Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Každá podstoupí Prokletý rok, vrátí se jen hrstka, Kim Liggettová: Prokletý rok

Kim Liggettová: Prokletý rok

Kniha Prokletý rok sklidila u českých čtenářů nevídaný úspěch a už po několikáté čeká na svůj dotisk. Svým přirovnáním k populárnímu Příběhu služebnice získala neskutečnou výhodu, stejně jako zájem médií. Co se vlastně pod tímto novým fenoménem pro mladé skrývá?

Tierney Jamesová žije ve světě, kterému vládnou muži. Na ženy je pohlíženo jako na majetek a jejich jediným úkolem je rodit děti. Mladé dívce se tento osud ani za mák nelíbí. Sní o budoucnosti, ve které mají ženy stejná práva jako muži. Ani ona však neunikne povinnosti zúčastnit se Prokletého roku, během kterého se dívky mají zbavit své magie a „očistit se“. Každý rok se však zpět vrátí jen hrstka přeživších. Jaká nebezpečí číhají v lese?

Tierney je odhodlaná nenechat se krutými pravidly a přežíváním v divočině zlomit. Ani ona však netuší, jaké nástrahy si na ni a její přítelkyně Prokletý rok nachystá. Situaci jí neulehčuje ani populární a bohatá Kiersten, která se rozhodne celé skupině děvčat šéfovat. Je jen na Tierney, aby zjistila, proč každý rok dívky umírají a proč se vrací zpět úplně změněné. Pytláci jsou totiž jen tím nejmenším, čeho by se mladá děvčata měla bát…

Porodit a zemřít

Prokletý rok Kim Liggettové si jak v zahraničí, tak i u nás získal poměrně velkou čtenářskou základnu. Je pravděpodobné, že za velký úspěch může jak velká mediální propagace, tak i přirovnání k celosvětovému bestselleru Příběh služebnice, s kterým má kniha námětově jistou spojitost. V obou případech se autoři zaměřili na nelehký osud dívek ve společnosti zotročené muži. Liggettová toto téma zpracovala pro náctileté čtenáře a jak je vidět, tak i úspěšně. Kniha se dočkala již několikátého dotisku.

Dystopické příběhy sice přestaly být in před pár lety, autorka se tohoto žánru ale vůbec nebojí. Stvořila fiktivní svět, ve kterém jsou na vrcholu společnosti muži. Na ženy je pohlíženo pouze jako na rodičky a na majetek manželů. K tomu všemu musí mladé dívky před svatbou každý rok projít tzv. Prokletým rokem, který má za úkol je očistit a zbavit magie, kterou údajně disponují. Za ním se však skrývá strašlivé tajemství, o kterém se žádná z přeživších nikdy nezmíní.

„Oči máš otevřené dokořán, ale nevidíš nic.“

Přežít Prokletý rok

Skrze hlavní hrdinku Tierney, jež do společnosti příliš nezapadá, mají čtenáři možnost nahlédnout do krutého systému, který autorka vyobrazila velmi umně a realisticky. Věnovala velkou pozornost psychologii svých postav a to, jaký na ně tento „patriarchát“ má vlastně vliv. Kromě toho se zaměřila i na mystery prvek, který nabízí především samotný Prokletý rok. I když jeho pointa zůstává čtenářům tajemstvím, právě to je jedna z věcí, které jsou na knize nejvíce zábavné. Společenská dystopie se tak postupně mění v holý survival, kteří ne všichni hrdinové musí přežít.

Kim Liggettová v pěti bodech

  1. Pochází z amerického středozápadu.
  2. V současné době žije v New Yorku.
  3. Ve volném čase se ráda věnuje tarotovým kartám.
  4. Ráda po obchodech hledá lahvičky vzácných parfémů.
  5. Kromě Prokletého roku jí v zahraničí vyšlo i několik dalších knih.

Krutost a nevábivou realitu trochu zlehčuje romantická linka, jwž se objevuje v druhé polovině příběhu. Je otázkou, zda se do příběhu hodí či ne, avšak to už záleží na gustu každého čtenáře. Prokletý rok je samostatně stojící román, tudíž nemá žádné pokračování. Právě v tom je jeho další výhoda. Uzavřený příběh s překvapujícím koncem rozhodně zaujme čtenáře víc než sáhodlouhá série s deseti díly a víc.

Prokletý rok zaujme především milovníky drsných dystopií o společenské nespravedlnosti, útisku a vůli prosadit si svou za každou cenu.

  • Kim Liggettová: Prokletý rok
  • Cooboo, 2020
  • překlad: Tereza Schlöglová
  • 344 stran, 349 Kč
8. července 2020, Kateřina Kopišťová