Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Konec světa se kvapem blíží, Brent Weeks: Krvavé zrcadlo (Světlonoš 4)

Weeks Brent: Světlonoš 04: Krvavé zrcadlo

Válka s padlými barvomágy v čele s Barevným princem se vůbec nevyvíjí dobře. Gavin Guile, legendární arcimág, byl sice nakrátko osvobozen, ale poloslepý a neschopen zhmotňování stejně nemůže figurovat jako víc než jen symbol odporu proti heretikům. A to by nestačilo ani tehdy, kdyby byla celá chromerijská armáda fanaticky náboženská.

Sedm satrapií na tom rozhodně není nejlépe. A nic tomu nepomáhá ani vzájemná nevraživost jejich ústředních postav. Karris je sice navzdory pokusům o svou likvidaci novou Bílou, nicméně jen obtížně se dokáže přinutit ke spolupráci se svým tchánem. Andross Guille zdánlivě dosáhnul všeho, čeho mohl. Navzdory svému věku je velmi energickým barvomágem, který rozhodně nevypadá na to, že by se blížil ke konci svého profesního života.

Navíc byl jmenován i promachem, což jeho moc ještě znásobilo. A přestože osud satrapií mu pravděpodobně nebude lhostejný, nelze se zbavit pocitu, že má primárně svoji vlastní agendu a cíle. Ani on ale nemá tušení o tom, že Řád zlomeného oka a jeho vrahové chtějí dosáhnout něčeho mnohem děsivějšího než barevný princ se všemi starými bohy dohromady. Těm ostatně začíná dělat starosti Kip, který se po útěku z Chromerie uchýlil do Krvavého hvozdu a spolu se svými společníky dělá vše pro to, aby tento název znamenal pro padlé mágy mnohem víc než pouhé staré jméno.

Brent Weeks v pěti bodech:

  1. Narodil se 7. března 1977 v Montaně.
  2. Záhy po absolvování Hillsdale College se začal věnovat literatuře.
  3. Debutoval trilogií Noční anděl, která nyní vychází i v komiksové podobě.
  4. Vydání pátého dílu série Světlonoš je v USA plánováno na srpen 2019.
  5. V současné době žije se svou ženou v Oregonu.

Pokud lze Brentu Weeksi věřit, že příští díl Světlonoše bude závěrem celé série (původně trilogie), pak události Krvavého zrcadla lze popsat jako poměrně klidné posouvání jednotlivých šachových figurek na předem promyšlená místa tak, aby byla v čase epického finále k dispozici. A i přesto jde poznat, že některé postavy mají přes rozsah šesti set stran jen omezený prostor. Barevný princ, v předchozích dílech největší nepřítel Chromerie, se zde objevuje pouze sporadicky, a má tak čas na přichystání něčeho opravdu překvapivého. Totéž platí například i o novém arcimágovi, kterému se dostalo pouze epizodní role. Hlavní pozornost je zde upřena na jiné.

Kip již dorostl do postavy hrdiny guilovského střihu. Charismatický vůdce (s jedinečnými schopnostmi zhmotňování celé palety barev) se musí co nejrychleji vypořádat s novou situací a stát se obávaným (čili úspěšným) vojevůdcem. Protože navzdory minimu odkazů na svou osobu, není Barevný princ žádným nazdárkem. A Kip tak neustále čelí dalším a dalším nečekaným překvapením, které mají jeho guerillovou skupinu zlikvidovat.

Teia mezitím úspěšně pronikla do organizace Řádu, připravena začít pracovat na její likvidaci. Velmi brzy ale zjišťuje, že ve válce umírají zejména nevinní a často se tak bude dít jejím vlastním přičiněním. Není ostatně lehké pracovat jak pro Řád, tak pro Bílou.

Dazen Guille se postupně a velmi bolestivě rozvzpomíná na události, které z něj udělaly Gavina. A i když by nejraději zemřel, než si připustil pravou podstatu své moci, jeho životním posláním je něco docela jiného.

Brent Weeks tentokrát zpomalil, aby dopřál čtenářům nikoli oddech, ale neutuchající proud informací. Je zřejmé, že autor chtěl co nejlépe osvětlit alespoň ty nejpodstatnější skutečnosti, na jejichž základě tento fascinující svět stojí. A ačkoli se mu to daří, stále ještě jde o pouhou přípravu. Stále ještě toho bude mít hodně na vysvětlování. Přesto je příliš brzy na celkové hodnocení a zvažování, jestli mohl autor ubrat na tajemnosti během některých předchozích knih. Vydání závěrečného dílu je ve Státech plánováno na konec srpna 2019. Prozatím nezbývá než hádat, jaký konec čeká Sedm satrapií a jestli se opravdu objeví prorokovaný Světlonoš.

  • Brent Weeks: Krvavé zrcadlo (Světlonoš 4)
  • FANTOM Print, 2019
  • Překlad: Petra Kubašková
  • Obálka: Piotr Cieśliński
  • 565 stran, 459 Kč (v e-shopu Fantasye již za 321 Kč)
5. března 2019, Tomáš R. Tokoš

Světlonoš 04: Krvavé zrcadlo

Světlonoš 04: Krvavé zrcadlo
Vložit do pytle na zboží  Koupit 459 Kč 321 Kč