Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Komunistka s Alzheimerem mezi přízračnými kočkami, Pasi Ilmari Jääskeläinen: Den falešné kočky

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Den falešné kočky

Také si ještě pamatujete na studenou válku? No, většina z návštěvníků Fantasye patrně ne a i přes různé zdroje mezinárodního napětí nám může připadat, jako kdyby nikdy nebyla. Avšak do jednoho finského města se na jeden den vrátí. A to díky výstavě a skrze pohnutý vztah nemocné stařeny a jejího syna.

Ve městě Marrasvirta se právě rozebíhá každoroční festival. Architekt Kaarna, jeden z organizátorů akce, musí ovšem nyní řešit závažné rodinné starosti, především kvůli své matce, psychiatričce Alici. Prožil s ní krásná první léta dětství, ale po své těžké chorobě se navzájem odcizili a matka se k němu začala chovat chladně. Nyní trpí stará žena Alzheimerovou chorobou a podle nejnovějších zpráv umírá.

Kaarna by nejspíš byl rád se svou vlídnější rodinou, především manželkou, která chystá výstavu o Stasi. Nicméně se za Alicí vydá a ta mu před očima umře pouze zdánlivě, jelikož se vzápětí zvedne a uteče z ústavu. Jak se její syn vzápětí dozví, byla na ní aplikována experimentální léčba. Nyní ji musí přes město pronásledovat a poskytovat matce, pokud to půjde, další injekce novátorského přípravku. Přitom však bude svědkem propadů její osobnosti do světa znovuoživených vzpomínek. Během pátrání ve městě si však začne připadat jako cizinec ve vlastní zemi. Co mají znamenat matčiny styky s krajně levicovými intelektuály? Proč mu lidé vyprávějí o událostech z jeho dětství, o nichž nemá ani tušení? A proč zažívá podivné vize koček?

Pasi Ilmari Jääskeläinen v pěti bodech

  1. Narozen 30. června 1966.
  2. Za svá sci-fi/fantasy díla získal ve Finsku například ceny Kuvastaja a Atarox.
  3. Pozornost upoutal hlavně románem Literární spolek Laury Sněžné.
  4. Zajímavým experimentem byl Magický průvodce městem pod pahorkem, který vyšel ve dvou verzích s odlišnými konci.
  5. Sám svůj žánr označuje výrazem reaalifantasia (skutečná fantazie).

Příběh Pasiho Ilmariho Jääskeläinena je součástí fenoménu známého jako finské podivno. Přeloženo do normálního jazyka to znamená, že vás čeká těžce matoucí vyprávění, v němž si rozhodně neužijete heroické výpravy ve stylu Kalevaly. Kaarna je vržen do chaosu města a ztrácí se v něm nejen kvůli momentálním hektickým událostem. Prožívané zážitky pro něj přecházejí spíše do snových výjevů, které jej někdy přimějí k úvahám o životě jako takovém. Zároveň tak příběh v realistickém prostředí dostává skutečně mlhavé odstíny fantastického románu. Bohužel, pokud je čtenář orientovaný hlavně na děj, může být za chvíli rozčílen a ptát se, o čem vlastně kniha je. Pokud se tedy přiměje k trpělivosti, dostane se mu odhalení v podobě historických spojitostí s érou studené války.

Jak před tímto zjištěním, tak potom je Den falešné kočky postaven značně epizodně. Kaarna vysvětluje Alici historii, směřující k pádu komunismu (předvídatelně je zmíněno i Československo) a objevuje další místa spojená s jejich životem. V těchto momentech začíná být čtení o dost přehlednější a souvislosti zjevnější. Do románu vstupuje vzrušení. Nejdříve je předestřen klimax a najednou se dostaví hned dva skvělé zvraty, z nichž ten druhý až na úplně poslední straně. Dobře, možná už něco z toho tušíte, ale Jääskeläinen dokáže svá odhalení prezentovat s emocionální silou. Vzniká velký potenciál pro opětovné přečtení.

Kniha je tedy nakonec pozoruhodná, ovšem rozhodně nepůjde o oblíbenou zábavu všech čtenářů. Nezbývá než zjistit, jaká bude vaše osobní zkušenost. Možná bych jenom trochu varoval fanoušky Star Treku. Vaše franšíza není líčena zrovna lichotivě.

  • Pasi Ilmari Jääskeläinen: Den falešné kočky
  • Paseka, 2018
  • Překlad: Vladimír Piskoř
  • 316 stran, 299 Kč
10. února 2019, Jiří Kábrt