Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když se zdegenerovaní draci stanou přítěží, Robin Hobb: Dračí strážce (Kroniky Deštné divočiny 01)

Hobb Robin: Kroniky Deštné divočiny 01: Dračí strážce

Svět dlouho čekal na vylíhnutí draků, ale když k tomu konečně došlo… Draci jsou slabí a zdeformovaní a příliš drazí na péči, a proto bylo nařízeno tyto tvory přemístit do jejich bájné pravlasti, jejíž lokalita je uzamčena hluboko uvnitř mlhavých dračích vzpomínek.

Na cestu plnou dobrodružství, ze které se nemusí nikdy vrátit, se vydává skupina, jejímž úkolem je draky dopravit domů.

První díl série otevírá příběh, ve kterém kupci dávno zapomněli na dohodu i na vše, co pro ně dračice Tintagliea udělala. Úkolem lidí bylo postarat se o novou generaci draků a pomoci jim přežít. Mláďata si nejsou schopna opatřit sama potravu, jsou zdegenerovaná, nelétají a mnoho z nich nedokáže přežít do doby, než se promění v bájné a moudré draky. Výchova draků však byla finančně náročná a dračice Tintagliea, se kterou dohodu uzavřeli výměnou za ochranu, stejně dávno zmizela. A proto nastal čas se draků jednou pro vždy zbavit.

Robin Hobb není žádnou začátečnicí v žánru epické fantasy. A i tentokrát se její postavy vydávají na dlouhou pouť plnou dobrodružství ve světě, který je alternativou historie v době, kdy moře křižovali piráti. Ostatně stejně jako tomu bylo u autorčiných předchozích knih.

Robin Hobb v pěti bodech

  1. Vlastním jménem Margaret Alice Lindholm.
  2. Pochází z Aljašky, žila na Hawaji, na ostrově Kodiak a v Coloradu.
  3. Pseudonym „Robin Hobb“ se poprvé objevil při vydání trilogie Farseer.
  4. Za svá díla v průběhu let vyhrála hned několik cen.
  5. Napsala hned několik dalších fantasy sérií, které doteď nebyly přeloženy do českého jazyka, soupis je možné najít na oficiálních stránkách autorky www.robinhobb.com

Příběh je vyprávěn pomocí několika dějových linek a hlavní postavy netvoří pouze lidé, ale i draci, proto se kniha ze začátku může zdát složitá z hlediska přehlednosti. Chvíli trvá, než se příběh doopravdy rozběhne a čtenář se začne orientovat ve světě, kde draci vůbec nejsou to, na co je zvyklý nebo co by očekával.

Už pro ohromné množství postav a nečekaný „zvrat“ hned v úvodu knihu příběh neubíhá nijak lehce a je složitější se do knihy začíst. Ale ve výsledku se autorce vždy podaří, aby vše zapadlo tam, kam má, ovšem ne úplně, protože se přeci jen jedná o první díl série a čtenář nemůže očekávat komplexní příběh. Jedná se vyloženě o rozjezd pro pokračování.

Všechny postavy, včetně dračích osobností, působí velmi komplexně a lidsky (ano, i ti draci) a autorce se tedy daří vyvolávat ve čtenáři emoce. Kniha Dračí strážce představuje příjemný a zajímavý rozjezd epické dračí fantasy, ve které to zase funguje trochu jinak. A ačkoli jako samostatné dílo neobstojí, není proč se bát, protože se jedná o úvodní díl tetralogie. Pokud bude série pokračovat stejným tempem, mají se fanoušci na co těšit.

  • Robin Hobb: Dračí strážce (Kroniky Deštné divočiny 01)
  • Fragment, 2018
  • Překlad: Jan Kozák
  • 544 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
2. března 2019, Nela Libovická

Kroniky Deštné divočiny 01: Dračí strážce

Kroniky Deštné divočiny 01: Dračí strážce
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč