Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Katniss Everdeenovou čeká Vražedná pomsta od prezidenta, Suzanne Collins: Vražedná pomsta (Hunger Games 2)

hunger-games_vrazedna-150

Už uplynul nějaký čas od doby, kdy Katniss s Peetou vyhráli Hladové hry, svým společným vítězstvím naštvali prezidenta celého Panemu a tvůrce her odsoudili k smrti. Mysleli si, že objedou Panem při svém vítězném turné a budou dál poklidně žít své životy ve Vesnici vítězů. Tak to ale není.

Tím, že odmítli zabít jeden druhého, povzbudili občany Panemu ke vzpouře. Prezident Snow kvůli tomu dá Katniss ultimátum – buď bude dál s Peetou hrát zamilovaný páreček a přesvědčí obyvatele země o tom, že daný čin podnikli z čisté lásky, nebo prezident zabije jejich rodiny. Aby toho ale nebylo málo, nadchází čas jubilejních Hladových her, tzv. Čtvrtoher, které jsou vždy něčím zvláštní.

„V sedmdesátém pátém ročníku her, jako připomínka povstalcům, že ani nejsilnější z nich nemohou přemoci Kapitol, budou vybráni splátci z existujících řad vítězů.“ (str. 153)

Katniss je jediným žijícím vítězem ženského pohlaví ve Dvanáctém kraji… Její stará noční můra tedy ožívá a ona musí znovu bojovat o život v aréně.

Už ve chvíli, kdy člověk poprvé uslyší o tom, že kniha bude o dalších Hladových hrách a že se bude znovu odehrávat v aréně, možná skepticky povytáhne obočí. Pravdou ale je, že Suzanne Collinsová vymyslela ještě lepší a ještě propracovanější arénu, než byla ta minulá. Ta má tentokrát určité téma, které čtenáře dozajista pořádně překvapí. Autorka si tedy sice ukousla velké sousto, když se rozhodla překonat svůj vlastní úspěch, v tomto ohledu se jí to ale povedlo. Katniss v aréně už je sice okoukaným jevem, přesto jsou ale Hladové hry zase napínavé a strhující. Samozřejmě ne tolik jako poprvé, kdy byly něčím úplně novým, ale autorka si za svou nápaditost rozhodně zaslouží pochvalu.

Akce oproti prvnímu dílu viditelně ochabla. První polovina knihy se vleče, protože v ní autorka musí vysvětlit různé okolnosti vzpoury, která tvoří chvílemi pozadí a chvílemi popředí děje. I tato rozvleklejší polovina je ale zajímavá, a ač se Katniss hned nedostane do smrtelného nebezpečí, nikoho snad neunudí. Na začátku knihy se čtenář tradičně setká s trojlístkem Katniss-Peeta-Hurikán, který ho bude v podobě Katnissina milostného dilematu provázet celou knihou.

Už v prvním dílu čtenáři zjistili, že se Collinsová ani trochu neštítí zraňovat či dokonce zabíjet své hrdiny. Ve Vražedné pomstě to platí dokonce dvojnásob. Citlivější jedinci by si tedy měli ke čtení připravit balíček kapesníků tak, jako je rozdávali v kině na poslední díl Stmívání. A hlavně, nevytvářet si vztah k jiným postavám, než jsou ty, bez kterých by se další díl neobešel, a které tedy nutně musí přežít.

Vražedná pomsta je druhým dílem strhující bestsellerové série Hunger Games, která u nás poprvé vyšla v roce 2010 a hned uchvátila velké množství čtenářů. Každý, kdo bere tuto knihu do ruky, už tedy alespoň trochu ví, co může od autorky očekávat. Suzanne Collinsová také nezklamala – tato kniha je opět tak napínavá, akční a překvapivá, že se bude čtenář těšit na to, až se mu do ruky dostane další díl. A jako bonus si může pustit její filmové zpracování z roku 2013.

  • Suzanne Collins: Vražedná pomsta (Hunger Games 2)
  • Fragment, 2013 (2. vydání)
  • překlad: Zdík Dušek
  • 336 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
27. ledna 2014, Veronika Stránská

Diskuze k článku

V podstate súhlasím
Adhara - 31. 01. 2014 16:59

Druhý diel trilógie je podobne pútavý, čítavý ako prvý, dopĺňajúci ho a pritom sa neopakujúci. Svet, v ktorom sa to odohráva, sa mi páči. Možno začiatok bol trošku pomalý, ale to mi nevadilo, aspoň sme sa dozvedeli viac aj o Katnissinom živote pred Hrami, na čo v prvom dieli akosi nebolo miesto. Trochu mi však vadila Katnissina veľká sebaobetavosť. Jej dychtivosť obetovať sa za chlapca, ktorého podľa vlastného presvedčenia ani nemiluje (hoci všetko nasvedčuje tomu, že skutočnosť je už niekde inde) nie je dosť presvedčivá. Asi mal byť viac zdôrazňovaný fakt, že sa tak rozhodla aj preto, lebo si myslí, že Sídlo ju ďalšie Hry nenechá prežiť, nielen z vrúcnej nezištnosti a zmyslu pre spravodlivosť – to mi pripadá priveľmi americké.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Hunger Games 2 - Vražedná pomsta

Hunger Games 2 - Vražedná pomsta
  349 Kč