Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jonáš Fink - Dětství, Vittorio Giardino

Vittorio Giardino: Jonáš Fink - Dětství

Komiksový román ze stalinistické Prahy, na jehož stránkách se můžete dočíst, co se dělo některým lidem (perzekuce, šikana a teror) v kreslené podobě.

Pod názvem Dětství se skrývá první díl plánované trilogie, v níž sledujeme příběh Jonáše Finka, Čechoslováka žijícího v totalitním období.

Jonáš Fink bydlí v Praze s rodiči. Vede se jim dobře až do doby, kdy bezpečnost přijde zatknout jeho otce a začíná první kolo perzekucí. Jonášovi není povoleno studium na střední škole, a tak musí jít pracovat. Živitelem rodiny byl otec a s jeho zatčením přicházejí existenční potíže. Prestože se matka snaží dávat hodiny francouzštiny a rozprodává majetek, není jim to nic platné, jelikož režim si myslí, že netrpí mnoho, a proto matce zcela zakazuje činnost.

Jonáš se díky brigádě stává živitelem a přichází nutné stěhování. Postupně ztrácí kamarády, kteří se dozvědí, že je jeho otec ve vězení. Do toho všeho marná snaha matky dozvědět se cokoliv o otci přes přátele na vlivných místech a zjištění , že je vězněn za protistátní činnost a špionáž.

Komiks krásně ukazuje pomalou, stálou a depresivní šikanu, která za totality postihla nemálo obyvatel naší země. I přes zoufalý tón však dává autor hrdinovi na konci jistou naději.

Jde o velmi mrazivé čtení, kterému komiks dává tvář a tím vše ještě prohlubuje. Ukázka zlovůle vládnoucí strany, kdy se hodí říct slavná věta z Černých baronů…"tady rozhodujeme my, strana", je dech beroucí. A velmi se podobá tehdejší realitě.

Doporučuji všem, kteří mají samozřejmě rádi netradiční komiks, ale hlavně těm, kteří nejsou lhostejní k tomu, co se tady za totality dělo a souhlasí s tím, že na to nesmíme zapomenout, aby se historie neopakovala.

  • Giardino, Vittorio: Jonáš Fink – Dětství
  • Albatros Media – XYZ, 2011
  • překlad: Jiří Žák, Katrin Kroutilová
  • obálka: Vittorio Giardino
  • 56 stran, 199 Kč
2. července 2012, Jan Kundera

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).