Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Království lhářů nabízí čtivý debut plný intrik a netradičního systému magie, Nick Martell: Království lhářů (Království lhářů 01)

Martell Nick: Království lhářů

V kotlinském království panuje neklid. Stále jím totiž rezonuje vražda mladého prince, jež navíc proběhla z rukou králova nejlepšího přítele. Ulice terorizují atentáty a útoky vzbouřenců, vláda si najímá na pomoc pochybné žoldnéře a budoucí nástupníci současného panovníka také nebudí zrovna důvěru. A v tom všem bude muset Michael Kingman ochránit své nejbližší, navrátit slávu prokletému jménu a přesvědčit čtenáře, aby dali téhle prvotině šanci.

Michael Kingman to nemá v životě úplně jednoduché. Pochází z dlouhé linie, která vždy sloužila jako ochránci místních, slavní stratégové, a hlavně jako pravá ruka krále. To vše do doby, než byl jeho otec popraven za vraždu dítěte, malého prince a následníka trůnu v jedné osobě. V tu chvíli se z vážené rodiny stávají vyvrhelové a nejvíce to dopadá na všechny tři Kingmanovi sourozence. Michael se tak musí starat nejen o přežití bratra a sestry v nelehkých časech, ale také o jejich matku, která ztratila veškeré vzpomínky a žije nyní v ústavu.

Vše se změní v momentě, kdy hlavní hrdina dostane podivnou pracovní nabídku od jednoho ze šlechticů. Ta spočívá v tom, že se má součástí Nekonečného valčíku, jakési série událostí sloužících k uvedení do společnosti mladých urozených, a to s cílem očistit jméno svého otce. Michael chce po urozeném na oplátku naučit ovládat smyšlenky. Což vede k pocitu, že se ona přání poněkud přehodila – tedy, že spíše Michaelovou primární motivací by mělo být zjistit pravdu o události, jež vedla k zničení jeho rodiny. Autor se ale rozhodl jít trochu netradiční cestou a postavit vše na hlavu, což v zásadě funguje, byť to ne vždy obhajuje zcela přesvědčivě.

Co se týče přání mladého muže, to pro změnu souvisí s místním systémem magie. Ten spočívá ve schopnosti jistých jedinců ovládat smyšlenky, které jim následně umožňují dělat různé věci, ale za cenu ztráty vlastních vzpomínek či dokonce funkcí těla. Vše se také odvíjí od toho, mezi jaké smyšlenkáře patříte. Lze tak například ovládat oheň, kov, ale třeba i potlačovat něčí vzpomínky nebo naopak umět ty zapomenuté vrátit zpět. Magie je ale v románu spíše doplňkovou složkou a zcela do hloubky se jí autor zatím nevěnuje.

Všeho moc škodí

Jde tak jen o jednu z mnoha dějových linek, které se v Království lhářů rozjíždí. Právě jejich velké množství patří asi k primární slabině jinak čtivé knihy. Různorodé příběhové cesty určitě nejsou z podstaty věci špatně, problém ale spočívá v tom, že autor jich tu má tolik, až se mu občas stává, že v těch nejnapínavějších momentech řešících nějaký problém se najednou hlavní hrdina sebere a utíká zase řešit něco jiného, až má čtenář chuť ho popadnout a frustrovaně vrátit zpátky. V podstatě by stačilo, aby Martell některé náměty odstřihl (např. neustálé zachraňování Michaelových přátel, kteří se objeví jen stručně v úvodu, takže na jejich osudech čtenářovi zase tolik nesejde), snížil jejich důležitost anebo si je ponechal pro další díly. Měl by pak dostatek prostoru rozvíjet ty části děje, které jsou skutečně povedené a představují hlavní tahouny celého příběhu. Podobně občas skřípou také reakce některých postav, jež občas působí lehce nevyzrále (jako časté řešení menších i větších sporů či nedorozumění ránou pěstí).

Nick Martell v pěti bodech

  1. Původem z kanadského Ontaria, odkud se ale s rodiči odstěhoval v 7 letech do USA.
  2. Získal bakalářský titul z kreativního psaní na Pensylvánské univerzitě.
  3. Království lhářů začal psát už v páté třídě a dokončil jej ve 23 letech.
  4. Druhý díl Královna dvou tváří (v originále 2021) a závěrečný třetí The Voyage of the Forgotten (2022) na sebe nenechaly dlouho čekat.
  5. Když zrovna nepíše, stihl už působit jako quality tester ve strojírenské společnosti nebo jako dobrovolník na organické farmě v Irsku.

Nick Martell patří nicméně mezi velmi mladé autory a Království lhářů je navíc jeho prvotinou, takže se dají nad jistými věcmi přimhouřit oči nebo dvě. Potenciál totiž tohle dílo určitě má a není ho rozhodně málo. Předně jde o to, že román i přes jeho rozsah neskutečně utíká a stránky doslova prolétávají mezi prsty. Také samotný svět plný intrik a nevyřešených záhad poskytuje netušené možnosti k rozvíjení a postavy zase tvoří velmi zajímavý mix charakterů. Pochvalu si zaslouží také závěrečné odhalení hlavního strůjce všech problémů Kingmanovy rodiny, byť zatím nejde o finální zúčtování.

Království lhářů představuje povedený fantasy debut mladého autora, jenž lehce trápí neduhy typické pro prvotiny. Třeba v podobě nadbytku dějových linek, jež autor staví na roveň, a navíc se všechny váží k hlavnímu hrdinovi, který mezi nimi občas nesystematicky přebíhá. Kniha má ale jinak velký potenciál, a to hlavně díky zajímavému světu, povedeným postavám a celkové čtivosti. Otevřený konec navíc doslova nabádá sáhnout po dalším díle s podtitulem Královna dvou tváří, který by se měl brzy objevit na pultech českých knihkupectví.

  • Nick Martell: Království lhářů (Království lhářů 01)
  • Laser, 2021
  • Překlad: Karolina Limrová
  • 472 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
26. listopadu 2022, Adéla Košařová

Království lhářů

Království lhářů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč