Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

„K našemu městečku míří tisíc orků, Drizzte!“, R. A. Salvatore: Tisíc orků (Forgotten Realms - Lovcovy čepele I.)

Salvatore: tisíc orků

Na počátku této recenze se musím čtenářům přiznat: Tisíc orků, první díl trilogie Lovcovy čepele, je mým prvním setkáním s temným elfem Drizztem Do´Urdenem. Tato recenze je tedy názorem prvočtenáře neznalého odkazů a narážek na předchozí dění, který navíc nedokáže hodnotit knihu v kontextu dalších dílů. Nechť mi tedy laskavý čtenář promine a milovníci Drizzta mě nekamenují.

Zápletka knihy je jednoduchá. Skupina trpaslíků vedená Bruenorem, trpasličím králem, se vrací zpět do Mitrilové síně, kde má usednout na trůn. A mezitím se kdesi mimo zraky trpaslíků tvoří nezvyklé spojenectví – orkové a ledoví obři se dohodnou, že obsadí pár vesnic, a přitom pobijí vše, co jim stojí v cestě. A Bruenor, který si chce užít ještě poslední dobrodružství, než se usadí na trůn a začne kralovat, vycítí svojí šanci…

Trpasličí družina je poměrně rozmanitá, ale nade všemi vyčnívá temný elf Drizzt – právě on je hlavním hrdinou a průvodcem celou knihou. Každá kapitola je uvedena částí jeho deníku, ve kterém Salvatore nabízí exkurzi do nitra stroje na zabíjení. Ano, deníkové zápisky jsou sice poutavé, ale bohužel mnohdy působí nevyváženě. Zdá se, jako by se autor nemohl rozhodnout, jestli chce Drizzta stylizovat do role vraždícího primitiva, nebo vzdělance se vztahem k filozofii a víře. Na druhou stranu – vystihnout jeho osamělost a rozpolcenost se podařilo na výbornou.

Pozor na vedlejší koleji!

Nosná kostra příběhu je založena na hrdinném boji trpaslíků se vším, co vykazuje nepřátelské úmysly. Zpracování ovšem nedosahuje nijak závratných výšin (za tímto tvrzením však může stát i fakt, že od ságy s mnoha fanoušky recenzent očekává skutečnou bombu), ale nedrhne, má spád a baví. Jako příjemný bonus lze připočítat chování některých skupin trpaslíků – styl „Je jich padesát a nás pět – zase jsme v přesile!“ rozhodně neurazí.

R. A. Salvatore v pěti bodech

  1. Robert Anthony Salvatore se narodil 20. ledna 1959 ve městě Leominster ve státě Massachusetts (USA). Vystudoval komunikaci na vysoké škole a následně i Bachelor of Arts in Engllish.
  2. První rukopis s názvem Ozvěny čtvrté magie publikoval v roce 1982.
  3. Později se proslavil díky knihám ze série Forgotten Realms (Ztracená království) a především díky dílům s hlavním hrdinou Drizztem Do´Urdenem, temným elfem, který stojí na rozdíl od svých soukmenovců na straně dobra. Příběhy z tohoto cyklu dosáhly počtu třiceti knih. Jeho knihy se dostaly až na seznam bestsellerů New York Times.
  4. Kromě toho si odskočil ve dvou knihách také do světa Star Wars (mimo jiné sepsal román Klony útočí podle filmové předlohy) a zpracoval klasický motiv Tarzana (Tarzan: The Epic Adventures). Je podepsán i pod mnoha dalšími knihami.
  5. Salvatore je také tvůrce příběhu počítačové hry Forgotten Realms: Demon Stone, která byla vydána roku 2004 na platformy PS2, XBOX a PC.

Paradoxně mnohem více než hlavní dějová linka může ovšem čtenáře zaujmout jedna z vedlejších. Během svého putování přenocuje trpasličí družina ve městě Mirabar, které je konkurentem Mitrilové síně. Autor velice poutavě zachytil následný konflikt mezi vedením města a některými jeho občany, který postupně přerůstá až v občanské nepokoje. A v další vedlejší lince je pro odlehčení situace vylíčeno putování dvou trpasličích bratrů, jehož humornost a absurditu vystihuje nejlépe slovo „ujeté“. Málokdy se stane, že vedlejší linky „zválcují“ hlavní dějovou linii příběhu s naprostým přehledem.

Kniha vůbec budí pocit, jako by celý Salvatoreho svět byl postaven na postavách s vnitřními dilematy nebo postavách, co stojící před těžkými životními rozhodnutími. Tento pohled je rozhodně neotřelý, bohužel autor mnohdy zůstává jen u náznaků problémů, které dále se nadále nevyvíjejí. Škoda tohoto nevyužitého potenciálu.

Druhá šance

Očima nezaujatého čtenáře tedy Tisíc orků působí jako „klasický“ první díl, který rozehrává spoustu motivů, a končí slušným akčním finále. Salvatoreho styl není z nejúchvatnějších, například mu chybí více originality (a naopak přebývá několik oblíbených žánrových klišé). Snaha zakomponovat do knihy několik hlubokých myšlenek je rozhodně chvályhodná, místy ale působí dost násilně.

I přes průměrný dojem by však bylo nesmyslem nedat Drizztovým příběhům další šanci, protože záblesky v prvním díle ukazují, že autor psát umí a že se můžeme dočkat ještě zajímavých překvapení a zvratů. Navíc Tisíc orků obsahuje spoustu odkazů na minulé dění, které jistě ocení znalci ságy, a které mohou dát knize nový rozměr.

  • R. A. Salvatore: Tisíc orků (Forgotten Realms – Lovcovy čepele I.)
  • Fantom Print, 2014
  • Obálka: Todd Lockwood
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • 256 stran, 239 Kč (v e-shopu Fantasye již za 167 Kč)
23. srpna 2014, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Lovcovy čepele 1 - Tisíc orků

Lovcovy čepele 1 - Tisíc orků
  239 Kč