Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jiskra: Intergalaktická revoluce započne na vesmírné lodi, Amy Kathleen Ryan: Jiskra (Vesmírná pouť 2)

Ryan Amy Kathleen: Vesmírná pouť 2 - Jiskra

Lidmi stále ještě neúplně prozkoumaný svět vesmírných družic a planet odhaluje své další oběti. Na začátku se všechno zdálo naprosto dokonalé a nikdo nečekal, že by se mohlo na lodi plující vesmírem něco stát. Náhle ale jdou věci od desíti k pěti. Empyreem začínají otřásat vlny vzdoru a násilí, které nelze zastavit milými slovy a pozlátkem.

Velkolepě započatá sci-fi série s názvem Vesmírná pouť má své velkolepé pokračování. Amy Kathleen Ryan ukazuje život na vesmírné lodi v úplně novém a nezvyklém světle. Až bychom mohli mít dojem, že toho víme příliš mnoho. Čtenářům se naskýtá jedinečný náhled na psychologii lidí, jejichž hlavním cílem je přežít na nesourodé cestě vesmírem, a na jejich rozjímání nad fakty i následky všech svých činů.

Představitelka hlavní dívčí postavy celé knihy, Waverly, se po nějakém čase stráveném mimo Empyreum na Novém obzoru vrací zpátky na loď. Druhý díl téměř na vteřinu přesně navazuje na ten první, takže se čtenář nemusí vracet ve vzpomínkách na děj úvodního svazku příliš daleko a dolovat v hlavě, jestli opravdu něco důležitého nezapomněl.

Amy Kathleen Ryan v pěti bodech

  1. Amy Kathleen Ryan absolvovala studia anglistiky na univerzitě ve Vermontu a obor tvůrčího psaní na The New School v New Yorku.
  2. V roce 2005 debutovala se svou knihou pro děti, která nese název Shadow Falls.
  3. Kniha Shadow Falls je zasazena do prostředí jejího rodného Jacksonu.
  4. O tři později, po vydání Shadow Falls, vydala humorný román určený teenagerům – Vibes.
  5. V roce 2010 vydala young adult román Zen and Xander Undone o nesourodé dvojici naprosto odlišných sester.

Občas velmi přímočaré a předvídatelné vyprávění autorky se postupně mění a nabírá na nevyzpytatelnosti. Z dějové linie zasazené do vesmíru s na první pohled jasnou perspektivou se postupně dostáváme na palubu jakoby úplně jiné lodi. Děj se zamotává a autorka sama se schovává za vlčí mlhu. Snaží se své čtenáře napnout a navnadit na neutuchající akci, která se plynule a destruktivně prohání celou knihou.

Čtenář Jiskry může mít občas pocit, že ničemu nerozumí. Jednotlivé dílky k sobě tak úplně nepasují a všechno se často obrací vzhůru nohama. Když už se domníváte, že rozumíte, něco vás velmi nemile překvapí. Jak se ale postupně dostáváte dál a dál, sugestivní styl psaní autorky i její mazanost pomohou všechno krásně pochopit.

Autorka však vsadila i na aspekty vědecko-fantastické literatury a otevřela dveře novým pojmům. Jako velké plus pro čtenáře spíše mužského pohlaví se dá bezpochyby započítat autorčin slovníček technických výrazů. Ryanová velmi pěkně míchá dohromady dramatickou souhru strojů, lidskou odvahu a emoce, nebezpečí, ze kterého za normálních okolností tuhne krev v žilách, diktátorství nového věku, rozpory mezi lidmi různého společenského postavení a rebelii s kapkou romantiky.

Zavděčit se čtenářům fantastické literatury je v poslední době čím dál tím větší úkol a v mnoha knihách se to autorům ani nepodaří. To ale v případě Jiskry nebo předcházející Mlhoviny nehrozí. Lidé chtějí číst akční knihy a Amy Kathleen Ryan jim je dala. Opět tak ukázala, že její knihy nejsou hodny škatulkování jenom jako knihy pro mládež. Na tomto kousku současné literatury, která je plná akce, napětí a velmi originální a spletité zápletky, si smlsnou i vyspělí čtenáři ve středních letech, kteří dokáží ocenit slušný knižní kousek.

  • Amy Kathleen Ryan: Jiskra (Vesmírná pouť 2)
  • Knižní klub, 2013
  • překlad: Lenka Faltejsková
  • obálka: Vojtěch Kybal
  • 304 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 233 Kč)
13. ledna 2014, Patricie Kouřilová

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vesmírná pouť 2 - Jiskra

Vesmírná pouť 2 - Jiskra
259 Kč 233 Kč