Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kresley Cole naučí démona ovládat jeho Temné touhy, Kresley Cole: Temné touhy (V říši Lorů 5)

Cole Kresley: V říši Lorů 5 - Temné touhy

Démon Cadeon byl jeden z důvodů, který jeho bratra připravil o trůn. Celá staletí se snažil svou chybu napravit, ale až teď se objevila možnost, jak zabít Omorta Nesmrtelného, černokněžníka, který se zmocnil trůnu. Dokáže se ale pro svého bratra vzdát lásky?

Holly Ashwinová je mladá a pohledná učitelka matematiky se stálým přítelem, ale události posledních dnů jí úplně změnily život. Pátrají po ní snad všechny druhy nadpřirozených tvorů a nebýt jednoho okouzlujícího démona, mohla být už dávno mrtvá. Temné touhy sledují její cestu napříč Amerikou, ale také její cestu za poznáním.

V pátém díle série V říši Lorů se autorka Kresley Cole stále drží svého oblíbeného motivu. Pohledný chlapík usiluje o nádhernou ženu a snaží se ji svést, i když ho ona odmítá. Po této stránce je příběh stejný jako předchozí díly, ale naštěstí se Kresley Cole nezaměřuje jen na romantiku a dopřává čtenářům i pořádnou dávku akce.

Hlavní hrdina Cade je prototypem dokonalého muže. Krásný, vtipný a spolehlivý. Bohužel i jeho dokonalost má pár much. Jeho činy jsou ovlivněny minulostí, ale díky tomu jeho postava působí více realisticky. Přemýšlí a uvažuje, takže nepůsobí jen hora svalů bez mozku. Holly naopak je dokonalá ve všech směrech a to tak, že v některých pasážích ji lze zaměnit s figurínou. Naštěstí se občas nebojí projevit city a dokázat čtenáři, že je skutečně člověkem.

Temné touhy se odehrávají na více místech soudobé Severní Ameriky. Jak už je zvykem, obě hlavní postavy pocházejí z USA, ale při jejich putování se dostanou až za polární kruh. Někteří autoři, kteří popisují putování hlavních hrdinů, zapomínají na to, že postavy občas potřebují zastavit a najíst se. To ale není případ Kresley Cole. Je vidět, že autorka přemýšlí realisticky a má své příběhy propracované. Ale i ona je pouze člověkem, takže stejně jako hrdinové dělá chyby. V knize se objevuje pár nejasností, ale hlavně nebýt příběhu v pozadí, byly by její knihy monotónní a k uzoufání nudné.

Kresley Cole v pěti bodech

  1. Její doménou jsou nadpřirozené a historické romantické romány.
  2. Miluje cestování a zkušenosti z cest používá ve svých knihách.
  3. Žije na Floridě s rodinou a ,,příliš mnoha zvířaty“.
  4. Její vášní jsou lodě a vše co souvisí s vodou.
  5. Knihy ze série V říši Lorů byly přeloženy do sedmnácti jazyků.

Příběh, který se odehrává v pozadí za hlavními hrdiny, má vše, co těm dvěma schází. Je akční, napínavý a originální. Blíží se akcese a všichni tvorové z říše Lorů se připravují na válku, uzavírají spojenectví a plánují zrady. A uprostřed toho všeho vystupují postavy z předchozích dílů. Už brzy bude válka a naši hrdinové budou muset bojovat. Tento příběh je hlavním důvodem, proč u ságy vydržet a číst i další díly. Romantické dvojice jsou pouze roztomilým doplňkem.

Tentokrát příběh Holly a Cada pravděpodobně přesáhne i do dalších dílů, protože konec je více otevřený než obvykle. Ale jako vždy, i tady autorka nabídla nápovědu, díky které je jednoduché odhadnout, o kom bude další díl. S provázaností všech částí série si Kresley Cole hraje opravdu bravurně a to i přesto, že všechny knihy mohou stát samostatně a jsou pouze volným pokračováním.

V porovnání se sérii Bratrstvo černé dýky, která je dílu Kresley Cole hodně podobná a v některých detailech je s ní i totožná, vychází lépe právě cyklus V říši Lorů díky svému druhotnému příběhu. V sérii BČD ho najdeme sice také, ale má méně prostoru a autorka J. R. Ward sází více na chemii mezi hlavními postavami. To je škoda, protože Temné touhy jsou skvělým příkladem, že obě části se dají perfektně zkombinovat, aby si každý čtenář si přišel na své. Přesto jsou knihy Kresley Cole zastíněny sérií Bratrstvo černé dýky, a to zcela neprávem.

Pátý díl je potvrzením autorčiných kvalit a zároveň slibem, že v dalších dílech nebude o akci a dobrodružství nouze. Hlavní hrdinové Cade a Holly hrají svou úlohu velmi dobře a přirozeně a jen máloco se jim dá vytknout. Další díl vzrušující série je v plánu pro rok 2014.

  • Kresley Cole: Temné touhy (V říši Lorů 5)
  • Baronet, 2013
  • překlad: Dagmar Brejlová
  • obálka: Emil Křižka
  • 362 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
1. prosince 2013, Eva Matrasová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

V říši Lorů 5 - Temné touhy

V říši Lorů 5 - Temné touhy
299 Kč 269 Kč