Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Komiksový výlet do Salemu v universu Assassin's Creed, Anthony Del Col, Conor McCreery, Neil Edwards: Zkouška ohněm (Assasin's Creed 1)

accom_01_zkouska_ohnem

Slavnou videoherní sérii Assassin's Creed od společnosti Ubisoft už dlouho doprovází knižní příběhy. V blízké době se toto universum objeví i na plátnech kin a navíc si díky nakladatelství Crew můžete nově přečíst i první část komiksové série nesoucí název Zkouška ohněm, která sestává z pěti sešitů vydaných původně u Titan Comics. Přinese ale komiksové zpracování něco nového?

Hlavní postavou komiksového zpracování je Charlotta de La Cruz, která ráda tráví spoustu času uvnitř virtuální reality Helixu v kůži virtuálních asasínů. Krom toho není moc spokojená se svým zaměstnáním a její poslední pracovní pohovor se úplně nepovede. A pak se to s ní už vlastně všechno veze – při návratu domů má v apartmánu skutečné asasíny, kteří se poperou se zabijáky od templářů, a když se Char po boji trochu rozkouká, rozhodne se k asasínům přidat a pomoci jim s řešením zrady Josefa, jednoho z jejich řad.

Fanoušci historie si samozřejmě na své přijdou, protože spolu s výše popsanou dějovou linií se ještě rozvíjí linka v Salemu roku 1692, přímo uprostřed čarodějnických procesů. V ní Char prostřednictvím Animusu prochází vzpomínky svého předka, chladnokrevného asasína Thomase Stoddarda a pátrá po jednom z Úlomků Ráje, který by měl být klíčem k rozluštění otázky ohledně Josefovy viny.

Je fajn, že komiks, na rozdíl od knih, razí vlastní dějovou linii a není závislý na ději her, jinak ovšem scénář patří spíše k těm průměrným. Jak nejspíše vyznívá z popisu děje, hlavní hrdinka se často chová dost prvoplánově a spoustu rozhodnutí dělá zdánlivě bez zjevných důvodů. Právě její jednání může být důvodem toho, proč působí nesympaticky, přestože to pravděpodobně nebyl autorův záměr. Naproti tomu postavy z historické linie jsou zajímavější, Tom Stoddart je asasín bez emocí a citů jak vyšitý a nejen proto je salemská část příběhu ta lepší.

Autoři v pěti bodech:

  1. Anthony Del Col a Conor McCreery společně stojí také za počiny jako je Kill Shakespeare či Sherlock Holmes vs. Harry Houdini.
  2. Anthony vystudoval Canadian Film Centre, aktuálně žije v Brooklynu se svojí ženou Lisou.
  3. Conor McCreery se většinu svého života věnoval filmu a žurnalistice, než se pustil do projektu Kill Shakespeare. Nyní žije v Torontu.
  4. Neil Edwards pracoval mimo jiné pro Marvel, DC či Disneyho.
  5. Edwards má na svědomí třeba díly Justice League či Adventures of Superman.

Dané historické období je velmi zajímavé samo o sobě a přítomnost asasínů a templářů na tom samozřejmě nic nepokazí. Nikdo zkrátka nemůže popřít, že téma čarodějnických procesů si přímo říká o zasazení do pořádně dramatické zápletky. Jak už je v sérii zvykem, objeví se i skutečné historické osobnosti, a kdo by náhodou neměl informací o dobových reáliích dost, najde na konci komiksu několikastránkový přehled stručné historie.

Zajímavé je, že autor se rozhodl netradičně nedívat se na problematiku boje asasínů s templáři černobíle a dělit je na ty dobré a ty zlé, což komiksu přidává nějaké plusové body. Ostatně stejně jako kresba – Neil Adwards odvedl totiž svou práci dobře a na Zkoušku ohněm se tak příjemně kouká. Hlavně akční scény potěší, protože se v nich kreslíři podařilo zachytit dynamiku a akčního ducha, který vlastně celou sérii doprovází. Jedinou malou výjimkou je tak mimika postav, kterou Edwards nevystihl vždy úplně parádně.

Dobře zvolené prostředí ale plně nevyváží všechny nedostatky scénáře a zakončení působí poněkud levně. Navíc ti ze čtenářů, kteří sérii pořádně neznají, budou ve spoustě pojmů plavat. Autor se sice občas snaží o nějaké vysvětlení a objasnění reálií, člověk neznalý universa se ale nejspíš pořádně nechytne. Fanouškům samozřejmě lze Zkoušku ohněm doporučit, pokud od ní nebudou očekávat příliš hluboký zážitek. Přece jen, asasíni v Salemu svoje kouzlo mají. A snad další díl komiksu vylepší reputaci.

  • Anthony Del Col, Conor McCreery, Neil Edwards: Zkouška ohněm (Assasin's Creed 1)
  • Crew, 2016
  • překlad: Martin D. Antonín
  • obálka: Stephen Mooney
  • 132 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
12. prosince 2016, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Assassins Creed 01 - Zkouška ohněm

Assassins Creed 01 - Zkouška ohněm
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč