Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kouzelnice – Je věda hybatelem pokroku, nebo příkazem do zbraně?, Sebastien de Castell: Kouzelnice (Divotvůrce 3)

De Castell Sebastien: Divotvůrce 03: Kouzelnice

Kellen a jeho nová rodina v čele s chlupatou potvůrkou Reichisem si dopřávají zasloužený odpočinek v potulné putyce. Snaží se nemyslet na zítřek, ale užít si dnešek plnými doušky. Oddávají se světským požitkům, ale i karetním strastím. A právě při jedné obzvláště žhavé partičce pokeru obdrží Ferius Parfax zvláštní vzkaz. Kartu Nesváru, která vyobrazuje prapodivný vynález – mechanického ptáčka. Krásné, ale zároveň i děsivé dílo nejchytřejších mozků světa. Takovýto skvost mohl vzniknout pouze na jednom místě, v oáze moudrosti Gitabrii.

Mladý divotvůrce je nucen opět se vydat na cestu, aby celé této záhadě přišel na kloub. Zpráva tvrdí, že se jedná o novou vražednou zbraň, jenže co může způsobit drobná hračka? Je však třeba mít na paměti, že i ta nejjednodušší věc se v rukou nepřítele může stát předzvěstí skonu. Hra o moc započala a jak se zdá, tak hoch i jeho přátele budou muset riskovat vše a mnohem více, aby udrželi svět v rovnováze!

Sebastian de Castell je zkrátka synonymum pro dobře napsanou knihu. Počátek série si rychle získal své nadšené fanoušky, druhý díl tento post obhájil, ale třetí pokračování zdaleka předčilo své předchůdce. Kromě klasické formule úspěchu v čele se čtivostí a perfektně vykresleným prostředím se ke slovu dostává nejedno morální ponaučení, které si zcela jistě najde cestu ke čtenářům všech věkových kategorií.

Sebastien de Castell v pěti bodech

  1. Vystudoval archeologii, ale poté co se začal věnovat vykopávkám, zjistil, že je vlastně nenávidí.
  2. Místo toho zvolil tvůrčí dráhu, která ho opravdu baví.
  3. Nemá rád, pokud ho někdo nazývá „renesančním mužem“.
  4. Žije v kanadském Vancouveru se svou ženou a dvěma kočkami.
  5. Jeho série Divotvůrce sklízí úspěch u čtenářů na celém světě.

První dvě knížky sloužily jako jakési seznamovací mosty se světem a jeho hlavními funkcemi. Politikaření a intriky zpočátku hrály prim, ale v Kouzelnici se opět ke slovu dere minulost hlavního hrdiny, která není zrovna záviděníhodnou. Jeho země ho nenávidí, otec na jeho hlavu vypsal tučnou odměnu, neboť mu překáží v plánech na uchvácení vladařského křesla.

Pokud se vám zamlouvala koncepce předchozí autorovi tvorby, tak si buďte jistí, že nešlápnete vedle ani tentokrát. Jedná se o poměrně velkou „cihlu“ čítající přes čtyři sta stran, avšak její tloušťka vůbec není na škodu, spíše naopak. Akce, poučení, ale i velká dávka milovaného humoru. Dějová linie je místy sice trochu předvídatelná, ale rozhodně se nejedná o žádnou vadu, která by dílu jako celku ubírala na kvalitě.

Jestli máte plné zuby svalnatých superhrdinů se vzhledem pravé hollywoodské hvězdy a americkým úsměvem, kteří si s každým problém poradí jedna báseň, nechte všechno plavat a dejte šanci Sebastianovi. Ten vás, a nejen vás, přesvědčí o tom, že klaďas nemusí být pouze módní ikona. To, co z nás všech dělá „lepší lidi“, totiž není vzhled, magické uměni, ani společenské postavení, ale naše činy a touha se obětovat pro vyšší dobro. Tahle sága zkrátka nabízí úplně jiný vhled na pojetí fantaskní literatury. Rozhodně se jedná o počin, který byste neměli v knihkupectví mnout. Zářivě oranžová obálka totiž přímo bije do očí.

  • Sebastien de Castell: Kouzelnice (Divotvůrce 3)
  • Egmont, 2019
  • Překlad: Peter Kadlec
  • 432 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
28. března 2019, Anastasja Višťalová

Divotvůrce 03: Kouzelnice

Divotvůrce 03: Kouzelnice
349 Kč 314 Kč