusetts.
  • jeho první knihou byla Černá nenávist (A Drink Before the War, 1994), která je součástí jeho detektivního cyklu Kenzie and Gennarová, jehož čtvrtým dílem je Sbohem, baby (Gone, Baby, Gone)
  • mezi jeho další díla patří Tajemná řeka (Mystic River) a Prokletý ostrov (Shutter Island).
  • podílel se jako scénárista na seriálu The Wire
  • zahrál si sám sebe v jedné z epizod seriálu Castle na zabití (Castle)

Velkým plusem románu jsou i jeho postavy a jejich vztahy. I kdyby šlo jen o Patricka Kenzieho, drsného detektiva, kterého pronásleduje duch jeho tyranského otce a který je zároveň zamilován do své parťačky. Ta má ale svých problémů dost. I když si s ní v profesním životě není radno zahrávat, tak v soukromí to má přesně naopak. Její manžel ji fyzicky týrá a ona mu není schopná vzdorovat.

Celou knihu prolíná tísnivá atmosféra. Situace, do níž se hlavní hrdinové čím dál více zamotávají, se jeví jako bezvýchodná. Jako protipól k tíživému příběhu postavil autor Patrickův a Angein drsný humor a s tím souvisí i dialogy. Pro každého, kdo už něco od Lehanea četl (nebo alespoň viděl jeho knihu zfilmovanou), nebude překvapením, že ty představují na knihách to nejlepší. Neméně zajímavou částí knihy je také morální dilema, které oba hrdinové prožívají. Musí se rozhodnout mezi penězi nebo svým svědomím. Způsob jakým tento problém vyřeší, je ukazuje spíše v tom horším světle, což jenom dokazuje Lehaneovu genialitu.

Černá nenávist se čte velmi dobře a ubíhá opravdu rychle. Příběh je propletený, ale ne překombinovaný. Postavy jsou dobře charakterizované, diametrálně odlišné, ale hlavně geniálně psychologicky prokreslené – díky tomu si každý najde svého oblíbence a není těžké se s postavami ztotožnit. Po dočtení člověk uzná sám, že vzhledem k tomu, co si jednotliví aktéři prožili, se nemohli zachovat jinak, než jak se zachovali. I přesto, že kniha byla napsána takřka před dvaceti lety, působí jako z naší doby. Tomu dopomáhá fakt, že řeší nadčasové problémy, jako jsou rasismus, gangy, drogy, zneužívání dětí nebo domácí týrání. Lehane se nebojí žádného tématu, ale vždy se na něj snaží pohlížet ze všech zúčastněných stran a v knize pokládá spoustu otázek, ale na žádnou z nich nedává jednoznačnou odpověď. Tento úkol náleží čtenáři.

Ačkoli v Černé nenávisti lze najít prvky existencionálního dramatu, jedná se hlavně o detektivku z drsné školy. A jako taková se může směle rovnat s jejími severskými brášky, kteří jsou u nás tak v oblibě.

  • Dennis Lehane: Černá nenávist (Kenzie a Gennarová 1)
  • Epocha, 2012
  • překlad: Petra Andělová
  • 288 stran, 269 Kč
16. listopadu 2012, Zbyněk Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).