Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Krverůž: Moderní převyprávění Fantoma opery, Anita Grace Howard: Krverůž

Howardová Anita: Krverůž

Sedmnáctiletá Rune má neobyčejný dar, díky kterému však velmi trpí. Je nadějnou operní zpěvačkou, ale když začne zpívat, ocitá se mimo své tělo a nedokáže se ovládat. Když pak dozpívá, je celá zničená, na což se její rodiče už dále nemohou dívat. Proto ji matka pošle do Francie v naději, že odborníci na umělecké konzervatoři Krverůž její dceři pomohou.

Od malička byla Rune zvláštní dítě s obrovským talentem, který se však po smrti jejího otce stal prokletím. Rune nedokáže kontrolovat svůj hlas, jakmile uslyší první tóny árie, začne ji hudba ovládat. Po zpěvu pak bývá velmi vyčerpaná a postupně se její stav zhoršuje, zpívání ničí nejen dívčino fyzické zdraví, ale i psychiku.

Rune se cestě na francouzský venkov brání, nevěří, že by jí změna prostředí a tahle tajemná škola mohla pomoci, krom toho se proslýchá, že v budově školy straší jakýsi duch. Hned po příjezdu se Rune setkává s maskovaným zahradníkem, z kterého se vyklube nedostižný houslista. Tajemný mladík ví o dívce první poslední a začíná ji učit zpívat ve snech, jež se zdají skutečnější než realita. Ani on však není bez tajemství a může se stát, že pravda Rune zničí nadobro.

A. G. Howard se proslavila přepisem jiného slavného díla. Sérii Šepotání napsala na motivy Alenky v Říši divů, tentokrát své čtenáře však neláká do pohádkového světa, ale seznamuje je s klasickým příběhem Gastona Lerouxe.

Rune představuje archetyp hrdinky young adult románů. Je velmi nadaná, ale svým nadáním trpí, a když se přestěhuje do nové školy, automaticky si na ni zasednou zdejší královny školy. Její nejlepší přítelkyní se stává outsider a ona musí snášet šikanu nových spolužáků. A také je tu chlapec – vtipný, inteligentní, pohledný… člověk si to umí domyslet. V popisu charakterů a samotné školy autorka nemusela příliš zapojovat svoji představivost, prostě napsala to, co už fungovalo nesčetněkrát předtím. Zdejší svět se stává zajímavým, až když se čtenář dostane do zatopeného podzemí, kde se skrývá nejedno tajemství…

Knihy na motivy známějších příběhů se objevují poměrně často a jsou také velmi oblíbené. Člověk mohl narazit hned na několik přepisů Alenky v Říši divů (nejen od A. G. Howard) nebo třeba Romea a Julie. Autorka hojně využívá originální předlohy z roku 1911, a nebojí se použít dokonce ani konkrétní citáty, aby navodila atmosféru. A to se jí daří. Kniha je romantická a truchlivá, stejně jako hlavní hrdinka.

Děj se rozvíjí jen velmi pomalu a postupně se prolíná s dobou pravého Fantoma Opery. Čtenář krok za krokem slepuje informace, jež v průběhu dostává, a pomalu vytváří fungující celek.

Krverůž představuje dílo, které v rámci svého žánru nabízí hodně klišé, ale zároveň se příjemně čte. Obálka i kniha mají krásné grafické zpracování, i když z červeného písma po chvíli začnou bolet oči. A. G. Howard čerpá z předlohy s úctou, ale ve svém zpracování nenabízí nic příliš objevného, a tak kniha poslouží primárně jako prostředek pro zkrácení dlouhých večerů.

  • Anita Grace Howard: Krverůž
  • CooBoo, 2017
  • Překlad: Magdaléna Stárková
  • Obálka: Nathália Suellen
  • 464 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
18. ledna 2018, Nela Libovická

Krverůž

Krverůž
349 Kč 314 Kč