Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Komiksová adaptace Donalda Westlakea je Sin City v bledě modrém, Darwyn Cooke, Richard Stark: Parker – Lovec

Cooke Darwyn: Parker - Lovec

Jak komiksová scéna vyzrává, rozšiřuje se její záběr a začínají se objevovat čím dál tím více žánrové komiksy. Městská fantasy, historický nebo erotický komiks nejspíše nikoho nepřekvapí, to všechno už tu bylo. Ale čistokrevná detektivka z americké drsné školy, tu aby člověk pohledal. Tedy kdyby nebylo Franka Millera a jeho slavné série Sin City.

Na první pohled by se mohlo zdát, že sáhnout po komiksové adaptaci Richarda Starka (jeden z četných pseudonymů Donalda Westlakea, jednoho z králů americké drsné školy) je sázka na jistotu, jenže převést do komiksového média drsnou školu není úplně jednoduchá věc. Žánr stojící na ich-formě a vnitřních monolozích neznamená pro komiksové tvůrce zrovna snadný úkol, protože se asi jen těžko dá vyhnout srovnání s kultovním Sin City. Na druhou stranu je ale komiks ideálním médiem na vykreslení atmosféry, zvlášť pro pochmurnou náladu noirového stylu. Stačí si omezit barvy a na vizuálu to dělá hotové zázraky. Lovec není výjimkou a podmanivé temné odstíny jsou dokonalou vizualizací vnitřního světa antihrdiny Charlieho Parkera.

Ale i vizuál má své drobné mouchy. Zejména čtenáři komplikuje život nesmyslná barevná kombinace černého písma na modrém pozadí u některých vnitřních monologů, která neuvěřitelným způsobem komplikuje jejich čtení. Použití modré barvy na osvěžení klasické černobílé kresby naopak oku spíše lahodí a čtenáři připomene, že nečte další díl Sin City. Je to elegantní způsob, jak čtenáře zaujmout a komiks ozvláštnit.

Hlavní hrdina je prakticky prototyp skoro-antihrdiny. Drsný profesionální lupič, který nemá zrovna těžké svědomí z toho, co dělá, ale na druhou stranu pořád má nějaké pevné zásady, přes které prostě nejede vlak. Na druhou těch zásad není příliš mnoho, aby si tím příliš nekomplikoval život. Každopádně ale i takový drsňák může naletět, zvlášť když v tom má prsty žena. A tak se Charliemu stane, že ho jednou parťák zradí a on skončí skoro mrtvý. Jenže skoro mrtvý u takového borce znamená jen jedno – šíleně nasraný a pomstychtivý. A přesně takového Parkera naleznete na začátku příběhu a vydrží mu to až do konce.

Jednoduše klasická cesta za pomstou v tom nejlepším duchu drsné školy. Možná vám to přijde jako stokrát omletý starý příběh a budete mít pravdu, ale ruku na srdce, děj je v tomto případě jen věšák pro atmosféru a na ní celý výtvor stojí a padá a nálada se mnohem více odvíjí od vizuální stránky než od děje. Komiks tak opětovně dokazuje, že jde o médium velice variabilní a dokáže přinést nové pohledy na klasické žánry literárního světa.

  • Darwyn Cooke, Richard Stark: Parker – Lovec
  • Crew, 2016
  • Překlad: Štěpán Kopřiva
  • Obálka: Darwyn Cooke
  • 140 stran, 479 Kč (v e-shopu Fantasye již za 431 Kč)
28. srpna 2016, Jan Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Parker - Lovec

Parker - Lovec
Vložit do pytle na zboží  Koupit 479 Kč 431 Kč