Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

John Connolly dává čtenářům pocítit Hněv andělů, John Connolly: Hněv andělů

Connolly John: Hněv andělů

Čtenáři hororové literatury jistě dobře znají mrazivý pocit v zátylku, tušení, že ne vše se v našem světě děje úplně podle fyzikálních zákonů. Někdo manipuluje s temnými silami, které můžou vstoupit nečekaně do našich všedních životů a udělat z nich bestiální noční můru.

V románu Hněv andělů Johna Connollyho nenadálou krutost temných sil pocítí čtenář takřka na vlastní kůži. Nicméně se nejedná o úplně čistý horor, který by stavil pouze na nepřirozených lekačkách oslazených štědře naplněnými kyblíky kečupu. Minimálně hlavní postava soukromého očka, Charlieho Parkera, dává tušit šíbra detektivní zápletky. Pokud se někdo cítí po této směsici málo nasycen, může se dorazit mystickým zákuskem ve stylu městské fantasy. Zkušený degustátor však ví, že obědy s více chody jsou občas náročné nejen pro kuchaře, ale i pro strávníka.

Celý příběh se točí okolo záhady ztroskotaného letadla, v kterém dvojice starých kamarádů najde podivné seznamy jmen a hromadu peněz. Dolarovky si nechají a před smrtí tíživé tajemství svěří svým dětem a ty zase detektivu Charliemu Parkerovi. Pozvolna se tak rozjíždí souboj o tajemné dědictví mezi Padlými anděly a silami, které stoji proti nim. Včetně ústředního protagonisty Parkera.

John Connolly už svým spisovatelským brkem poznamenal více stran než kůrovec šumavských stromků. Na jeho díle se zkušenosti podepsaly zřetelnou měrou. Postavy mají pestré psychologické charakteristiky s bohatou historií, text svižně odsýpá a čte se jedna báseň. Autorovou specialitou jsou nečekané přechody mezi žánry uvnitř kapitol. Scéna sice může začít mainstreamovou situací, kterou zažil čtenář stejně jako jeho babičky, ale skončí hororovým či fantastickým rozuzlením. Detektivní drsnou školu, na níž je děsivě-mystická zápletka napasovaná, autor také zvládá ve velkém stylu. Tvrďáci nepůsobí směšně a vtipné hlášky polahodí čtenářské bránici stejně, jako šmetrole lahodí každému sladkomilnému návštěvníkovi cukráren.

John Connolly v pěti bodech

  1. John Connolly se narodil roku 1968 v irském Dublinu, kde se rovněž věnoval angličtině na Trinity College.
  2. Několik let pracoval jako novinář na volné noze pro Irish Times.
  3. Nicméně toho v životě vyzkoušel víc: barmana, číšníka, úředníka nebo prodavače obuvi.
  4. Ústřední postava jeho knih, detektiv Charlie Parker se poprvé objevil v knize Na ostří nože.
  5. Napsal celou řadu hororových detektivek, ale i fantasy román pro děti Kniha ztracených věcí.

Román se čte velice příjemně, zápletka postupně graduje, děj se zaplétá, rozjíždí a… A najednou skončí velice jednoduchým zakončením. Pokud si někdo rád u čtení schrupne, možná ho i překvapí, že se najednou prolistoval na prázdné listy následované tiráží. Jak již bylo uvedeno, Hněv andělů je počinem velezkušeného harcovníka, co toho má ve spisovatelském životě již odkrouceno hodně. Autorův styl je proto excelentní řemeslo zvládnuté na mistrovské úrovni. Jenže se v dalším z celé řady svazků vytratil smysl knihy, řádná pointa a taky to trochu odnesl děj. Na autorovu obranu nutno podotknout, že čtenář si toho sotva povšimne, knížka ho totiž i přes tento nedostatek zabaví.

Hněv andělů patří do lepší poloviny nabídky knižního trhu, ale bohužel zůstal na půli cesty. John Connolly určitě dokáže víc, ale pravděpodobně až v jiné knize. Pokud ovšem člověk hledá odpočinkové čtení do některého z pestré nabídky dopravních prostředků a rád se u čtení i trochu bojí a hlavně se rád jen tak baví, nemusí na absencí pointy v tomto počinu vůbec žehrat.

  • John Connolly: Hněv andělů
  • BB/art, 2013
  • překlad: Martin Verner
  • 400 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasye již za 299 Kč)
25. listopadu 2013, Radim Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Hněv andělů

Hněv andělů
299 Kč 269 Kč