Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Konec světa je ve znamení dobrých úmyslů, Carole Stivers: Mateřský kód

Stivers Carole: Mateřský kód

Rok 2049 a armáda Spojených států amerických úspěšně vypouští speciální zbraň, která útočí na lidské buňky a provádí v nich předem definované změny. V tomto případě je cílem dýchací systém. Nakažený jedinec během několika dní umírá na selhání plic. Teroristé schovávající se v Afghánistánu neměli sebemenší šanci.

Rok 2052 a světem se nekontrolovatelně šíří neznámá epidemie napadající plíce. Kdo se nakazí, umírá. Americká armáda již třetím rokem neúspěšně hledá způsob, jak Pandořinu skříňku zavřít a pokud možno do ní vrátit i onu původně zázračnou zbraň. Čas ale pracuje proti nim. Proto vznikají projekty, které mají za cíl vyrobit účinnou protilátku umožňující lidem v novém prostředí přežít.

Zpočátku je plánováno zásobovat všechny, potom občany vlastní země, a nakonec seznam obsahuje pouze klíčové osoby. A čas stále utíká. Proto je vytvořen speciální tým mající za úkol zajistit budoucnost lidstva. Ten má spočívat v padesáti geneticky upravených embryích, z nichž každému je přidělen výkonný robot starající se o všechny potřeby budoucí generace. Aby se předešlo všem myslitelným rizikům, jsou tyto náhradní matky vybaveny nejmodernější technikou, včetně zbraní a umělé inteligence založené na osobností dárkyň genetického materiálu. Vše je pečlivě naplánováno a připraveno. A protože žádný plán nepřežije realizaci, začne být přežití homo sapiens značně nejisté.

Carole Stivers v pěti bodech:

  1. Narodila se v Ohiu.
  2. Vystudovala biochemii na Univerzitě v Illinois.
  3. Po studiu pracovala v oboru lékařské diagnostiky.
  4. Debutovala románem Mateřský kód.
  5. V současné době žije v Kalifornii.

Rok 2060 a zbraň původně namířená na teroristy úspěšně vymýtila i potenciální oběti terorismu. Těch pár imunních lidí žije v několika izolovaných komunitách. A navzdory tomu, že většina robotických matek a jejich dětí přežila, nemají to v novém světě jednoduché. Matky jsou přes všechen um programátorského týmu pouze stroje a nedovedou reagovat na všechny změny situace. Takže když dojde k neplánovaným událostem, které mohou zajistit vyšší šanci na přežití nové generace, stávají se matky případnou hrozbou pro své svěřence.

Carole Stivers umí výborně kombinovat jednotlivé přísady zaručující napínavý příběh. Potřebné nenásilnou formou vysvětlí, ale zároveň se příliš nemotá v detailech. Navíc, kde je to vhodné, děj trochu zjednoduší, aby čtenáři neztráceli čas a pozornost. V boji proti epidemii armáda zaměstnává velký počet odborníků, z nichž někteří dostanou svých pět minut slávy na stránkách této knihy. Neexistuje jeden dokonalý, odvážný a geniální jedinec schopný čelit blížícímu se konci světa. Objeví se sice pár velmi inteligentních osob, bez nichž by projekt robotických matek nebyl realizovatelný, nicméně i tak jsou jen jedněmi z mnoha, a příběh nestojí pouze na nich. Ostatně ne všechny klíčové postavy přežijí až do samotného konce. Postupné ubývání protagonistů navíc nejen zlehčuje orientaci, ale i zrychluje tempo a dodává celému projektu na důležitosti.

Autorce se povedlo vytvořit napínavý a zajímavý příběh. Vyhnula se přitom všem nástrahám, které mohly vyprávění buď neúnosně prodloužit anebo nadopovat zbytečným patosem. Ačkoli původně jde o samotné přežití lidstva, dojde i na osobní zájmy a snahy jednotlivých postav. Ty jsou přitom uvěřitelné a sympatické. Jejich motivy a činy spolu s logickou posloupností děje činí z Mateřského kódu velmi poutavé čtení.

  • Carole Stivers: Mateřský kód
  • Laser, 2020
  • Překlad: Roman Lipčík
  • 336 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 323 Kč)
9. února 2021, Tomáš R. Tokoš

Mateřský kód

Mateřský kód
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 323 Kč