Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kousnutí páteční noci může vyvolat horečku, jež zabíjí denně, Chloe Neill: Kousnutí páteční noci (Upíři z Chicaga 2)

Neill Chloe: Kousnutí páteční noci

Studentka Merit se mávnutím netopýřích křídel proměnila v upíří Ochránkyni. Nádavkem k nočnímu životu získala sexy představeného, nepochopitelné schopnosti, nové bydliště a úhlavní nepřítelkyni. Bude silnější než ona nebo je jen otázkou času, kdy podlehne jejím intrikám?

Milovníci fantastického žánru, známého jako paranormální romance, si poslední roky skutečně přijdou na své. Na pultech knihkupectví se objevují stále další tituly i autorská jména a jedním z těchto novějších objevů je právě Chloe Neillová, jejíž příběhy a hrdinové z Větrného města se vezou na současné tsunami oblíbenosti nočních pijáků krve.

Upíři z Chicaga využívají tradiční kulisy fantastiky, proto v knize defilují magicky nadané lidské i nelidské bytosti, ale navrch hrdinové prožívají také složité mezilidské i mezidruhové vztahy a to celé je okořeněno sexem.

Chloe Neillová v pěti bodech

  • Narodila se a vyrůstala na americkém Jihu, nyní žije na Středozápadě.
  • Když nepopisuje Meritina a Lilyina dobrodružství, ráda peče nebo slídí na internetu po dobrých receptech a skvělém grafickém designu.
  • Při zdravém rozumu ji udržuje trávení času s jejími chlapci – nejoblíbenějším fotografem, jejím manželem a jejich psy – Baxterem a Scoutem.
  • Je členkou skupiny Science Fiction & Fantasy Writers of America a Romance Writers of America.
  • Kromě série Upírů z Chicaga tvoří i další cyklus s názvem Dark Elite, za něž získala ocenění New York Times and USA Today Bestselling Author.

Pro ochranu svých upířích bratrů a sester musí Merit konečně dospět

Knihomolka Merit se stala drsnou upírkou a konečně přijala nutnost pít lidskou krev (zatím z pytlíku Blood4you), zastávat funkci Ochránkyně (většina povinností se jí moc nezamlouvá) i komandování upířího Mistra Ethana (v němž je více, než by se zdálo). Dokonce se smiřuje i se vztahem, do kterého ji vmanévroval kolega od konkurence. Přestěhovala se ke Cadoganům (nemusí se bát, že přistihne kamarádku s učitelem magie na podlaze kuchyně) a může lépe chránit svůj Dům. Jenže to ji přiblíží k Ethanovi, její snobské rodině, ztracenému ex ze studií i upírce, která jí chce zabít. Navíc se pro ni vyšetřování upířích „večírků“ (jejich prozrazení by mohlo začít další pogrom na krvesaje) může stát smrtelně nebezpečným, stejně jako sílící vzájemná přitažlivost mezi ní a Sullivanem. A navrch se v Chicagu chystá sraz kožoměnců.

Pokračování na stejné vlně příběh neposune, ale vtáhne do děje

Americká spisovatelka Chloe Neillová překvapivě dokázala ze stokrát použitého a dost provařeného tématu vytěžit celkem zajímavý námět, který zvládla proměnit v poutavou realitu upírské městské fantasy. Zároveň několika vhodně propojenými postavami a dějovými zvraty se jí z tohoto žánru podařilo vytvořit v současnosti tolik milovanou paranormální romanci.

Také druhý díl série Upíři z Chicaga přivádí již známé hlavní i vedlejší postavy a čtenáři (nebo možná spíš čtenářky) mohou být svědky jejich vývoje. Dozvídají se také mnohé detaily z jejich minulosti i soukromí a kvůli tomu se málokterý z nich v závěru Kousnutí páteční noci jeví ve stejném světle jako na jejím počátku. Pokračování série Chloe Neillové prověřuje nejen přátelství Merit a Mallory, protože na obě je kvůli jejich sílícím schopnostem vyvíjen celkem slušný tlak, ale i jejich milostné a jiné vztahy.

V úvodním svazku cyklu se příběh odvíjel hlavně jako pozadí k postupnému odhalování paranormálního světa dříve ukrytého ve stínech a vedle upírů se do hry vkládali i další nadpřirození. Pokračování románu již těží ze získaných vědomostí čtenářů a navazuje na ně. Rozvíjí načrtnuté zápletky, které se v prvním svazku objevily a dokonce do na šachovnici vrací ty, jež se zdály být dávno vyřešené.

Příběh knihy o třech stech stranách v jedné kapitole

Román o upířím nováčkovi v sukních nazvaný Kousnutí páteční noci plynule navazuje na knihu Holky někdy koušou, takže začíná přesně tam, kde jednička skončila. Děj druhého dílu série se podobně jako ten úvodní odehrává na velmi krátkém časovém úseku. Možná i proto se ani v dalším vyprávění Chloe Neill nekonají nějaké převratné adrenalinové skoky.

Děj prvního svazku Upírů z Chicaga se v podstatě dá shrnout v jediné kapitole, což autorka také na několika úvodních stranách pokračování činí. Z toho důvodu by se asi bez větších potíží dalo Kousnutí páteční noci číst i bez pročtení předchozí knihy, ale tak se série nečtou.

Co se týče samotného děje pokračování, zůstává jeho úroveň i náročnost na stejné úrovni jako u jedničky. Čtenáře nečeká žádná akční střílečka, ani hory mrtvol zalité potoky krve. I když v románu jí teče dost, většinou se jedná o tekutinu dobrovolně darovanou, končící v žaludcích hlavních hrdinů. Přestože se v knize vlastně neustále něco děje a hlavní hrdince jde po většinu času o krk, uplývá vyprávění tak nějak poklidně.

Tento fakt jí ovšem neubírá na atraktivnosti, jen čtenáře při pohledu na poslední větu může napadnout, že se v knize vlastně nic moc nestalo, i když napjatě otáčel jednu stránku za druhou. Hrdince jdou totiž po krku nejenom zjevní záporáci, ale i přátelé. Děj je spíše románem na pokračování, než samostatnými příběhy (podobně jako v cyklu Nancy Gideonové), o paranormálnu lidé nevědí vůbec nic a existence nadpřirozených bytostí není vysvětlená.

Přestože se pak v románu Kousnutí páteční noci řeší nebezpečné intriky a tajemství i nelítostný boj o moc, chybí v ní nějaký opravdu grandiózní souboj nebo závěr. Nevadí to, jen nezbývá než si počkat, co dalšího se v dílu nazvaném Dvojí kousnutí semele, které další postavy se zde objeví a jakým směrem se vyprávění bude ubírat. Nedá se však očekávat, že se příště vše rozkryje, což potěší, protože se zdá, že s každým dalším dílem bude série čtivější.

  • Chloe Neill: Kousnutí páteční noci (Upíři z Chicaga 2)
  • Fantom Print, 2014
  • překlad: Petra Kubašková
  • obálka: Tony Mauro
  • 272 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 181 Kč)
31. října 2014, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Upíři z Chicaga 2 - Kousnutí páteční noci

Upíři z Chicaga 2 - Kousnutí páteční noci
  259 Kč