Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kam jsme se to vlastně dostali?, Karel Sychra: Po stopách vesmírných turistů

Sychra: Po stopách vesmírných turistů

Jak by mohly vypadat budoucnosti, v nichž bude lidstvo bez problémů cestovat vesmírem a jakým překážkám bude čelit? Přesně tím se ve své povídkové knize Po stopách vesmírných turistů zabývá Karel Sychra.

Nacházíme se kdesi v budoucnu, nejčastěji ve druhé polovině jedenadvacátého století. Kromě možnosti cestovat vesmírem pomocí červích děr a výkonných plavidel se toho vlastně příliš nezměnilo. Až na to, že lze po cestě domů potkat astronauta ještě ze Sovětského svazu, nebo třeba planetu řízenou umělou inteligencí – a zároveň milou paní v jedné osobě… A až na to, že planeta Země už dávno není, co bývala.

Výše popsaný osud nacházíme v nejdelší z povídek, která je postupně prokládána mezi všechny ostatní. Toto propojení příběhu naskrz kapitoly je zajímavé, snad inovativní, příběhově velmi dobře napojené, jenže… čtenář by chvílemi nesměl mít pocit, že je v tomto uspořádání ještě daleko ztracenější než všichni vesmírní turisté v bilionech hvězd po tom, co byli zrovna kdesi u kraje vesmíru vyvrženi červí dírou… Kam jsme se to vlastně dostali?

Karel Sychra ve čtyřech bodech

  1. Český autor a industriální rocker s duší básníka v jedné osobě.
  2. Pracuje jako servisní technik spalovacích motorů, ve volném čase se kromě psaní věnuje studiu historie, společnosti a vědy.
  3. Svůj autorský debut si odbyl souborem příběhů Problémy na Šumavě a jiné příběhy.
  4. Kniha Po stopách vesmírných turistů je jeho druhou publikací.

U ostatních povídek již nebyl recenzent schopen rozeznat, jestli náhodou také nejsou pokračováním některé z předchozích. Omezme se tedy raději na ostatní fakta: příběhy bývají většinou poměrně krátké, jejich světy pochopitelné – výborně sloužící účelu a střídmým jazykem dobře popsané. Nutné je též vyzdvihnout nevšední ilustrace krásně doplňující osobitost celku. Každá z hlavních postav má vždy nějaké své dilema, jež postupně objevuje a řeší a které postavu i děj neustále přirozeně (a příjemně) žene kupředu. Bohužel, někdy až za hranici popsaných stránek, jelikož většina jinak sympatických povídek nejvíce postrádá pointu.

Vydat se, nebo nevydat po stopách vesmírných turistů? Své čtenáře si Karel Sychra určitě najde. Nenadchne možná silnou myšlenkou, ale opakovaně potěší novým mikrosvětem té či oné povídky. Nepřekvapí možná pointou, ale opakovaně přivede na papírový svět postavu, jež každá řeší některé své nevšední dilema. Po stopách vesmírných turistů je zkrátka dílp vhodné pro čtenáře, který se zrovna nehodlá nechat utopit emocemi a myšlenkami, ale potěší ho vychutnat si několikero krátkých zastavení kdesi v budoucnu – kdesi ve vesmíru.

  • Karel Sychra: Po stopách vesmírných turistů
  • Pointa, 2023
  • ilustrace: Nikola Tilgnerová
  • obálka: Nikola Tilgnerová
  • 160 stran, 250 Kč
13. června, Jiří Sejkora