Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jsou ztraceni, jsou zoufalí a spolupracují s nepřáteli. Vesmírný chaos jménem Sága je zpět, Fiona Staples a Brian K. Vaughan: Sága 5

Vaughan Brian K. a Staples Fiona: Sága 5

Sága patří mezi ten druh komiksů, kde se krásně snoubí kvalitní příběh s šíleností autorů. Páté pokračování na jednu stranu nepřináší nic nového, ale pořád přichází s něčím bizarním, nečekaným a překvapujícím. Vztah hlavní dvojice v minulém díle prošel velkou zkouškou, a aby to bylo ještě více komplikované, byla malá Hazel unesena. Ono mít za rodiče představitele dvou znepřátelených národů není jen tak.

Hazel, hlavní vypravěčka celé série, odkrývá další střípky z osudu jejích rodičů, především z období krize. Mezi Markem a Alanou to v minulém díle dosti skřípalo a na povrch se dostali nové vlastnosti, které oba skrývali. Situace se ale kvůli únosu komplikuje, takže nejenže Marko s Alanou prchají před celým vesmírem, ale zároveň se snaží dostat ke své dceři. Alana tak kuje pikle a snaží se únosci zalíbit svými řečmi a Mark naváže spojenectví s osobou, se kterou ho poutá velká nevraživost. A aby to bylo ještě složitější, svou roli zde má i Markova bývalá, která se snaží najít lék pro jednoho nájemného vraha.

Svět Ságy je nejen značně rozsáhlý, ale také komplikovaný a prošpikovaný mezidruhovými vztahy a nesváry. A autoři si toho jsou značně vědomi. Vůbec jim nevadí věnovat celý svazek jedné události, která ale může mít mnohem větší dosah, než to ze začátku vypadá. Malá Hazel během svého vyprávění občas prozradí něco málo z budoucích věcí a ty rozhodně stojí za pozornost. Většinou se totiž jedná o věci značně nečekané, které probouzí ve čtenářích obrovskou zvědavost a touhu dostat ty správné odpovědi. Na ty si ale musíme počkat.

Fiona Staples a Brian K. Vaughan v pěti bodech

  1. Fiona Staples je kanadská komiksová kreslířka, inkerka, lettererka a koloristka.
  2. Její práci v různých formách najdete na řadě komiksů, například North 40, T.H.U.N.D.E.R. Agents, DV8: Gods and Monsters a další.
  3. Pro Ságu dělá autorka po výtvarné stránce naprosto vše, od prvních skic až po ruční lettering, a inspiraci hledá v reálném světě – například některé interiéry na planetě Štěp jsou kreslené podle kambodžské architektury.
  4. Brian K. Vaughan je jednou z největších osobností současného komiksu a držitelem neuvěřitelného množství komiksových cen.
  5. Vaughan ale nezůstal jen u komiksu. Byla mu nabídnuta práce na jednom z nejúspěšnějších televizních seriálů, na Ztracených.

Pátá Sága ve svém vyprávění trochu polevila. Chybí údernější a děj posunující momenty, a i v případě kresby najdete jen pár wau panelů. Komiks je pořád stejně pestrobarevný, ale kromě akce ukazuje i určitou hloubku a zamyšlení. Autoři se více zaměřili na emocionální stránku příběhu a na vztahy mezi hlavními postavami. Sága se sice představuje jako příběh Marka a Alany, v reálu ale nabízí příběh několika vzájemně propletených jedinců. A protože to jsou charaktery opravdu různorodé a jejich povaha se odhaluje pozvolna, v závislosti na dané situaci, je zábavné pozorovat jejich vzájemné dialogy a vývoj vztahů.

Tvůrci komiksu už v předchozích dílech ukázali, že se se svými postavami nemazlí a klidně odklidí ze scény i někoho důležitého. Protože se však tentokrát zaměřili více na emocionální ráz, dostává příběh trochu jinou podobu. Postavy totiž neřeší jen vztahy mezi sebou, ale i vztahy se svým vlastním já. Emoce se v nich bouří, dostávají se do depresí a čirého zoufalství. Pro dosažení svého cíle jsou ochotni překonat nejen vnější překážky, ale i ty vnitřní, osobní. Větší půlka komiksu se tak nese v lehce melancholické atmosféře, kdy pozorujete zoufalství lidí zahnaných do kouta. Další část komiksu, která se zaměřuje na Markovu bývalou přítelkyni, je už naopak živější a připomíná starou dobrou Ságu.

Sága patří rozhodně mezi komiksovou klasiku a záruku kvality. Není sice už tak originální a svěží jako ve svém začátku, ale to se dá u vícedílných sérií očekávat. Ovšem je také možné, že autoři ty nejlepší triumfy servírují postupně, aby čtenáře jejich příběh neomrzel. To ale ukáže až budoucnost.

  • Fiona Staples a Brian K. Vaughan: Sága 5
  • BB/art, 2017
  • překlad: Richard Podaný
  • obálka: Fiona Staples
  • 152 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
7. listopadu 2017, Tereza Vršková

Sága 5

Sága 5
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč