Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Krutý princ: Dvůr nesmrtelných víl je konečně plný krutosti a intrik, Holly Black: Krutý princ

Blacková Holly: Krutý princ 01

Vítejte ve světě, kterému vládnou nelítostné víly. Být obyčejným člověkem na dvoře nesmrtelných magických bytostí je samo o sobě těžké, ale co teprve, když vás vychovává generál Nejvyššího krále a zároveň vrah vašich rodičů? Mezi vílami panují intriky a zrady, členové královského dvora jsou krutí a jediná šance na přežití pro lidské dítě je se přizpůsobit a polykat všechnu nespravedlnost se sklopenou hlavou. Nebo snad existuje i jiná cesta?

Deset let. Uběhlo již deset led od chvíle, kdy se Jude a Taryn, lidské děti, dostaly do světa víl. Vílí dvůr je proradný, lidé jsou slabí a smrtelní a jediný způsob, jak přežít, je zapadnout. To Jude poslouchá na každém kroku. Není pro víly nic víc než póvl, jenže ona touží po síle. Touží dokázat všem, a především podlému princi Cardanovi, který jí dělá ze života peklo, že může být stejná jako oni. Ne, Jude nechce být stejná, chce být silnější než všichni ostatní. A proto potřebuje získat moc.

Zatímco Taryn se naučila sklánět hlavu a našla způsob, jak ve světě víl nenápadně přežívat, Jude na každém kroku bojuje. A její boje ji vystavují stále většímu nebezpečí, a to především od nenáviděného krutého prince Cardana a jeho bandy. Jude by však nikdy nenapadlo, že se na své cestě za získáním moci zaplete do intrik, které nakonec ovlivní celou říši víl. Nejvyšší král dobrovolně opouští trůn a kandidátů na jeho nástupce je hned několik. Holly Blacková není pro českého čtenáře neznámým jménem. S young adult fantasy má dlouholeté zkušenosti a je známá po celém světě. Tentokrát čtenářům představuje svoji verzi vílího dvora a hrdinky, která si jde za svým cílem. A konečně se opět po delší době jedná o knihu, která v tomto žánru nezapadne do průměru.

Jude, Taryn a Vivien, nejstarší sestra, víla a Madocova pravá dcera. Tři sestry, které první roky svého života strávily v lidském světě, než jim generál Madoc zavraždil rodiče a odvedl je s sebou. Jude a Taryn jsou lidské děti, které by ve světě víl neměly žádné zastání, kdyby se je Madoc nerozhodl adoptovat. Bylo jim sedm let, když je odvedl, takže většinu života trávily na vílím dvoře a začaly ho považovat za svůj, ale každá po svém.

Holly Blacková v pěti bodech

  1. Dětství strávila v barabizně na východním pobřeží USA, které připomínalo sídlo rodu Spiderwicků.
  2. Kronika rodu Spiderwicků ji proslavila po celém světě, na kontě má však již desítky fantasy knih pro mladé čtenáře.
  3. Společně s Cassandrou Clare (Nástroje smrti) napsala sérii Magisterium.
  4. Za svou prvotinu Daň peklu si v roce 2007 vysloužila cenu Amerických knihovníků.
  5. Se svým manželem a synem žije v Nové Anglii v domě s tajnou knihovnou.

Zatímco Jude bojuje mečem, touží se stát rytířem a najít způsob, jak získat vlastní moc, aby mohla ochránit sebe i svou sestru. Taryn se chce vdát a stát se vílí manželkou, stejně jako tomu je u spousty lidských společníků v říši. Jako hlavní postava Jude funguje velmi dobře. Není neomylná a má své mouchy, ale to ji dělá přístupnější čtenářům, není to ani žádná neuvěřitelně mocná hlavní postava, která postupně leveluje, jako by šlo o nějakou počítačovou hru. Je to člověk, který musel celý život dřít víc než všichni ostatní, aby byl stále stejně zranitelný a vyděšený, jako když jí bylo sedm let a ocitla se na dvoře poprvé.

U podobných knih už bývá zvykem, že příběh lehce plyne a jsou velmi čtivé. To samé se dá říct o Krutém princi, přestože pořádného děje se čtenář dočká až v druhé polovině knihy. Ze začátku je třeba trpělivě vyčkat a hlavně knihu neodložit, protože se vše zdá velmi předvídatelné a stejné jako u všech ostatních young adult knih. Autorka dokázala překvapit a druhá polovina knihy je důkazem, že ne vždy všechna použitá klišé podobných děl dávají dohromady stejně předvídatelný příběh.

Z anotace i názvu knihy se může zdát, že půjde opět o romantickou linii, na jejímž pozadí bude existovat nějaké to fantasy s jednoduchou zápletkou. A přestože romance v knize existuje, moc jí tam není. A ta romance, která se v průběhu děje rýsuje, není zdaleka taková, jakou by ji snad čtenáři očekávali. Na vílím dvoře jednoduše není nic takové, jaké se může na první pohled zdát, a to samé platí i pro celou knihu.

Přestože v posledních letech víly vystřídaly upíry a může se zdát, že tento námět je už také vysosaný až na kost, Holly Blacková dokázala, že to jde i jinak. Přestože se nevyhne prakticky všem žánrovým klišé, dokázala vymyslet příběh, který chytne za srdce a děj, který se – hlavně v posledních asi sto padesáti stranách – neskutečně rozjede, a pak už si člověk není ničím jistý. Jedná se o knihu, kterou by neměl vynechat žádný fanoušek YA literatury a nejen ten.

  • Holly Blacková: Krutý princ
  • CooBoo, 2018
  • Překlad: Radka Kolebáčová
  • 420 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
27. prosince 2018, Nela Libovická

Krutý princ 01

Krutý princ 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit   449 Kč