Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kam zavede vnitřní neklid hrdinu Lva Grossmana?, Lev Grossman: Král čaroděj (Mágové 2)

Grossman Lev: Mágové 2 - Král čaroděj

Quentin vyrůstal v Brooklynu, vystudoval čarodějnickou školu a teď je společně se svými přáteli Julií, Janet a Eliotem králem Filorie. Měl by být šťastný, neboť se mu splnil jeho dětský sen, přesto cítí neklid. Ve vzpomínkách se stále vrací k minulosti, kdy ztratil svou milovanou Alici. Se svými přáteli se rozhodne vyhledat kouzelného zajíce, který dokáže předvídat budoucnost. Ten jim však předpoví smrt, zánik, zklamání a zoufalství.

Aby Quentin přišel na jiné myšlenky, rozhodne se plout na Vnější ostrov, jehož obyvatelé nezaplatili několik let daně. Doprovází ho královna Julie, bojovník s mečem a kreslíř map, jenž mu vypráví filorijskou pohádku o kouzelném klíči, který se má právě na tomto ostrově nacházet. Najde Quentin to, co hledá, nebo pozná jen další ztrátu, zklamání a smrt, jak mu bylo předpovězeno?

Lev Grossman v pěti bodech

  1. Americký spisovatel a novelista z Brooklynu, narozený 26. června 1969.
  2. Absolvoval Harvard College a studoval i na Yaleské univerzitě, odkud odešel před obhájením dizertační práce.
  3. Jeho prvotinou byl Warp, který stejně jako druhý román Codex dosud nemá český překlad.
  4. Do podvědomí českých čtenářů se dostal díky knize Mágové, prvním dílu ze stejnojmenné série.
  5. Pracuje knižní kritik pro magazín Time.

Místo Alice dostává v druhé knize více prostoru Julie, Quentinova první láska. Její magie je jiná než ostatních, protože se nedostala na Brakebills, kde se ovšem kouzlům učila, zůstává tajemstvím. Právě ona si s magickými obyvateli Filorie rozumí nejlépe, i když s lidmi je to už poněkud horší. Zato Quentin se oproti předchozí knize moc nezměnil, protože navzdory tomu, že se nachází ve Filorii (nebo právě proto), stále vše kolem srovnává s knihami svého dětství.

Lev Grossman se v úvodu často vrací k ději předchozí knihy, což je dobré pro čtenáře, kteří první díl nečetli, nebo tak učinili již před delší dobou. Na druhou stranu to poněkud zpomaluje děj. Ten už ale alespoň tolik nepřipomíná děj jiných knih a objevuje se tu víc autorových nápadů, čímž je kniha o něco originálnější než první díl. Co autorovi ovšem stále nejde, jsou dějové zvraty, kterými se mu ve většině případů nepovede čtenáře nikterak šokovat či překvapit.

Grosmanův styl psaní se příliš od prvního dílu také neliší. Dlouhé popisy, pro děj i čtenáře většinou nezajímavých věcí, střídají scény s nevyužitým potenciálem, kdy autor zajímavým nápadům nevěnuje dostatečný prostor. Což je škoda, protože by se tím kniha dostala na úplně jinou úroveň a získala by si ještě více čtenářů. Přesto knihu určitě doporučuji, i když se jedná hlavně o oddechové čtení, nad kterým čtenář nemusí moc přemýšlet.

  • Lev Grossman: Král čaroděj (Mágové 2)
  • XYZ, 2015
  • Obálka: Roman Křivánek
  • Překlad: Jana Rečková
  • 416 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 332 Kč)
27. února 2016, Ivana Scholzová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Mágové 2 - Král čaroděj

Mágové 2 - Král čaroděj
  369 Kč