Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kráter, Douglas Preston

krater

Po dobytí Měsíce se vědci chystají postoupit na další vytouženou metu vesmírného bádaní. Tentokrát se má jejich cílem stát Mars. Světovým institutům se již podařilo poslat k Marsu několik svých družic, mise na Mars se však stále nachází jen v zárodku. Jak se má ovšem brzy ukázat, Mars ukrývá něco mnohem zajímavějšího, než o čem mohli dosud vědci snít.

Abbey od samého začátku věděla, že odchod z univerzity jejího tátu moc nepotěší. Ale že by jí to musel dávat každý den pořádně sežrat, to si snad nezaslouží ani ona. Jejím jediným odreagováním od reality se tak stává sledování vesmírné oblohy. Při jednom takovém sledování se jí podaří svým zbrusu novým teleskopem vyfotit něco skvělého – padající meteor. A jak se druhý den ukáže, je taky jediná, kdo si nemyslí, že meteor skončil v moři, ale naopak dopadl na některý z ostrůvků městečka Maine. Jako důkaz má svou fotku a s chytrým přístrojem a bystrým mozkem není zase tak těžké určit přibližnou dráhu dopadu. Určitě se přeci najde někdo, kdo by byl ochoten za takovou raritu nemálo zaplatit.

Na opačném konci zeměkoule byl Wyman Ford poslán do Kambodže, aby jako bývalý agent CIA prozkoumal diamantový důl. Ten se mimo své otrokářské zacházení s dělníky může pyšnit ještě něčím horším, něčím, co začíná lidem nahoře nahánět hrůzu. Jak se totiž ukázalo, diamanty jsou zdrojem nebezpečného a do značné míry smrtelného záření gama. Takové diamanty by se mohly v nesprávných rukách stát opravdovou zbraní. Spojené státy s pomocí svých nejlepších vědců pracují na výpravě na Mars, která má změnit dosavadní lidské chápání vesmíru. Když je náhle jeden z vědců nalezen mrtvý ve svém domě, znamená to, že šlo jen o loupež s nešťastným koncem, nebo onen muž věděl příliš mnoho? Mark Corso by jistě vsadil na druhou možnost. Po získání vytouženého místa mrtvého kolegy se totiž začne zabývat tajemnými snímky Marsu a neobvyklým zářením, které z Marsu proudí. Ze všech stran se na něj sypou požadavky nadřízených, které ho mají za každou cenu odtáhnout od jeho zkoumání.

Autor svůj příběh rozehrává hned v několika liniích, aby je později, jak již to tak chodí, mohl postupně proplést dohromady. Na první pohled možná až příliš mnoho náhod, vedoucích k hladšímu dospění k vytouženému cíli. Na ten druhý ale dobře propracovaný a promyšlený příběh, ve kterém se naopak nic neděje jen tak náhodou.

Největšími tahouny příběhu se stávají prostořeká Abby a agent ve výslužbě Wyman Ford. Abbey se jako černoška adoptovaná bílou rodinou se svým životem pere opravdu hodně svéhlavě, bez jakýchkoli určených cílů. Ve volném čase se jen potlouká Maine se svou nejlepší kamarádkou Jackie, které rozhodně nedělá problém si sem tam ubalit jointa. Wyman Ford je oproti tomu muž, který ví, co chce. Navíc má i velmi dobrou představu o tom, po čem touží ostatní, díky čemuž je ve své práci opravdu dobrý. Jen tak něco ho navíc nepřekvapí, přesto by se mohlo zdát, že jeho budoucí objev je i na něj dost silné kafe.

Autor volí střídání kapitol tak, aby končil každý pohled zajímavě a nutil čtenáře číst dál. Přesto by mohly některé mezikapitoly připadat čtenáři zbytečné, a kdyby je Douglas Preston vynechal, nic by se nestalo. Celá kniha by leda mohla působit lepším celkovým dojmem. První část navíc působí mnohem svižněji než druhá, ve které jsme zahrnováni přílišnými bezvýznamnými popisy, ať již okolí nebo postav. Konec knihy je zajímavý v tom, že i když je příběh ukončen, naskýtá se nám tu spousta nedořešených otázek typu „co kdyby“, a tak je jen na čtenáři, jak velkou má fantasii.

V zásadě by se pak dalo snad i říct, že oficiální anotace je poněkud lákavější než příběh samotný a ani s těmi šedesáti hodinami, které Ford dle anotace má, to není zase až tak žhavé.
Ke konci by se ale ještě hodilo alespoň zmínit skvělé provedení knihy, která jistě upoutá svou zajímavou obálkou spoustu čtenářů a v domácí knihovně jistě nikoho neurazí.

  • Douglas Preston: Kráter
  • překlad: Petr Kovács
  • BB art, 2011
  • obal: Jan Matoška
  • 373 stran/ 298 Kč
20. dubna 2011, Aneta Horáková

Diskuze k článku

Great Yak or Merino Wool Details
FrankJScott - 08. 01. 2023 07:25

For the people inquiring about thermal underwear with flap in back, thermajohn thermal underwear, dri fit thermal long sleeve, ski thermals womens, nike thermals mens, mens thermal knit long sleeve, I highly recommend this best yak or merino wool url or winter thermal underwear, warm merino wool base layer, womens long underwear skiing, kohls mens long johns, windproof long underwear, waffle knit thermal mens, and don't forget this top yak or merino wool site as well as best long johns for winter, macy's polo thermal shirts, mens waffle long underwear, waffle thermal underwear, men's merino 200 oasis short sleeve crewe thermal top, merino base layer mens sale, not to mention this top yak or merino wool details which is also great. Also, have a look at this great yak or merino wool site on top of patagonia merino wool base layer, merino 250 baselayer crew, smartwool merino 250 color block base layer hoodie, lightweight cotton long underwear, mens warm long sleeve shirts, merino wool blend base layer, on top of this recommended yak or merino wool site not to mention montane merino wool base layer, smartwool women's merino 250 base layer bottom, mens short sleeve thermal shirt, under armour mens long johns, long johns mens underwear, dickies waffle thermal shirt, not to mention recommended yak or merino wool info which is also worth a look. I also suggest this top yak or merino wool details not to mention womens smartwool leggings, kohls mens long johns, old navy men's thermal tops, moisture wicking long underwear mens, best women's long underwear for skiing, 100 percent cotton long underwear, not to mention this high rated yak or merino wool site not to mention men's warm long sleeve t shirts, men's slim fit thermal shirt, mens long johns with fly, smartwool intraknit, thermal leggings near me, mens tall long johns, and don't forget new yak or merino wool details and don't forget 32 degrees long underwear, best merino wool hunting base layer, polo ralph lauren thermal, mens silk thermals, mens black thermal, hanes long johns, which is also great. Finally, have a look at this awesome yak or merino wool forum with meriwool base layers, north face thermal leggings mens, extra warm long johns, merino base layer amazon, smartwool short sleeve, merino blend thermals, for good measure. Check more @ Awesome Instagram Service Tips 7403216

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).