Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když sport zachraňuje životy, Stephen King: Holčička, která měla ráda Toma Gordona

Holčička, která měla ráda Toma Gordona

Baseball není jenom obyčejná hra. Alespoň ne pro Trishu McFarlandovou. Zvláště pak hrají-li Red Sox a ještě přesněji geniální nadhazovač Tom Gordon. Protože dokud Tom dokáže vyhrávat zápasy, nemůže se stát nic zlého. Dokonce ani když se Trisha ztratí v lese.

Výlety s matkou a starším bratrem jsou jako loterie. Ve výjimečných případech získá Trisha jackpot a ti dva se nehádají. Většinou se ale bratrova začínající puberta snaží co nejčastěji připomínat, že rodiče jsou rozvedení a otec nikoho nenutí do nudných návštěv muzeí, parků a podobných nesmyslů. Občas se Trisha pokusí obrátit jejich pozornost jinam, ale zdá se, že hádky bratra s matkou jsou nepřerušitelným rituálem. Alespoň až do výletu na Appalačskou stezku, kde Trisha na chvíli sejde ze stezky a při návratu se dokonale ztratí. Přes rostoucí strach se ale pokusí udělat vše pro to, aby nezůstala v divočině nadobro. Ozbrojena pouze skromnými znalostmi přírody a svým milovaným walkmanem, pustí se do hledání cesty domů. Netuší, že se právě začal boj o její život.

Stephen King v pěti bodech

  1. Narodil se 21. 9. 1947 v Portlandu ve Spojených státech.
  2. Vystudoval angličtinu a tvůrčí psaní, ale protože dlouho nemohl najít práci, psal povídky do pánských časopisů.
  3. Debutoval v roce 1973 románem o telekineticky nadané středoškolačce Carrie.
  4. Některá svá díla psal pod pseudonymem Richard Bachman.
  5. Mnoho jeho prací bylo zfilmováno, například Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle či Pytel kostí.

Život sice není baseballový zápas, ale to ještě neznamená, že zde neexistují podobnosti. Stephen King nejenže rozdělil svůj krátký příběh do směn, ale velmi rád používá sportovní terminologii k tomu, aby se hlavní hrdinka vypořádala se všemi nástrahami lesa. Jako obvykle je zde dostatek místa jak pro napětí a tajemno, tak pro drobné střípky z minulosti, které čtenářům pomohou začít velmi rychle této devítileté holce fandit. Putování divočinou se až příliš podobá bloudění labyrintem. Jenže tady nechybí jen Ariadnina nit, ale (vrátíme-li se zpět k baseballu) i stánky s občerstvením. Navíc hlad a divoká příroda nejsou tím jediným, co ohrožuje Trishin život. Lesem se pohybuje neznámá síla, která se už nemůže dočkat, až přijde její čas.

Potom je tady samotný Tom Gordon. Nebo spíš jeho věrná představa vyvolaná hladem a zoufalou touhou být někde jinde. Zatímco opravdový Gordon zachraňuje jeden zápas za druhým (což díky walkmanu prožívá i Trisha), ten imaginární provází malou dívku na její cestě divočinou. Ačkoli tentokrát autor s nadpřirozenem šetří, nemá žádný problém s budováním atmosféry.

Ne vždy je nutné povolávat démony (ať už se schovávají za lidskou tváří či nikoli). Síla tohoto vyprávění se skrývá v obyčejnosti. Ať se stane cokoli, vždy existuje logické vysvětlení. Byť po čase se únavou narušená realita dobrovolně vzdá a stále častěji přenechává své místo představám a iracionálnu. To, co prožije Trisha McFarlandová během několika hrůzných dní, zvládnou čtenáři (i díky autorovu vypravěčskému géniu) za jeden večer. A finální nadhoz je zcela určitě zvedne ze sedaček.

4. srpna 2021, Tomáš R. Tokoš

Holčička, která měla ráda Toma Gordona

Holčička, která měla ráda Toma Gordona
Vložit do pytle na zboží  Koupit 279 Kč 251 Kč