Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kladivo na čaroděje 12: Magie, budeš nám chybět. Možná, Jiří Pavlovský: Poslední stadium (Kladivo na čaroděje 12)

Pavlovský Jiří: Kladivo na čaroděje 12 - Poslední stádium

Jiří Pavlovský to začal, Jiří Pavlovský to skončí. Finále Kladiva na čaroděje je po dlouhém čekání konečně tady, aby uzavřelo kruh událostí započatý v Praze roku 2010, kdy se Felix Jonáš vrátil mezi živé.

Magie umírá. Sice už pěknou řádku let, ale nyní to má faktické následky. Démoni se v masách derou na povrch a vše likvidují. Nikdo přesně neví, co se stane, až magie umře, ale přinejmenším Sedmička pražských mágů na to čekat nehodlá, a proto přišla s plánem, jak magii zachránit. Za cenu, kterou ani Felix a jeho banda nejsou ochotni zaplatit. Záchranná akce magie je v plném proudu – co by se asi tak mohlo pokazit?

„Felix věřil, naprosto stoprocentně a totálně věřil, že tady umře“ (str. 162)

Odpověď zní: Všechno. Poslední stádium bez sebemenšího okecávání hodí čtenáře přímo do bitevní vřavy. Závěrečný díl si půdu připravoval hodně dlouho, není tedy důvod cokoli zdržovat. Nutno podotknout, že hrdinové si už od začátku prakticky neodpočinou (až na Felixe) a zběsilá neorganizovaná akce zabírá většinu knihy.

Očkem po celé sérii

Co zahřeje u srdíčka každého fandu série, je skutečnost, že Jiří Pavlovský měl některé prvky finále očividně promyšlené už od prvního dílu. Kdykoli totiž v průběhu ságy došlo na Felixovu zašmodrchanou minulost, čtenáři dostali jen kusé poznámky, jako by si z nich Pavlovský utahoval, že o svém hlavním hrdinovi vlastně nic neví. Tajemná mlha kolem Felixova života se ale konečně zvedla a odhalila jeho osud v celé své ironii. Je to hořkosladký pohled plný pečlivě skrývané bolesti a jen lehce cvrnknutý o klišé, které se běžně týká hlavně hrdinsky a přiblble obětavých smolařů – a přesně to ve svém jádru Felix je, ačkoli za sebou zanechává o poznání větší paseku než kdokoli z řady.

Není to ale jen Felix, který se ve finále sveze střemhlav do pekla. Magie přece umírá na rakovinu a kýžený konec světa je skoro tady. Každá z postav si proto projde svým malým osobním očistcem, a ačkoli už za sebou mají hodně nepříjemných stavů, k tomuto se nedají přirovnat. Klaudiiny deprese se prohlubují, Vincencova agresivita stupňuje a Walter bydlí na hřbitově – kde se už z principu nemůže semlít nic dobrého.

Tady končí legrace

Co se týče dobrého načasování fórků, Pavlovský se více předvedl ve svém předchozím díle Kladivo na démony. Ne, že byste se u Posledního stádia vůbec nezasmáli, ale většinou ani nebudete mít chuť. Tentokrát se autor víc soustředí na budování temné atmosféry konce světa. A daří se mu to – takovou depku jako teď jste u Kladiva na čaroděje nikdy předtím rozhodně neměli. Pochopitelně jde tedy veškerá sranda stranou. Ačkoli Felix si sem tam ironickou poznámku neodpustí, úplně mu nesežerete, že je nad věcí a všechno má na háku. Nemá. A už vůbec to nemá pod kontrolou.

Jiří Pavlovský v pěti bodech

  1. Komiksový a filmový publicista a překladatel se narodil v Praze v roce 1968.
  2. Spoluvlastní jedno z mála českých komiksových nakladatelství Crew.
  3. Spolu se Štěpánem Kopřivou, Jiřím Kulhánkem a dalšími patří ke generaci, která od devadesátých let jitří českou fantastiku cynickými a akčními příběhy.
  4. Přesto (nebo možná právě proto) publikuje své krátké texty spíše sporadicky.
  5. Kladivo na čaroděje Pavlovský nejen vymyslel, ale hodlá na něj v budoucnu i dozírat a dále do něj přispívat.

Poslední stádium je finále, jaké si série zaslouží – akční s fantastickým dějem a depresivní náladou, které za nejrůznějšími dobrodružstvími Felixe, Klaudie, Waltera a Vincence dělá melancholickou a dočasnou tečku.

První série Kladiva na čaroděje skončila. Čtenáři se ale mohou těšit na další dobrodružství ve sbírce povídek s názvem O krok před peklem, na níž se podíleli nejen autoři jednotlivých dílů, ale i další velikáni české fantastiky a pár výherců soutěže o nejlepší povídku ze světa Kladiva na čaroděje. Antologie vyjde symbolicky na Halloween – 31. října 2017.

  • Jiří Pavlovský: Poslední stadium (Kladivo na čaroděje 12)
  • Epocha, 2017
  • Obálka: Lubomír Kupčík, Lukáš Tuma
  • 184 stran, 179 Kč (v e-shopu Fantasye již za 161 Kč)
9. září 2017, Sabina Dudová

Kladivo na čaroděje 12 - Poslední stádium

Kladivo na čaroděje 12 - Poslední stádium
Vložit do pytle na zboží  Koupit 179 Kč 161 Kč