Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kartografie snadno a rychle pro začínající Pány jeskyně,

naucte-se-kreslit-fantasy-a-rpg-mapy

Nakladatelství ZonerPress si moc fanoušků fantastiky se svým oblíbeným žánrem často rovnou nespojí. Přesto pod jeho hlavičkou vychází občas zajímavá díla, která si pozornost čtenářů fantasy, sci-fi či hororu rozhodně zaslouží. V rámci edice naučných knih o kreslení nyní u Zoneru vychází Naučte se kreslit fantasy a RPG mapy od Jareda Blanda a otázkou je, jestli by náhodou právě teď neměli všichni příznivci dobrodružných her na hrdiny zbystřit.

Jméno autora – Jared Blando – nejspíš průměrnému českému fantazákovi vůbec nic nepoví. Pár chvil na googlu ovšem odhalí jeho osobní stránky theredepic.com a pak už nezbývá než konstatovat, že jeho krásné mapy pro RPG hry by mu mohl závidět nejeden Pán jeskyně. Svým uměním se samozřejmě živí, často kreslí věci licencované pro rpg systém Pathfinder, společnost Wizards of the Coast či pracuje na deskových hrách pro Mayfair Games. Spousta jeho map a dobrodružství je také k zakoupení online v digitální formě.

I když to z názvu není úplně jasné, kniha se specializuje na tvorbu rozsáhlé geografické mapy sword and sorcery fantasy světa, ne na tvorbu malých lokálních map pro jednotlivá střetnutí. Má 128 stran a je rozdělena celkem do jedenácti kapitol. Na začátku se rychle zmíní doporučené vybavení a nástroje a pak se rovnou přejde k tomu nejdůležitějšímu – obrovskému návodu na tvorbu mapy, při kterém autor vede čtenáře celou dobu pozorně za ruku, krok za krokem.

Začne se tvorbou kontinentů a přírodních částí mapy (lesy, řeky, hory), pak se přejde k zakreslování měst, správné technice popisků mapy, ikonografii a heraldice a na konci k estetickým detailům, jako jsou třeba ozdobné rámy či fešné směrové růžice. Na závěr knihy ještě věnuje autor pár stran technikám a jednomu velikému shrnutí toho, v jakém pořadí kroků by se měl čtenář pustit do kreslení kompletní mapy.

Jared Blando v pěti bodech

  1. Autorovu tvorbu lze mimo jeho vlastních stránek theredepic.com najít i na jeho profilu na deviantArtu: http://theredepic.deviantart.com/.
  2. Nejraději má fantasy příběhy od Roberta E. Howarda a Tolkiena.
  3. Jako jednu ze svých inspirací zmiňuje i dílo Alfonse Muchy.
  4. Vystudoval University of the Arts ve Philadelphii.
  5. Má vymyšlený vlastní rozsáhlý fantasy svět, který by rád jednou publikoval jako modul k nějakému existujícímu rpg systému.

Napříč knihou je spousta krásných obrázků a o to větší škoda je, že Blando vlastně předkládá čtenáři sice velmi detailní kuchařku, ale ve výsledku ho vlastně učí jen „Jak nakreslit jeden konkrétní styl Blandovy mapy“. Výsledné dílo čtenáře bude nejspíše vypadat dobře, pokud se bude řádně držet všech kroků, ale kdyby se autor snažil překládat spíše obecnější rady pro tvorbu map a spíše své fanoušky jen inspiroval, než navigoval a ukazoval jim správný směr a přesné míry, odnesl by si čtenář vlastně po přečtení knihy mnohem víc.

Dílu by tak určitě prospěla větší rozmanitost a obecnost. Z práce autora je vidět, že kreslit umí výborně, bohužel se mu ale tolik nedaří jeho talent a vědomostí správně předat dál. Naučte se kreslit fantasy a RPG mapy disponuje ale ještě pár dalšími drobnými neduhy. Kupříkladu tím, že občas některé věty nezní úplně profesionálně, anebo faktem, že autorem zmiňované barvy a štětce nejsou na našem trhu tak jednoduše k sehnání a návrh českých alternativ chybí.

Vrcholem pak je to, že je napříč knihou skoro dvacetkrát (!) informační okénko upozorňující čtenáře, ať navštíví odkaz na webu původního vydavatele pro bonusový obsah. Jenže tím jsou všeho všudy čtyři obrázky map, takže slušná část prostoru knihy se dala vlastně využít mnohem lépe. Ve výsledku lze příručku doporučit spíše mladším Pánům jeskyně, kteří chtějí jednoduchý a rychlý recept na to, jak přidat svému světu další rozměr. Pro náročnější čtenáře by kniha mohla být spíš zklamáním.

  • Jared Blando: Naučte se kreslit fantasy a RPG mapy
  • Zoner Press, 2017
  • překlad: Michaela Ženatá
  • Obálka: Jared Blando
  • 128 stran, 399 Kč
12. května 2017, Jan Holan