Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když se začnete hrabat ve starých věcech…, Marie Rejfová: Komu straší ve věži

Rejfová Marie: Komu straší ve věži

Maloměsto ožívá volbami. A jak už to tak bývá: když se jedná o přízeň voličů, začíná se mezi pojídáním chlebíčků a decentním popíjením šampusu kydat špína na oponenty. Stačí chvilka nepozornosti a ze skříní se začínají sypat kostlivci obřích rozměrů.

Ve víru voleb se ocitá i učitelka Josefína Divíšková. Její sestra, u které bydlí a tvoří, je totiž členkou štábu jednoho z kandidátů, což vede k tomu, že rodina doposud vedená její pevnou rukou začíná rebelovat. Za což samozřejmě může Josefína, černá ovce rodiny, protože ona je tím špatným příkladem.

Vtipná a chytrá

Pokud jste ještě s knihami Marie Rejfové neměli tu čest, o dost jste přišli. Jak novinku Komu straší ve věži, tak také předchozí román Kdo jinému jámu kopá spojuje hlavní postava Josefíny, která je ale spíše než soukromou detektivkou prostě jen nezdravě zvědavou ženou. Těch pojítek se samozřejmě najde mnohem více: oba příběhy se odehrávají na maloměstě, což dává autorka s gustem a humorem sobě vlastním najevo, obsahují víceméně stejné postavy a samozřejmě nejsilnějším pojítkem je detektivní zápletka.

Děj Komu straší ve věži působí tak nějak poklidně. Dost dlouho trvá, než se na scéně objeví zločin, a i poté působí „vyšetřování“ spíše okrajově. V centru dění je totiž Josefína jako taková. Tato svérázná čtyřicítka se v životě „plácá“ s grácií. Co na tom, že ji stíhá jeden průšvih za druhým, že milostné lapálie ji pronásledují jako hladový tygr domorodce… Josefína se popere se vším, a i za cenu ztrát vyjde vždy s hlavou vztyčenou. Mnohdy to však vede k situacím, u nichž se čtenář musí minimálně pousmát. Rejfová servíruje chytlavou hlavní postavu, která má šarm, a příběhu s přehledem vévodí. Hlavní hrdince zdatně sekundují i další postavy, které jí ve výrobě průšvihů všeho druhu podporují.

Román tedy působí spíš jako humoristické vyprávění ze života dámy, která nemá problém s alkoholem (naopak, většinou má problém alkohol s ní), nebojí se užívat si života, říkat nahlas svůj názor a často se navíc přimotá k různým nepravostem kvůli své vrozené zvědavosti. Díky tomu bývá srovnána se slečnou Marplovou. A proč ne, jistá podobnost by tu byla.

Podruhé, a mnohem lépe

Pokud se pustíme do srovnávání obou dílů, pak budeme muset konstatovat, že je vidět poměrně výrazný posun v pojetí a autorské zrání. Předně ubylo prvoplánového humoru a „maloměstských vyprávěnek“, příběh díky tomu působí uceleněji a má podstatně větší spád. Okaté vtípky se posunuly směrem k situačnímu humoru, odlehčený styl vyprávění zůstal zachován a nadhled spolu s mírnou potrhlostí dává celé knize správný šmrnc. Troufnu si říci, že tato poloha sluší Rejfové i jejím hrdinům mnohem více.

I detektivní složka tentokrát funguje daleko lépe. I když stále hraje ve vyšetřování výraznou roli náhoda, autorka se vyvarovala do očí bijících nelogičností. Ale pořád máte pocit, že se Josefína drží stop a snaží se vycházet z toho, co se dozvěděla, a že ona šťastná shoda okolností je v podstatě „odměna“ za její snažení. Přece jen, i být ve správný čas na správném místě a mít nezbytný kus štístka je umění patřící k výbavě dobrého detektiva. Navíc jakožto amatérka nemá hlavní hrdinka k dispozici žádné sofistikované vyšetřovací metody, takže intuice a kontakty jsou její nejvýznamnější zbraně.

Pointa celého příběhu je propracovanější a nepůsobí uspěchaně. Zamotané vztahy se rozmotají, otázky jsou (většinou) uspokojivě zodpovězeny. Zkrátka výrazný posun vpřed téměř ve všem.

A stejně jako u minulého dílu je třeba pochválit nápadité grafické zpracování, které s vyzněním příběhu skvěle ladí.

Komu straší ve věži je velmi zábavná a barvitá kniha. Pravda, stále se zdráhám hovořit o čisté detektivce, protože vyšetřovatelská linie působí, že je v příběhu jaksi mimoděk, ale to už je spíše pitvání. Prim hraje hlavní postava, která je prostě úžasná a utáhne příběh naprosto bez problémů. Pokud pro vás detektivka neznamená jen pochmurné severské drsňárny a naopak se rádi podíváte do místních luhů a hájů, pak máte o knize na příjemné vyplnění deštivých letních dnů jasno.

  • Marie Rejfová: Komu straší ve věži
  • Mystery Press, 2018
  • Obálka: Daniel Špaček
  • 336 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
7. srpna 2018, Martin Bečvář