Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když ještě prachmistři nepopravovali krále a nezabíjeli bohy, Brian McClellan: Příběhy ze světa Prachmistrů

McClellan Brian: Příběhy ze světa Prachmistrů

Trilogie o prachmistrech udělala v minulém roce radost nejednomu fanouškovi či fanynce originální fantasy. Brian McClellan přišel s jedinečným využitím pro střelný prach a zároveň dokázal, že je výtečným vypravěčem, který bez mrknutí oka zvládne žonglovat se třemi plnohodnotnými dějovými liniemi, z nichž každá spadá do trochu jiného subžánru fantasy. Navíc se mu podařilo neudělat z této trilogie celoživotní dílo, což je pravděpodobně největší důkaz autorových schopností a disciplíny.

Přesto se McClellan se světem prachmistrů nerozloučil. Ve Spojených státech již vyšel první díl nové trilogie, která zavede některé známé postavy na opačný konec světa a postaví je proti novým a mnohem nebezpečnějším nepřátelům. Než se však dočkáme českého překladu, připravilo si nakladatelství Talpress soubor povídek a novel, které až na jednu výjimku dějově předchází událostem první trilogie. A zatímco povídky povětšinou jen lehce nastíní tu či onu osudovou situaci, která formovala hlavní postavy románů, z novel lze vyčíst jedinečnou atmosféru a postupně budované napětí, které jsou pro McClellanovu tvorbu typické.

Brian McClellan v pěti bodech

  1. Psát začal ve svých patnácti letech na webu věnujícímu se fanfikci série Kolo času.
  2. Vystudoval angličtinu na Brigham Young University, jedním z jeho učitelů byl spisovatel Brandon Sanderson.
  3. Závěrečná část trilogie Prachmistři byla ve Státech publikována v roce 2015.
  4. Jeho prvotina, Příslib krve, získala cenu Morningstar Award za nejlepší fantasy debut roku 2014.
  5. McClellan žije v Clevelandu ve státě Ohio se svou ženou, dvěma psy a kočkou.

Dívka z Hruschovy třídy je krátkou povídkou, která poodhalí, kde a jak se k Tamásovi dostala nadaná prachmistra Vlora, která byla posléze zasnoubená s Tamásovým synem. Tady se ovšem potkávají jako malé děti. Ačkoli jde o takovou prozaickou jednohubku, je zde dobře ilustrována Tamásova snaha vyhledávat nadané děti pro svoji elitní jednotku prachmistrů.

Znovuzískaná čest popisuje události mezi prvními dvěma knihami trilogie. Z Vlory je již zkušená prachmistra. Jenomže co je jí to platné, když jí polní maršál nevěří a hrozí, že namísto střílení kezských mágů bude trčet v kasárnách? Naštěstí pro ni existuje způsob, jak tomuto osudu zabránit.

Povídky

  • Konec naděje
  • Dívka z Hruschovy třídy
  • Zelenooké zmije
  • Tvář v okně
  • Znovuzískaná čest

Všechny čtyři novely seznamují čtenáře s jednou hlavní postavou trilogie. Přičemž hned ta první, Zřeknuvší, zavede mladou kezskou šlechtičnu daleko od domova ve snaze zachránit neurozenou dívku, která má nadání prachmistrů. V Kezu jde spíše o prokletí, které se trestá smrtí. Pouze prachmistři s modrou krví se nemusí bát ničeho jiného než oficiální přísahy před králem, v níž se zřeknou svých schopností a zavážou se nikdy je nepoužít. Hlavní hrdinka si však z podobných přísah moc nedělá. Ostatně bude potřebovat všechny výhody, které jí střelný prach poskytuje, jestli chce svou chráněnku dostat za hranice do Adra.

Služebník koruny opět přivede na scénu kezskou šlechtičnu, které předchozí události připomenuly, že bez náležitého výcviku z ní bude jen poloviční prachmistra. Proto vyhledá ambiciózního kapitána Tamáse, jehož neurozený původ a nepřirozené schopnosti mu rozhodně nedělají mnoho přátel. Není třeba připomínat, o jak důležité setkání jde, zejména ve vztahu k budoucímu hrdinovi fatrastánského boje za nezávislost.

Novely

  • Zřeknuvší
  • Služebník Koruny
  • Vražda v hotelu Kinnen
  • Duchové Tristanské pánve

Duchové Tristanské pánve připomenou, že Taniel Dvě kule je pravým synem svého otce a že když se rozhodne nevydat fatrastánské město kezské armádě, tak se to prostě nestane. Taniel se zkrátka rozhodl zasvětit svůj život střílení kezských privilegovaných a ani přímý rozkaz guvernérky bojující za nezávislost své země mu to nepřekazí. Obzvlášť když se na jeho stranu přidá legendární (a tak trochu šílený) Ben Styke se svými jezdci.

Některé texty sice vypadají, jako kdyby si na nich autor brousil pero, zejména povídky postrádají onu hloubku známou z románů. Všechno se zde odehrává strašně rychle. A zatímco někteří spisovatelé mají s dlouhými texty problém (aniž by bylo třeba jmenovat), Brian McClellan potřebuje pro pořádné vybudování atmosféry rozsah alespoň novely. Přesto nelze tvrdit, že by některé texty z této knihy byly zbytečné. Povídkové příspěvky sice pouze dodávají další odstín románové trilogii, přesto jsou napsány velmi dobře. Na druhou stranu jsou to právě novely, které opravdu potěší všechny fanoušky prachmistrů. A těm nejpozornějším čtenářům se znalost některých reálií bude hodit při čtení nové trilogie…

  • Brian McClellan: Příběhy ze světa Prachmistrů
  • Talpress, 2017
  • Obálka: Tibor Paštrňák
  • Překlad: Ondřej Kronich
  • 496 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 332 Kč)
17. února 2018, Tomáš R. Tokoš

Příběhy ze světa Prachmistrů

Příběhy ze světa Prachmistrů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 332 Kč