Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Konstantynův efekt: Cesta k nesmrtelnosti vede přes mrtvoly, Karolína Francová: Konstantynův efekt

Francová Karolina: Konstantynův efekt

Nechce se vám ještě loučit se životem, i když vaše tělo již chátrá? Snadná pomoc. Stačí získat povolení k transferu vaší duše do těla novorozence, počkat dvacet let, až se vědomí opět probudí a je to. Jen si raději nevšímejte vedlejších účinků. Mohla by se vám z toho zatočit hlava.

Nemohla by to být vypjatější doba. V arvelském království pomalu procitá Konstantyn, nejstarší arvel, který má za sebou bezpočet životů a kterému začínají být lidská těla pořádně těsná. Mezitím vrcholí energetická krize, kdy z neznámých příčin dochází v celém vesmíru ke ztrátám energie, jako kdyby ji nějaká tajemná síla soustavně a navzdory fyzikálním zákonům vysávala.

Zdá se, že Konstantyn je jediným, kdo disponuje dostatečnými schopnostmi a vědomostmi na záchranu situace. Ovšem arvelská královna si ho musí připoutat nezrušitelnou manželskou pečetí dřív, než tento nejstarší občan úplně procitne. Jinak by si uvědomil, že s královnami Arvelu se žení každý svůj životní cyklus.

A aby toho nebylo málo, je království již desítky let ve válce s Teritoriemi, civilizací sice technologicky méně vyspělou, zato však odhodlanou zničit stůj co stůj celý Arvel a s ním i celý proces lidských transferů. Skrytá motivace diktátora Teritorií navíc naznačuje, že Arvel není jediným místem, které čelí katastrofě.

Karolína Francová ve čtyřech bodech

  • Narodila se roku 1974 v Liberci.
  • Literatuře se věnuje od roku 1996.
  • Má za sebou několik literárních ocenění ze soutěží Trifid a Ceny Karla Čapka.
  • V současné době pracuje jako právnička v Liberci.

Je to všechno samozřejmě pořádně zamotané. Klíčové postavy občas podle situaci rády změní strany (ostatně jako v každé poctivé válce), Kostantynova verze záchrany Arvelu se tak úplně neshoduje s tou královninou. Nejstarší arvel se ke všemu ukazuje jako více než schopný manipulátor, jehož mnohaleté intrikování začíná přinášet první ovoce.

Na straně Teritorií se však objevuje nový diktátor. Ten si pohrává s myšlenkou ušetřit nevinné životy a uzavřít s nenáviděným protivníkem mír. Ovšem za podmínek, které mladá panovnice nejspíš nebude moct splnit. K tomu přidejte diktátorova pobočníka, jenž celý svůj život zasvětil definitivnímu zničení Arvelu a který tak pochopitelně bude chtít využít všech prostředků k tomu, aby zamýšlenému příměří učinil přítrž. I kdyby to znamenalo obrátit se proti vlastním lidem. Krom toho to vypadá, jako kdyby válka Teritorií s Arvelem bylo to jediné, co může oddálit blížící se katastrofu v podobě gradující energetické krize.

A v neposlední řadě je zde i tajemná dívka Tristam, jež nejenže žije v mužském těle, ale má navíc i mnohem těsnější vztahy s hlavními protagonisty, než by se na první pohled mohlo zdát.

Ano, děj je sice poměrně komplikovaný, nicméně Karolíně Francové se daří jednotlivé informace dávkovat natolik sofistikovaně, že čtenářům nedovolí se do žádné ze zápletek zamotat. Kde je potřeba, tam autorka trochu zvolní tempo, jinde vyprávění naopak zjednoduší, aby netvořila zbytečné otázky. Na vybraných místech si dovolí krátké retrospektivní vyprávění, které nejenže neruší od hlavního děje, ale ještě čtenářům pomáhá doplnit důležité informace ohledně motivací jednotlivých aktérů.

Postupně se tak propracovává k největšímu tajemství arvelské civilizace, které v sobě spojuje poměrně tradiční způsoby mezihvězdného cestování s až božsky vypadajícími schopnostmi nejmocnějšího z arvelů. Neustálé dějové zvraty způsobují, že až do úplného závěru není zřejmé, jak to celé dopadne a jestli se oběma civilizacím podaří uniknout blížícímu se zániku světa. A za jakou za to budou muset všichni zaplatit cenu. Konstantynův efekt je výtečnou a originální space operou, jejíž příběh čtenáře doslova pohltí a přenese je do až strašidelně známého světa.

  • Karolína Francová: Konstantynův efekt
  • Brokilon, 2016
  • Obálka: Dollar Photo Club
  • 454 stran, 298 Kč (v eshopu Fantasye již za 268 Kč)
2. října 2016, Tomáš R. Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Konstantynův efekt

Konstantynův efekt
Vložit do pytle na zboží  Koupit 298 Kč 268 Kč