Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Korunní princezny: Dvojčata rozdělena při narození usilují o stejný trůn, Cathrine Doyle, Katherine Webber: Korunní princezny (Korunní princezny 01)

Korunní princezny

Při narození byly rozděleny, dvojčata, dvě princezny, každá vyrůstala v úplně jiném světě. Zatímco Wren se celý život připravuje, že nahradí svoji sestru, korunní princeznu a budoucí královnu, na jejím místě v paláci. Princezna Rose o existenci své identické sestry nemá nejmenší tušení. Obě dívky věří, že jsou právoplatné královny, otázkou však zůstává, co všechno se semele, než nastane den korunovace. A na čí hlavě nakonec koruna spočine?

Wren od narození trénovala, aby se vrátila zpět do královského paláce, kde se narodila a kde krátce poté byli zavražděni její rodiče, aby se zmocnila jediného dalšího člověka, který masakr královské rodiny přežil, své sestry dvojčete. Wren je odhodlána udělat cokoli, aby převzala moc v království, a ochránila tak společenství čarodějů, ve kterém vyrostla. Její babička ji naučila vše a vložila do ní důvěru jejich lidu. Po své matce Wren zdědila nadání pro magii a je připravena svůj druh pomstít.

Korunní princezna Rose vyrůstala v paláci v Eaně, který se má brzy stát jejím. Celý život se připravovala na roli královny a moc dobře ví, co to obnáší. Jejím úkolem je ochránit svůj lid před zlými čaroději, kteří zabili její rodiče těsně poté, co se narodila a stal se z ní sirotek. A ani to, že se probudila uprostřed pouště ve společnosti únosce, jí nezabrání, aby byla odhodlána splnit své královské povinnosti.

Cathrine Doyle a Katherine Webber v pěti bodech

  1. Cathrine Doyle pochází z Irska. Vystudovala psychologii a publicistiku.
  2. Doyle je autorkou několika young adult knih, z nichž v češtině žádná nevyšla.
  3. Kathrine Webber je o 3 roky starší a pochází z Kalifornie.
  4. Webber vystudovala literaturu v Kalifornii a ve studiích pokračovala v Hong Kongu, díky čemuž umí plynule čínsky.
  5. Série Korunní princezny je první spoluprací autorek.

Zatímco Wren v paláci předstírá, že je pravou korunní princeznou, se znechucením sleduje sestřiny nudného nápadníka z krutého ledového království a snaží se nerozptylovat zíráním na princova hezkého strážce, tak princezna Rose zjišťuje, že život mimo palácové zdi je mnohem dobrodružnější než by si kdy pomyslela. Stále však netuší, kde je pravda. Buď žila celý život ve lži a zlé čarodějnice jsou možná její pravou rodinou, nebo jsou to všechno jen lži, které ji mají odlákat od jejího osudu.

Osudu, za který bojují obě dvojčata, aby uplatnila svá rodová práva.

Dvě princezny, dvě autorky, dva osudy, dva propojené příběhy a jedna kniha. Dvě spisovatelky spojily síly a pustily se do psaní společné knihy z pohledu dvou hlavních postav. V příběhu se dá dobře orientovat, protože kapitoly psané z pohledu Rose či Wren se pravidelně střídají, a jedna autorka druhou nijak výrazněji nezastiňuje, takže trochu odlišný styl vyprávění vůbec nekazí výsledný dojem. Obě příběhové linky se dlouho odvíjejí samostatně, než se doopravdy propojí, a to střídání ve výsledku působí zábavným dojmem a nedává čtenáři možnost začít se nudit.

Jako oheň a voda

Rose je pravá princezna, a díky své výchově v paláci v Eaně představuje dokonalou nástupkyni trůnu. Moc dobře zná své povinnosti, a až donedávna byla se svým životem zcela spokojená. Postupně však zjišťuje, že žila ve zlaté kleci a její svoboda byla jen v její hlavě. V tomhle případě čtenář pozoruje její probuzení, zjišťování pravdy o sobě samé i o světě, ve kterém žije.

To Wren je pro změnu potížistka. Babička ji vychovala, aby se stala bojovnicí, která zachrání svůj lid. V dalekých krajích, kam byli čarodějové nuceni utéct, aby unikli tyranii z rukou Ochránce Eany, Wren vyrostla v divokou dívku. Teď se však má stát svou jemnou sestrou, princeznou z královského paláce. Musí krotit svůj temperament a předstírat, což je pro ni občas velmi složité. A to především, když se dostane do blízkosti hezkého princova strážce. A magii… magii je stále těžší držet pod kontrolou.

Obě sestry tak působí jedinečným dojmem, takže není těžké od sebe hlavní postavy odlišit. Přesto mají několik společných rysů, takže čtenáři nedělá potíže jim oběma většinu doby fandit.

Nepřekvapivý, ale příjemně pohádkový konec

První polovina Korunních princezen ubíhá velmi příjemnou rychlostí, kniha je čtivá a oba příběhy hlavních hrdinek zajímavé. Ke konci se postupně spojí dějové linky, což opět zafunguje. Nedá se ale čekat nějaké epické finále ve fantasy světě, protože stále jde o young adult literaturu pohádkového charakteru a v tomhle žánru ty epické závěry nebývají stoprocentní. A už od začátku je čtenáři více či méně jasné, kdo bude tím zlem, proti kterému se bude ke konci brojit. Takže nenastává ani žádný moment překvapení.

Jedná se o příjemné pohádkově laděné young adult fantasy s hrdinkami, které příliš nelezou čtenáři na nervy. Děj je funkční a kniha rychle ubíhá. Otázkou zůstává, jak se autorky vypořádají s pokračováním. Druhá kniha ze série už v originále vyšla a nezbývá než čekat, až dorazí také na pulty českých knihkupectví.

  • Cathrine Doyle, Katherine Webber: Korunní princezny (Korunní princezny 01)
  • CooBoo, 2023
  • překlad: Radka Kolebáčová
  • obálka: Charlie Bowater
  • 496 stran, 469 Kč
29. prosince 2023, Nela Libovická