Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kruh násilí se kolem Batmanova hrdla stahuje jako smyčka, Gregg Hurwitz, David Finch: Batman – Temný rytíř – Kruh násilí

kol.: Temný rytíř 2 - Kruh násilí

Násilí plodí násilí, hlásá jedna otřepaná fráze. Bruce Wayne, syn rodičů zavražděných během loupežného přepadení, by na toto téma mohl přednášet na univerzitě. On si však vybral jinou cestu a v kostýmu Batmana teď musí zastavit dalšího ze synů násilí, Scarecrowa.

Přímočarým akčním příběhem komiksového fanouška neurazíš, řekl si americký prozaik Gregg Hurwitz, posadil se ke stolu a sepsal scénář k nejnovějšímu pokračování Temného rytíře. Bruce Wayne si v něm připomene bolestivá traumata z dětství, aby později bezmála položil život za obyvatele Gothamu.

Sběratel slz a chovatel démonů

Chce-li některý padouch dostat Bruce do kolen, návrat k vraždě jeho rodičů zabere téměř vždycky. Originalitou nejnovější batmanovský komiks tedy zrovna nehýří. Scenárista Gregg Hurwitz si však alespoň dal tu práci a začlenil Batmanova největšího vnitřního strašáka do příběhu o jiném strašákovi – Scarecrowovi, který s pomocí slz unesených dětí zdokonalil svůj toxin strachu a novým přípravkem se nyní chystá zamořit centrum Gothamu.

Právě střetnutí obou velikánů, Temného rytíře a jeho slaměného rivala, tvoří jednoduchý děj Kruhu násilí. Rozsáhlý příběh zabírající většinu svazku se však nesoustředí pouze na Bruceovy vnitřní démony, které díky Scarecrowovu halucinogenu znovu ožívají v hrdinově mysli, nýbrž zaslouženou pozornost věnuje i Scarecrowovým vlastním běsům a důvodům, proč z nenápadného obrýleného chlapce vyrostl maniakální zločinec.

Čtenář se díky tomu ocitá tváří v tvář dvojici pokřivených lidských charakterů, dvojici lidských trosek, a překvapivě zjišťuje, že si nejsou zase tak vzdálené. Přestože jednoho samota sžírá a druhý do ní utíká, pramení potíže obou mužů ze stejného zdroje: Batman i Scarecrow jsou dětmi násilí, které je prostřednictvím jiných osob zatáhlo do svého středu. Kruh se uzavřel a oběti násilí plodí další násilí.

Lesk mainstreamu

O grafickou podobu hororově laděného příběhu se opět postaral David Finch, který u předchozího svazku Temné děsy figuroval i jako scenárista. Přestože Finchova kresba neztratila nic ze svého vstřícného mainstreamového lesku, role spoluautora mu přece jen seděla víc, neboť si mohl příběh připravit takříkajíc na míru. Tentokrát se čtenář bohatých výtvarných hodů nedočká. Širokoplošných ilustrací je v knize pomálu a ani scénář nevybízí k výraznější invenci.

Gregg Hurwitz a David Finch

  1. Gregg Hurwitz je americký prozaik a komiksový tvůrce, jeho thrillery vycházejí i česky.
  2. Coby scenárista a producent se Hurwitz podílel na vzniku několika epizod sci-fi seriálu V.
  3. David Finch je scenárista a především kreslíř původem z Kanady.
  4. Spolupracoval s Brianem Michaelem Bendisem na Ultimate X-Men či Avengers, na jejichž rozpadu se podílel svými kresbami.
  5. V roce 2010 Finch opustil Marvel a stal se exkluzivním kreslířem u DC, kde taktéž coby scenárista zahájil novou sérii Batman: The Dark Knight a později i její restart v rámci „The New 52“.

Ze superhrdinského průměru naopak vystupuje krátký bonus Perličky na dně, v němž se Bruce ještě v předbatmanovské éře vydává po stopách vraha svých rodičů. Když nic jiného, připomene tento minipříběh, že i ve světě komiksu nemusí vždycky za vším stát zločinecké korporace a vyšinutí mocipáni.

Kruh násilí nepřekračuje stín průměrného prvního dílu Temné děsy, nezůstává mu však ani nic dlužen. Ve srovnání s nedávno vydanými Zastrašovacími taktikami Tonyho S. Daniela se sice alespoň opírá o rozsáhlejší příběh a nedrolí se pod rukama na jednotlivé epizody, zkušenějšího čtenáře však ani zdaleka nezasytí.

15. května 2014, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Temný rytíř 2 - Kruh násilí

Temný rytíř 2 - Kruh násilí
399 Kč 359 Kč