Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Krev, lest a dobré srdce – kdo vyhraje tuhle šarvátku?, John Flanagan: Souboj na Araluenu (Hraničářův učeň 14)

Flanagan John: Hraničářův učeň 14 - Souboj na Araluenu

Zrádce konečně odhalil svou pravou tvář. Prolhaná liška ryšavá, zlovolný uchvatitel Dimon se zuby nehty snaží uzurpovat si královský trůn. K získání absolutní moci mu chybí jen jeden poslední krok. Musí se zbavit regentky Kasandry a jejího churavého otce, kteří se společně skrývají v nedobytné jižní věži hradu Araluenu. Zatímco vůdce rebelujícího klanu hledá svou cestu ke štěstí, princezna Maddie je odhodlána bít se do posledního dechu. Není přeci hraničářskou učenkyní jen tak pro nic za nic. Teď nadešel čas zúročit své vydřené schopnosti a dovednosti, legrace skončila, je třeba vyrazit do bojového tažení.

Šance na úspěch jsou mizivé. Armáda v čele s nejlepším rytířem království vězí uvězněná v léčce, jež představuje starou dřevěnou stavbu vzdálenou několik hodin jízdy od srdce království. Naděje, že by se jezdectvo dokázalo dostat přes hordu nepřátelských jednotek, jsou spíše mizivé. Jídlo i všechny ostatní zásoby se pomalu tenčí, příděly se neustále zmenšují a bojová morálka upadá. Pomoci dokáže jen zázrak!

Čtrnáctý díl fenomenální série Hraničářův učeň zavede své věrné fanoušky přesně tam, kde je minule opustil. Přenesete se doprostřed chaosu, který je proklán děsivou panikou plynoucí z velkého neznáma. Oblíbení hrdinové jsou v pasti, nepřítel je pěkně zlotřilá a neúprosná bestie. Celá tahle konstrukce v sobě evokuje poměrně přímočarou dějovou linii bez větších emocionálních zvratů. Jistě o žádné akční drama se spoustou „wow scén“ se v žádném případě nejedná, ale rozhodně je až přehnaně ukvapené tvrdit, že nedochází k překvapení.

Primární cílovou skupinou jsou chlapci a dívky školu povinné, takže lze očekávat, že vše nakonec dobře dopadne a postavy dojdou ke svému šťastnému konci. Jenže pokud patříte k pozorným čtenářům, již umějí číst mezi řádky, tak v celé téhle sáze najdete nejedno poučení, které vám v životě dobře poslouží. Protagonisté dělají chyby, nejsou neomylní a často musí za své přešlapy tvrdě zaplatit. Zároveň jsou však ochotní držet při sobě, ať to stojí, co to stojí a nikdy se nesklonit před nepřízní osudu, i kdyby měli zdolat sebevíc překážek.

John Flanagan v pěti bodech

  1. Sedmdesáti pěti letý australský spisovatel.
  2. Svou kariéru započal v reklamě, poté se stal spisovatelem a redaktorem na volné noze.
  3. Jedná se o jednoho z nejplodnějších australských tvůrců televizních scénářů.
  4. Je autorem bestsellerové ságy Hraničárův učeň a Bratrstvo.
  5. Hraničářův učeň si na špici New York Times Bestseller pobyl úctyhodných 53 týdnů.

Tradiční er forma i krásně vykreslený exteriér připomínající scenérie z Robina Hooda jen přispívají k tomu správnému kouzlu. Prvotní atmosféra je navíc umně okořeněna vnitřními výlevy jednotlivých pilotních hrdinů, díky nimž poznáváme jak světlé, tak i tmavší stránky jejich mysli.

Většinu dlouhých sérií provází jeden velký nešvar. S přibývajícími svazky upadá kvalita příběhu, originalita je potlačena na úkor kvantity a marketingu. V případě skvrnitých pláštěnek to ale neplatí. S každým dalším dílem se jen zvyšuje již tak famózní literární laťka, čtenářští oblíbenci dospívají a nalézají vlastní životní cesty. Staří známí potkávají nové tváře a celý svět si žije svým vlastním jedinečným životem.

Nezáleží na tom, jestli vám je sedm nebo padesát sedm. Tyhle roztomilé příhody se vám zaryjí do srdce v každém věku. Budete je jednoduše milovat! Pro správné fantasy příznivce se jedná o sázku na jistotu, která jim zpříjemní nejeden chmurný den.

  • John Flanagan: Souboj na Araluenu (Hraničářův učeň 14)
  • Egmont, 2019
  • Překlad: Zdena Tenklová
  • Obálka: Jan Patrik Krásný
  • 328 stran, 349 Kč
29. července 2019, Anastasja Višťalová

Hraničářův učeň 14 - Souboj na Araluenu

Hraničářův učeň 14 - Souboj na Araluenu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 332 Kč