Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kdo by nechtěl vládnout světu?, Dan Abnett: Avengers – Kdo by nechtěl vládnout světu?

Abnett Dan: Avengers: Kdo by nechtěl vládnout světu?

Ta nejnebezpečnější světová esa, králové zloduchů a poskoci padouchů se najednou ze dne na den rozhodli přivlastnit si svět a podmanit si jeho obyvatele. Smrtícím virusem, či atomovou bombou, která má moc zničit polovinu lidské populace, to jenom začíná. Jenže proč všechny antihrdiny zčista jasna napadla stejná myšlenka? Jedná se skutečně o nepříjemnou shodu náhod, která zaměstnává všechny integrované záchranné systémy široko daleko, anebo je ve hře ještě nějaký třetí super padouch?

Avengers to rozhodně nemají jednoduché, nejenže bojují s neznámým nepřítelem, který je zdá se několik kroků před nimi, ale navíc stojí proti vlastním kostlivcům ve skříni. Nepříjemná tajemství a skryté pravdy vyplouvají na povrch. Lidské rase hrozí záhuba, hladomor a bolestivá smrt. Jen parta těch nejlepších dokáže odvrátit Armageddon a nastolit ztracenou rovnováhu.

Dan Abnett není pro příznivce komiksů a fantasy tvorby neznámým jménem. Od počátku devadesátých let dvacátého století se velmi výrazným způsobem zapsal do tvorby studia Marvel. Pro tentokrát se rozhodl upustit od klasické komiksové tvorby a svým fanoušků, ale nejen jim, nabízí plnohodnotný román z marvelovského universa. Otázkou tedy zůstává, zda se románová forma dokáže porovnávat a konkurovat té klasické komiksové?

Dan Abnett v pěti bodech

  1. Britský autor komiksů a romanopisec.
  2. Držitel britské Národní ceny za komiksovou tvorbu roku 2003.
  3. Jeho hlavní tvorbou je Sinnister Dexter.
  4. Prioritně spolupracuje s Marvel Comics, ale přispívá i do DC.
  5. Jeho spolupracovníkem je Andy Lanning.

Ačkoli se jedná o román, tak není třeba propadat panice. Autor dokáže skrze svůj styl psaní skvěle přenést akční atmosféru i jedinečné charaktery pilotních protagonistů. K tomuto si navíc dopomáhá střídáním jednotlivých kapitol, jež má v gesci vždy jiný Avenger. Umná rotace úhlů pohledu napomáhá k celistvému uchopení a dokreslení dějové linie. Netřeba se obávat ani děje jako takového, protože ten má všechno, co od dobrého hrdinského bijáku očekáváte – technologie, záchranu civilizace i skvělou amplitudu nejrůznějších vyvrhelů společnosti. Zkrátka a dobře o oblíbené okamžiky plné bitev, magických schopností a výbuchů, kam jen oko dohlédne, nebude nouze.

Knížce nelze upřít mírnou předvídatelnost, kterou jí však vzhledem k žánrovému zaměření není možné vyčítat. Spisovatel skutečně bravurně vystihl povahu každé ze svých postav. Kapitán Amerika třeba nemluví sprostě, Black Widow je mrštná a ráda improvizuje, Tony Stark si zase sem tam neodpustí pár sarkastických poznámek. Zkrátka jednotliví protagonisté jsou vskutku různorodí, ale ani oni nejsou perfektní, dělají chyby a musí nést nemalou zodpovědnost za své rozhodnutí.

Závěrem je na místě dílo pochválit, neboť se jako celek dobře čte, a jeho náplň je více než ucházející. Skalním fandům Marvelu a superhrdinů by určitě neměl chybět v knihovnách. Jestliže nepatříte mezi nadšence této pop kultury, tak si pravděpodobně užijete hlavně akční pasáže a trochu těch vtipných hlášek. Každopádně kniha Avengers – Kdo by nechtěl vládnout světu? bude optimální společnicí pro všechny, kdo touží po kapce dobrodružství.

11. září 2021, Anastasja Višťalová

Avengers: Kdo by nechtěl vládnout světu?

Avengers: Kdo by nechtěl vládnout světu?
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč