Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Komiks Hřbitovní směna shromažďuje batmanovské apokryfy, Scott Snyder, Greg Capullo: Batman – Hřbitovní směna

Snyder Scott a Capullo Greg : Batman: Hřbitovní směna (váz.)

„Mnoho příběhů, jeden Batman.“ Těmito slovy anoncuje nakladatelství Crew nejnovější přírůstek do neustále se rozrůstající netopýří rodinky. A je to inzerce více než poctivá. Svazek Hřbitovní směna totiž ze všeho nejvíc skutečně připomíná komiksovou antologii.

Celkem sedm samostatných příběhů čeká na čtenáře, který se pustí do čtení nejnovějšího čísla oslavované batmanovské série Scotta Snydera a Grega Capulla. Samostatných alespoň v tom smyslu, že na sebe v rámci svazku nenavazují. Jednotlivé příběhy totiž zahrnují drobné předehry větších, v jiných svazcích publikovaných příběhů, miniepizody ze života v Gothamu, ale naštěstí též dějově uzavřené příspěvky, u nichž není znalost kontextu zapotřebí. Ve výsledku tak Hřbitovní směna trochu připomíná sbírku gothamských apokryfů – příběhů, které se nikam jinam nevešly. To ještě nutně nic neprozrazuje o jejich kvalitě, kdo má však v oblibě delší a komplexnější příběhy, musí tentokrát o netopýří jeskyni dál.

Co tedy na čtenáře v čísle čeká? Například zátěžový test nového křídla Arkhamovy léčebny, k němuž se samozřejmě nikdo nehodí lépe než Batman, který má své protivníky a jejich schopnosti přečtené do posledního písmenka. Nepočítá však s tím, že jedna postarší schovanka si na něj dělá zálusk. V jiném příběhu se Batman s pomocí Supermana musí vypořádat s entitou z jiného světa – bludičkou, jejíž oslnivý lampión vábí příchozí, aby jim monstrum v jejím stínu mohlo ukrást duše. Basil Karlo alias Clayface v dalším z publikovaných příběhů je sice z tohoto světa, své zvláštní schopnosti tvaroměnce však využívá k páchání zločinu, a tak se logicky také ocitá v hledáčku netopýřího lovce. Ten navíc po bolestivé ztrátě syna Damiana bojuje s vlastními démony. A aby toho nebylo málo, dojde v jednom ze sešitů i na rčení, že boží mlýny semelou i ty, kteří si myslí, že spravedlnosti dokážou uniknout pod rouškou bezvýznamnosti.

Scott Snyder a Greg Capullo

  1. Scott Snyder je americký spisovatel a komiksový scenárista.
  2. Vyzkoušel si Batmana, Bažináče či krátce marvelovského Iron-Mana.
  3. Českému fanouškovi se představil komiksem Americký upír, na němž spolupracoval se Stephenem Kingem, a zcela si jej získal batmanovskou legendou o Sovím tribunálu.
  4. Greg Capullo je zkušený kreslíř, který dělal u Marvelu na méně známé sérii Quasar či x-menovském spin-offu X-Force.
  5. Radost si udělal vlastní minisérií The Creech, v níž se výsledek laboratorního pokusu stává lovcem a lovnou zvěří zároveň.

Pod příběhy je jako spoluautor scénáře či alespoň námětu uveden Scott Snyder, ve většině případů měl však k ruce další osoby, které ideu dotáhly do závěrečné podoby. Přehled výtvarníků je, jak se ostatně od antologie dá čekat, ještě barevnější a divočejší. Vedle obvyklého ilustrátora série Grega Capulla se objevují i pozoruhodná jména jako Alex Maleev (Daredevil: Muž beze strachu) či Andy Kubert (Před strážci: Sůva / Dr. Manhattan, Batman a syn), ale také spíše druhořadí námezdní dělníci. Svazek je tak průřezem nejrůznějšími výtvarnými přístupy: od silně šrafovaných, tenkou linkou kreslených panelů přes detailní zpracování tiků v obličeji až po jejich takřka úplné popření, vystačující si naopak jen s velmi hrubými obrysy.

Více než plnohodnotný nový svazek připomíná Batman – Hřbitovní směna spíše bonusový materiál nějakého DVD, jakousi rozšířenou verzi Snyderova Batmana zahrnující i vynechané scény. Kdo chce mít sbírku doma kompletní, tak jako tak po čísle sáhne. Pokud však příležitostní čtenáři Batmana zrovna vynechají, tentokrát o nic nepřijdou.

  • Scott Snyder, Greg Capullo: Batman – Hřbitovní směna
  • Crew, 2016
  • překlad: Martin D. Antonín
  • 224 stran, 599 Kč brožovaná / 799 Kč pevná vazba (v e-shopu Fantasye již za 539 / 719 Kč)
26. ledna 2017, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Batman: Hřbitovní směna (váz.)

Batman: Hřbitovní směna (váz.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 799 Kč 719 Kč

Batman: Hřbitovní směna (brož.)

Batman: Hřbitovní směna (brož.)
599 Kč 539 Kč