Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když se zrodila naděje pro smrtelné i nesmrtelné obyvatele Středozemě, J. R. R. Tokien: Beren a Lúthien

beren a luthien

Lze najít příběh, který by se dal označit za klíčový pro historii Středozemě? Samozřejmě. Deset lidí by pravděpodobně vyjmenovalo minimálně dvanáct takových. A všichni by měli do jisté míry pravdu. Nicméně i bez znalosti autorova osobního života, je osud Berena a Lúthien právě tím nejdůležitějším prvkem celé Středozemě.

Kudy by se ubíraly osudy elfů, kdyby Beren nepotkal Lúthien a nevysloužil si od jejího otce nesplnitelný úkol v podobě získání jednoho ze silmarilů? Jak by skončil Doriath, jestliže by tento silmaril nezpůsobil smrt jeho vládce Thingola (a s ní související odchod Melian)? Dostal by se Eärendil bez pomoci silmarilu až do zaslíbené země, aby přesvědčil Valar, že elfové a lidé by si přeci jen zasloužili nějakou pomoc v boji proti Morgothovi? Nebýt Berena a Lúthien, neexistoval by Númenor (který je důležitý i všechna ta staletí po svém zániku), stejně jako Elros a Elrond. A osudy Středozemě by vypadaly úplně jinak. Ano, je to trochu zjednodušené, neboť za prvé byl Berenův příchod do Doriathu předpovězen Melian dlouho předtím, než se tak mohlo stát. A za druhé, nemůžeme zapomínat na Tuora a Idril, rodiče Eärendila. Což jenom dokazuje, že těch klíčových příběhů je více než dost. S velkou dávkou nadsázky lze dokonce tvrdit, že nebýt toho, že Melkor kdysi zpíval falešně, nemuselo dojít k tolika tragickým událostem.

J. R. R. Tolkien v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1892 na území dnešní Jihoafrické republiky.
  2. Vystudoval na Oxfordu, kde později působil i jako profesor.
  3. Jeho nejslavnějším dílem je románová trilogie Pán prstenů.
  4. Ačkoli sepsal mnohem víc příběhů ze Středozemě, většinu z nich nedokončil a byly vydány až posmrtně díky jeho synovi Christopherovi.
  5. Zemřel roku 1973 v Británii.

Úplně jinak ostatně vypadaly i první verze příběhu o Berenovi a Lúthien. Stejně jako v případě jiných nejstarších příběhů (například Pád Gondolinu). A díky této knize připravené Christopherem Tolkienem mají čtenáři možnost seznámit se se všemi podstatnými změnami. Nejenže je zpočátku Beren elf, ale na své cestě za silmarilem nenarazí na Saurona, nýbrž na kočičího krále. Dostane se do zajetí a stane se pomocníkem v královské kuchyni. Tato verze má blíž k pohádce než k high fantasy. Ale zmínit zde Tolkienovu lásku k mýtům a najednou tady máme debatu o jeho inspiraci a o tom, co všechno mají pohádky společného s mýty a legendami. A náhle začne i existence Toma Bombadila ve Společenstvu prstenu dávat úplně jiný smysl.

Je fascinující sledovat, jak se tento příběh proměňoval. A co všechno z něj bohužel zůstalo nedokončeno. Jako například veršovaný epos o Berenovi a Lúthien. Tady je mimochodem nutno vyzdvihnout překlad, který pomáhá představit si při čtení vyhublého barda, kterak zpaměti recituje oblíbené dílo pro své skromné publikum.

Beren a Lúthien je knihou pro všechny fanoušky Středozemě. Nakladatelství Argo pokračuje v rozšiřování titulů z tohoto světa a vzhledem k množství u nás dosud nevydaného materiálu lze doufat, že bude v této práci pokračovat.

  • J. R. R. Tolkien: Beren a Lúthien
  • Argo, 2023
  • obálka: Alan Lee
  • překlad: Martin Světlík, Filip Krajník, Vít Penkala
  • 232 stran, 498 Kč (v e-shopu Fantasye již za 448 Kč)
8. srpna, Tomáš R. Tokoš

Beren a Lúthien

Beren a Lúthien
Vložit do pytle na zboží  Koupit 498 Kč 448 Kč