Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Krvavý písek od M. T. Majar lemuje Torinu cestu do pekel. A snad i zpět, M. T. Majar: Krvavý písek (Vlci 2)

m-t-majar-krvavy-pisek

Probudila se na cestě do neznáma, připoutána k motorce a indiánovi, jenž ji vytrhl z jejího domova, o který musela tak dlouho bojovat. Teď Tori hrozí nové nebezpečí a není to jen tajemný Eliah a jeho přitažlivá moc, na které si musí dávat pozor. Magie, vlkodlačí síla a zrůdnost, jíž jsou schopni jen lidé, protáhnou Tori peklem.

V předchozím díle autorka představila novou českou urban fantasy a hrdinku, která opustila svou domovinu a utekla před svými kořeny a magií proudící jí v krvi, aby za oceánem našla novou budoucnost. Vlčí smečku, rodinu a životní lásku. Tori dlouze a urputně zápasila o své štěstí, ale nic netrvá věčně – nebyl jí dopřán ani den – a nové nebezpečí i starý známý klepou na dveře.

Indián Eliah Tori unesl a ujíždí s ní stovky mil daleko od jejího domova. Je vlkodlak a jako druhý své smečky je Tori, jež se nedávno stala družkou alfy, podřízený. Jenže Tori a bojovníka Navaho k sobě táhne ještě jiná síla, mocná a tajemná magie, důvod, proč Eliah zachází do takových krajností. Potřebuje Torinu pomoc a „Ne“ pro něj není odpověď.

M. T. Majar se poprvé proslavila na internetu, když začala psát fanfikce ze světa americké spisovatelky Laurell K. Hamiltonové, která dala vzniknout lovkyni upírů Anitě Blakeové. Autorčiny e-knihy se dočkaly takového úspěchu, že netrvalo dlouho a její dílo začalo vycházet v papírové formě u nakladatelství Fantom Print.

M. T. Majar v pěti bodech

  • vlastním jménem Markéta Marková se narodila ve znamení Štíra jako nejstarší ze tří sester, více prý není třeba vědět
  • nyní žije v Prostějově, pracuje v bankovnictví, nedávno se rozvedla a stará se o syna
  • na literárním kontě má již dvě knihy – Hot Boys a Znamení vlka
  • věnuje se mnoha aktivitám – čtení (obdivuje Stephena Kinga, Dicka Francise, Kena Bruena), psaní
  • intenzivně se věnovala také lukostřelbě a chovu ušlechtilých koček

Na prvním díle, Znamení vlka, je hodně poznat, že šlo o fanfikci, která se chvílemi až příliš okatě podobá světu, z nějž vychází. To se změnilo, protože Tori se posunula o něco dál – na arizonských pláních jde především o kouzla indiánů a mexické kartely než vlkodlačí sílu. Přesto určitá podobnost zůstala a to především v syrovosti a násilnosti scén, které autorka hojně popisuje.

Majar už dříve dala znát, že svět, v němž se příběh odehrává, je ohavné a kruté místo. Tentokrát se zaměřila přímo na svou hrdinku a nechává ji ochutnat všechnu brutalitu. Přestože se jedná o „urban fantasy“, tak na čtenáře ze všeho nejvíc dolehne tíha vědomí, že podobné prakticky existují i v našem světě bez magie a o to je Krvavý písek možná ještě vážnější.

Kniha je vyprávěna ich-formou, kterou si autorka zjevně oblíbila. A ještě aby ne, protože často dokazuje, že v ní je schopná psát čtivě a neuvěřitelně vtipně. V Krvavém písku je však tolik rádoby vtipných přirovnání a metafor, že jednomu začínají splývat, často jsou nevhodné a ke konci ve své podstatě působí spíš trapným dojmem.

Stejně jako některé její kolegyně z ciziny, působí Tori trochu jako Mary Sue, kterou všichni milují a ona nakonec nějakým zázrakem zachrání situaci, aniž by pořádně musela hnout prstem, protože její dary jsou vrozené a samozřejmě naprosto výjimečné. V druhém díle ovšem působí mnohem lepším dojmem než v prvním a to je určitě jisté zlepšení. Nakonec tím nejzajímavějším na celém příběhu je indiánská magie, i když jí je věnováno jen málo prostoru.

Autorka dala vzniknout něčemu naprosto unikátnímu. Urban fantasy, která může konkurovat zaoceánským dílům. Přestože se odehrává v Americe, je českému čtenáři blízká, protože Viktorie nezapomíná na své evropské kořeny. Série Vlci má hodně chyb, od hojných popisů toho, jak je Eliah sexy, až po myšlenky samostatné hrdinky, která působí dost nevyrovnaným dojmem. Hlavní je ale v Krvavém písku čtivost a tentokrát i jistá originalita, na kterou se nesmí zapomínat. Kniha se možná nezapíše hluboko do čtenářova povědomí, ale přečtete ji na jeden nádech.

  • M. T. Majar: Krvavý písek (Vlci 2)
  • Fantom Print, 2013
  • obálka: Angela Waters
  • 256 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 181 Kč)
23. ledna 2014, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Znamení vlka 2 - Krvavý písek

Znamení vlka 2 - Krvavý písek
Vložit do pytle na zboží  Koupit 259 Kč 181 Kč