Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kolonie – Pohled na válečné hrůzy očima budoucnosti, Sam Marsdenová: Kolonie

Marsdenová Sam: Kolonie

Píše se rok 2077 a lidstvo si konečně podmanilo vesmír. Na Marsu, o kterém se dlouhá léta vedla diskuse o jeho možné obyvatelnosti, zavládl život. Skleněné kopule Éósu poskytly přístřeší všem, kdo o něj stáli. Matička Zem zapustila své kořeny uprostřed černé nicoty. Marťané, produktivní, ale hrdý národ se jako fénix zrodil z popela. Prosperita a snaha předčit sama sebe v nich potlačila základní lidské pudy. Emoce, láska nebo racionální myšlení jsou naprosto zbytečné a musí se vědomě potlačit. Jediné, na čem skutečně záleží, je práceschopnost, pokud ji nemáte, musíte se obětovat pro dobro společenství.

Vládnoucí vrstva určuje prototyp dokonalosti, jestliže pod něj nespadáte, vaše existence se stává zcela zbytečnou. Ekonomický růst představuje hybatele ke změně dějin a nezávislost na domovské planetě jest prostředek k jejímu dosažení. Otázkou zůstává, co všechno je jeden vůdce ochoten položit na misku vah proto, aby dosáhl ideálů, které si předurčil?

Kolonie ve svém prvopočátku spatřila světlo světa coby amatérská povídka, ale postupně se transformovala v něco víc. Je potřeba důkladně číst mezi řádky a hledat paralely s reálnými historickými událostmi. Klasicky se tvářící dystopie se zaměřením na mladé dospělé ve svém jádru ukrývá cenné poslání, které by neměl žádný čtenář brát na lehkou váhu.

Sam Marsdenová v pěti bodech

  1. Během svých studií na The Royal Central School of Speech and Drama v sobě objevila pisatelskou vášeň.
  2. Kolonie je jejím debutem a už teď se uvažuje o zfilmování tohoto počinu.
  3. Po deseti letech učitelské kariéry se rozhodla o radikální změnu a stala se redaktorkou v novinách The Stage.
  4. Aktivně působí na sociálních sítích.
  5. Specializuje se hlavně na knihy pro mladé dospělé.

Jednoduchá dějová linie dokazuje, že i z klasických vzorců se dá vytvořit dobrý příběh. Exotický exteriér a velký důraz na politikaření dělá z na první pohled průměrného počinu skvost svého žánru. Nicméně nejen prostředí je tím, co při čtení zaujme. Za zmínku stojí i pilotní protagonistka Eva, jež se coby dcera prezidentky musí vypořádat nejen s hledáním vlastní identity, ale také se strastmi i slastmi veřejného mínění. Pochvalu si zaslouží i fakt, že hrdinka rozhodně není žádná dokonalá, sexy kočka, které se sláva i věhlas vrhají k nohám. Právo na vlastní názor, stejně jako možnost být viděna a slyšena, si musí tvrdě vybojovat. Tahle dospívající dívka není jako většina jejích vrstevníků, protože odmítá jen slepě věřit propagandistickým sloganům a ráda se pídí po skutečném stavu věcí.

Avšak nejen protagonistka je tahounem celého konceptu. Velmi pozitivně lze hodnotit i celou strukturu knihy. Všechno postupně, ale nikoli příliš ukvapeně nabírá na obrátkách a čtenářům se tak rovnoměrně servíruje celé spektrum emocí. Akce i milostné sekvence samozřejmě nesmí chybět, avšak nejsou našroubované a nikterak nebrání rozvinutí prvotního záměru. Pomyslným trnem v oku se tak může jevit jen vskutku velmi otevřený konec, který by rozhodně snesl pár stránek navíc.

Ovšem i přes drobné přešlapy lze tento stand alone vnímat velice pozitivně. Najdete v něm totiž vše, co byste od tohoto žánru očekávali. Pokud budete opravdu hodně pozorní, natrefíte i na jistou přidanou hodnotu, jež dozajista potěší. Kolonii by proto měli vyhledat jak zarytí příznivci, tak i někdo, kdo s obdobnou tvorbou dosud žádné zkušenosti nemá.

  • Sam Marsdenová: Kolonie
  • Fragment, 2021
  • 272 stran, 299 Kč
19. dubna 2021, Anastasja Višťalová

Kolonie

Kolonie
Vložit do pytle na zboží  Koupit   299 Kč