Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Konec jedné velké vesmírné ságy na obzoru!, Amie Kaufmanová, Jay Kristoff: Obsidio (Akta Illuminae 3)

Kaufmanová Amie a Kristoff Jay: Akta Illuminae 03 - Obsidio

Skupina Iluminae se blíží ke konci své velké poutě. Brzy dorazí tam, kde to všechno začalo – na malou zledovatělou planetu. Právě na ní zlotřilá korporace rozprostřela své vojenské jednotky, které brzy srovnají vše živé se zemí. Ozbrojený konflikt je na spadnutí, jenže kdo z něj vyjde vítězně? Hrstka povstalců, jež je k smrti umořená po dlouhé plavbě vesmírem, nebo obrovská nadnárodní společnost vlastnící více než miliardový kapitál?

Ezra, Nik, Hanna, Kady i Ella se musí postavit svým temným stínům čelem, sebrat všechny síly a naposledy se pokusit o nemožné. Vítěz bere vše, poražený upadne do zapomnění a strhne sebou i spousty nevinných duší. BeiTech musí pykat za krutost i genocidu, jíž se dopustil. Tenhle střet bude rozhodně mnohem dramatičtější než jeho předchůdci, neboť v tuto chvíli jde opravdu o všechno.

Ruku na srdce, kdo z příznivců sci-fi tvorby se netěšil na završení nadupané galaktické ságy? Autorské duo Amie Kaufman a Jay Kristoff si již stihlo získat mnohá čtenářská srdce, i když je pravda, že jejich osobitý styl a četné „tvrdší“ výrazy nesednou úplně každému. A tak buď sérii milujete, nebo ji nesnášíte, zlatá střední cesta zpravidla neexistuje. Nicméně pokud vás tvorba těchto „přátel ve zbrani“ oslovila, tak si jistě nemůžete nechat proklouznout mezi prsty Obsidio, protože právě ono rozjasňuje některé spletitosti příběhové linie, ale zároveň vnáší do celistvého komplexu vlastní závan čerstvého vzduchu.

Zatímco v předchozích etapách čtenář bloudil skrz čas a prostor nekonečným vesmírem, v tomto případě se dostává blíže zemské přitažlivosti. Respektive konečně zavítá na planetku, která je původcem celého problému. Spisovatelé pomalu odkrývají všechny karty, včetně strategické důležitosti Kerenzi IV, kde se k hlavním hrdinům připojuje i finální dvojce protagonistů – Rhys a Asha. On je typickým případem slušňáka z dobré rodiny, co nechce dělat problémy, a do ničeho se moc nehrne. Ji zocelil válečný konflikt, z kdysi hravé dívky, která si toužila užívat života plnými doušky, se stala bojovnice, jež je odhodlaná rvát se o své štěstí do posledního dechu, nikdy se nevzdat a chránit ty, které miluje.

Amie Kaufmanová v pěti bodech

  1. Narodila se v Irsku, ale vyrůstala v australském Melbourne.
  2. Studovala irskou historii.
  3. Nyní se věnuje anglické literatuře a píše eseje o Shakespearovi.
  4. Žije v Austrálii s manželem a psem Jackem.
  5. V roce 2015 se spojila s J. Kristoffem a začali spolu sepisovat trilogii Akta Iluminae.

Zas a znovu je pochopitelně třeba vyzdvihnout grafickou úpravu celého díla, která je mírně řečeno nestandartní. Kromě deníkových a kamerových záznamů, na které fanoušci již narazili, se v tomto dílu objevují i nové formy kreativity – kresba, přepis soudního jednání či zašifrovaná chatovací skupina. Všechny komponenty k sobě dokonale ladí, ba co více přidávají celému příběhu na reálnosti a autentičnosti. Díky těmto umně vykresleným detailům si tak skutečně budete připadat, jako kdybyste se ocitly uvnitř celého děje, nejste pouhým pozorovatelem, nýbrž aktivním účastníkem. Popusťte uzdu své fantasii a vydejte se na pouť za zjednáním nápravy!

Unavují vás klasické knížky s prostoduchou zápletkou? Chcete více emocí, humoru a možná i špetku toho sarkasmu či nadsázky? Pokud je tomu tak, neváhejte a dejte duu mladých umělců šanci. Postavy i prostředí si jednoznačně zamilujete, více než šest set stran zhltnete jako malinu a budete se dožadovat pokračování. Tuhle vesmírnou pecku zkrátka musíte mít, protože nic obdobného na našem trhu neseženete.

  • Amie Kaufmanová, Jay Kristoff: Obsidio (Akta Illuminae 3)
  • CooBoo, 2019
  • Překlad: Richard Podaný
  • Obálka: Shutterstock
  • 624 stran, 449 Kč (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč)
3. září 2019, Anastasja Višťalová

Akta Illuminae 03 - Obsidio

Akta Illuminae 03 - Obsidio
449 Kč 404 Kč