Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když hraješ hru o trůny, buď zemřeš, nebo zvítězíš, George R. R. Martin: Hra o trůny (Píseň ledu a ohně 1)

Martin George R. R: Píseň ledu a ohně I. - Hra o trůny - váz. - (Argo)

Hra o trůny je fenomén posledních let. Už to není pouze rozsáhlá fantasy série z pera George R. R. Martina, ale tak trochu životní styl. Seriálové zpracování a zvědavost přinutila spoustu lidí navštívit knihkupectví a přečíst si původní předlohu, která vyšla v prvním českém překladu v roce 2000 u naklada­telství Talpress.

První díl seznamuje čtenáře s rozsáhlým světem Sedmi království. Na severu vládnou Starkové v čele s Eddardem Starkem, který je svým králem Robertem povolán na jih do Králova přístaviště, aby jako jeho pravá ruka zjistil pravou příčinu smrti bývalého pobočníka. Se svými dvěma dcerami se tak vydává do centra intrik a zrady, zatímco na severu jeho nemanželský syn Jon skládá přísahu Noční hlídce, chránící zemi před nepřítelem za Zdí. Divocí ale nejsou jediná hrozba, které Západozemí čelí. Daleko na jihu za mořem právoplatní dědici Železného trůnu, vyhnaní do exilu, spřádají plány k pomstě.

Sága Píseň ledu a ohně patří rozhodně mezi ty nejlepší ve svém žánru. George R. R. Martin stvořil opravdu rozsáhlý a komplikovaný svět s kompletní historií, který má svou vlastní politiku, náboženství, zvyky a rody. Rozsáhlost prvního dílu a vlastně i těch dalších, umožňuje autorovi zacházet do sebemenších detailů, seznámit nás s charakteris­tickými vlastnostmi a znaky každého rodu a představit nám obrovskou škálu hlavních postav. Do toho všeho je pak zamíchána pořádná porce napětí, intrik, mocenských her, zvratů a také úmrtí.

Celá série čítá aktuálně pět dílů, které původně vydávalo nakladatelství Talpress. Série vyšla v několika verzích – každý díl měl tak pevnou i měkkou vazbu a navíc byl k dostání v kompletní podobě nebo dělený na poloviny. Původní překlad měla na starost Hana Březáková, která se bohužel často setkávala s kritikou, a to jak ze stran překladatelů, tak i čtenářů. Od podzimu 2017 ale převzalo vydávání Písně ledu a ohně nakladatelství Argo, které se rozhodlo knihy vydat nejen ve dvou verzích, ale s kompletně novým překladem. Tento krok byl pro mnohé fanoušky velkým překvapením a rozhořčením zároveň. Samotné Argo ale na svých facebookových stránkách zveřejnilo prohlášení, proč je tato změna nutná.

Píseň ledu a ohně je rozsáhlé dílo a pro nový překlad byli vybráni tři zkušení překladatelé, kteří světu George R. R. Martina vdechli nový život. Společně s pevnou fanouškovskou základnou točící se okolo webu iceandfire.cz zpracovali novou terminologii a dbali nad správným převodem a konzistencí Martinových knih. Nový překlad tak díky tomu dosahuje mnohem větší kvality. Pro čtenáře, kteří jsou znalí starého překladu nebo sledují seriál s titulky, budou některé změny asi méně po chuti, ale jde především o to, že zažité názvy a pojmenování nebyly správné. Zmiňované rozdíly ale nejsou nijak drastické, pro příklad původní oslovení Khal Drogo se změnilo na Chal Drogo.

George R. R. Martin v pěti bodech

  1. Vystudoval žurnalistiku, ale od začátku sedmdesátých let se živí psaním. Patrně nejznámější je díky sérii fantasy románů Píseň ledu a ohně.
  2. Je držitelem spisovatelských cen Hugo a Nebula, Ceny Brama Stokera či World Fantasy Award.
  3. Mezi hlavní témata v Martinových povídkách patří osamělost, spojení, láska předem odsouzená k zániku, idealismus, romantismus a protiklad tvrdé pravdy a milosrdné lži.
  4. Napsal scénáře k mnoha televizním seriálům, mezi něž patří nová řada Zóny soumraku a Krásky a zvířete.
  5. Sestavil více než dvacet antologií, k nimž se řadí i patnáct titulů ze sdíleného světa série Divoké karty.

Novým překladem ale Hra o trůny rozhodně neztrácí nic ze svého kouzla – střety jednotlivých rodů, boj o Železný trůn, skryté hrozby na jihu a severu a všudypřítomné nebezpečí, kdy si nemůžete být jistí, kdo na následující straně přežije a kdo zemře. Celá série má navíc již typické vyprávění z mnoha různých pohledů a to je rozhodně jeden z nejsilnějších prvků, protože samotná zápletka úplně originální není. Martin to ale hravě kompenzuje právě tím, jak svůj příběh pojal, jak skáče z jednoho místa na druhé a vypráví osudy hrdinů ze všech stran. Zní to nepřehledně, ale Martin je jeden z mála spisovatelů, kteří tohle prostě umí. Čtenáři se díky tomu nabízí příležitost vidět situaci z více úhlů a může si udělat vlastní názor na to, kdo je dobrý a kdo ten zlý. Ve hře o trůny ale není nic černobílé a autor nás svým uměním dokáže uhranout.

Hra o trůny se řadí mezi klasickou fantasy literaturu, ale právě svým prostředím, zpracováním a docela malým prvek nadpřirozena se silně dotýká středověké atmosféry. První díl nás postupně seznamuje se všemi důležitými místy a především s hlavními protagonisty. Nechybí ale i odběhnutí do minulosti, kdy se často vzpomíná na to, co se dělo a jaký měla daná událost vliv na současné dění příběhu. Martin svým čtenářům tak ukazuje rozsáhlost a komplikovanost celého díla, kdy se už nejedná jen o prostý mocenský boj, ale o kompletní historii světa od nejranějších dob až po dění ve Hře o trůny.

Jako v každé knize, tak i zde jsou důležité hlavní postavy. Protože se jedná o rozsáhlý příběh, máme tu charakterů hned několik. Různé věkové kategorie, různá postavení, muže i ženy. A jak už bylo zmíněno, Martinův svět není černobílý, protože i ta sebezvrácenější postava v sobě má kapku dobroty a i ten nejčestnější člověk ukrývá ve své minulosti nesmazatelné hříchy. Martin má své postavy propracované do nejmenších detailů, probírá se jejich myšlenkovými pochody, řeší jejich vnitřní rozpory a realisticky je posouvá kupředu. Postupně odkrývá jejich motivy a povahové rysy. Ve Hře o trůny nehraje tolik roli akce jako vývoj hlavních protagonistů, protože to oni hýbou celým příběhem. A onen vývoj je nejen přirozený, ale často nečekaný a nejednoznačný.

Hra o trůny je už v žánru fantasy klasikou a George R. R. Martin v ní naprosto ukázal svůj všestranný talent a smysl pro detail. Svou nejrozsáhlejší práci totiž začal budovat až po celé řadě povídek a několika letech psaní. Přiblížit tento svět dalším čtenářům, neznalým nebo znalým pouze seriálu, je určitě dobrý nápad, protože tato série si to rozhodně zaslouží.

  • George R. R. Martin: Hra o trůny (Píseň ledu a ohně 1)
  • Argo, 2017
  • Překlad: Michala Marková, Dominika Křesťanová, Petr Kotrle
  • Obálka: Marc Simonetti
  • 800 stran, 598 Kč (v e-shopu Fantasye již za 538 Kč)
15. února 2018, Tereza Vršková

Píseň ledu a ohně I. - Hra o trůny - brož- (Argo)

Píseň ledu a ohně I. - Hra o trůny - brož- (Argo)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 498 Kč 448 Kč

Píseň ledu a ohně I. - Hra o trůny - váz. - (Argo)

Píseň ledu a ohně I. - Hra o trůny - váz. - (Argo)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 888 Kč 799 Kč