Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Felix Boom

Boom Felix: Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon

Kdo knihu neupálil a prostudoval anotaci, určitě knihu otevřel se stejným vzrušením jako u prvního dílu Ztracených. Knížka má parádní líbivou obálku a především námět, který by si zasloužil tučnou odměnu. Něco tak zajímavého a především provokativního, už tady prostě dlouho nebylo.

Ale abychom dlouho nechodili kolem horké kaše. Ježíš Kristus je šokován stávající situací panující na poli křesťanské víry. A není se čemu divit, protože ovečky nechtějí v neděli ráno vstávat do kostela, a mezi jejich pastýři stoupá na popularitě homosexualita, pedofílie a obdobné potěchy těla, pro které Syn Nejvyššího nemá dvakrát pochopení. Tak si v Království nebeském řekli dost! Ježíš opět vyráží na misi, stejně jako před 2000 lety, tentokrát poučen z krizového vývoje minulé cesty, a o nějakou tu neděli starší, takže tentokrát už ho nedostanou. Alespoň si to myslí. Nahodí na sebe bundu bulvárního novináře se zaměřením na sport v nejčtenějším bulváru s ironickým názvem Blinkr. Koho by podobný nástin příběhu nezaujal. Jenže…

Jenže spasitel má v knize mnohem „zajímavější“ věci na práci. Koho napadlo, že ony uvozovky znamenají ironii dostává jedno velké bezvýznamné plus za bystrost. Ježíš si totiž hlavně musí koupit byt, vybrat auto, mobil, zajít do Makra, do Ikei, jít si zaběhat, sbalit realitní makléřku a především hrát fotbal. Je to totiž redakční odborník na fotbal a atletiku. Já bych žádnou z těchto bohulibých činností Ježíšovi neupíral, nicméně střídmost je pilířem správně vedeného duchovního života. A pan autor střídmý není. Znečistil výše zmíněným asi 80% papíru použitého na knihu. Za to ho lesy ČR nepochválí. Číst několikastránkové popisy nákupu nebo nového bytu postrádající smysl či myšlenku je opravdu úmorné. A zklamání je pak skutečně veliké, srovnatelné s prvotním zjištěním, že dárky nenosí ježíšek.

„Přepážka mezi mediální mrdkou a seriózním publicistou je v Čechách velmí tenká,“ pravil moudře a světaznale Bůh.

Autor píše poněkud jadrnějším stylem, který ne každému čtenáři sedne. Někdy působí vydařeně, ale Bůh téměř neustále mluvící jazykem ne zrovna inteligentního teenagera, byl asi krokem vedle. Při tom dialogy mezi Bohem Otcem a Bohem Synem jsou obsahově velice vydatné. Jak z citace patrno, občas v knížce dojde na vtipný, štiplavý komentář, zpravidla adresovaný na poměry panující uvnitř naší malé zemičky. Každý skeptik si tak může při četbě zaláteřit společně s autorem.
Felix Boom si základní zápletku promyslel velice dobře a dokázal jí i zkušeně převést na papír. Způsob jakým Ježíš obrací české ateisty zpátky na vírů je vydařený a velice uvěřitelný, navíc kráčí v moderní paralele s původním biblickým příběhem. Ale touhle stopou začíná jít skutečně až na straně 190. Proč? Proč se po ní nejde na všech stránkách? Proč jsem si myslel, že si ze mě autor dělá srandu nesmyslnými bláboly o nákupech v obchodních řetězcích? Proč výborný nápad a spisovatelský um je prodán jenom na závěr, jakoby mimoděk?

Kdo nemá čas a knížka ho zaujala, si bohatě vystačí s přečtením prvních deseti a posledních třiceti stránek. Koho baví nakupování, fotbal a je fanouškem Sparty Praha (stejně jako autor, nicméně u nás narazil, na Fantasyi fandíme Baníku:), bude se bavit i při bedlivém čtení celého kusu, jinak se pravděpodobně jen stěží vyhne znuděnému zívnutí. A bohužel ne jednomu

  • Felix Boom: Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon
  • Brána, Praha 2010.
  • Obal: Martin Zhouf
  • 240 stran / 249 Kč
6. listopadu 2010, Radim Červenka

Diskuze k článku

Ad Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon
Zoe - 06. 11. 2010 19:40

Tak s touhle recenzí na 100% souhlasím. Dobrý nápad zabitý spoustou zbytečných keců a pro příběh zcela nepodstatných informaci (jako třeba podrobný průběh fotbalového zápasu novinářské ligy). Sice jsem se tím prokousala celým, protože prvních několik kapitol bylo dobrých, ale prostředek jsem opravdu protrpěla a některé pasáže jsem jen prolítla očima, protože podrobné složení bulvárního plátku fakt znát nemusím. Kéž by to autor trochu proškrtal a sem tam něco přidal v duchu začátku a konce knihy... byla by z toho super knížka tištěná na trochu menší formát. A stačil by i paperback ;-)
jo, jo...
Trotr RC - 06. 11. 2010 20:28

Já sem se modlil ať to aspoň ten konec zachrání, zachránil a o to víc mě to naštvalo, proč to nebylo takové celé. Souhlas s tím že to je taková vlakovka spíš pro malý formát, ale obálka je tak úžásná, že si opravdu nezaslouží kritiku. Nepamatuju kdy jsem takhle zklamán zamáčkl slzu. Je to asi jedno z největších zklamání roku.
RE: jo, jo...
korek - 07. 11. 2010 22:06

Na mě to působí trochu jako rychlo kvaška- mám nápad tak šup honem ho sepsat, vycpat vatou ať z toho může být knížka a rychle za nakladatelem. Chtělo by to rázně proškrtat a přepsat, ale námět je to skoro geniální...
Takhle to asi není
Michal Gerguš - 09. 11. 2010 03:41

Mně se zdají tyhle odsudky příliš příkré, protože to jsou pohledy čtenářů fantasy, kteří čekají tajemno, nové světy a bůhví co ještě. To není Star Trek nebo Harry Potter, tohle je něco jiného. Je to bezvadná story na hraně románu, humoresky, několikrát jsem u toho taky měl slzy v očích, a to se mi už dlouho nestalo. Je to čtení na jeden dech, na nic podobného jsem zatím nenarazil. Možná bych tam trochu proškrtal ten fotbal. Ale bůh jako analfabet, ožrala a pirát silnic na jedné straně, který podělal celé dějiny křesťanství, na druhé straně Ježíš Kristus co přijde o panictví, jezdí bavorákem, má holku, psa, laptop, hraje fotbal, u toho dělá zázraky a zjišťuje, že skoro každý může být Ježíšem nebo Bohem, když trochu mákne - to mě docela dostalo. Asi málokdo si uvědomil ten politický kontext. Korupce, bulvár, extremismus, politika - to není fantasy. Je to nabité informacemi a načteností. Jedna věc je tam velmi zvláštní - "akta Z", což jsou "stopené" svazky StB, o nichž může vědět jen pár lidí. Ten Boom tam uvádí takové indicie, kde asi mohou být, včetně jmen nějakých notářů, že je to docela rozbuška. Možná tahle kniha naštve církevní hodnostáře, ale partička lidí, co vědí o "aktech Z", z toho může mít docela sevřený zadek. Takhle jsem to viděl.
RE: Takhle to asi není
Elinor - 09. 11. 2010 12:13

Mno nevím, nevím, církevní hodnostáři by měli mít tolik rozumu a inteligence, aby jim došlo, že projevováním naštvanosti a emocí vůči (")kontroverzním(") titulům těmto dílům pouze dělají skvělou reklamu - a že tedy nejlepším přístupem je ignorovat, ignorovat, ignorovat (a nerozčilovat se :D).
RE: Takhle to asi není
Trotr RC - 09. 11. 2010 13:29

to Michal: Vesměs všechno o čem píšeš jsem v románu zaregistroval taky, ale přišlo mi to spíš prvoplánové, místy nelogické až nudné, především díky záplavě popisů. Občas jsem se uchechtnul vtípkům, ale příliš mi autorův urážlivý smysl pro humor nesedl (což je samozřejmě otázka názorů). Osobně mám dojem, že stopené "akta z", jsou veřejným tajemstvím, takže pro mě žádné skandální odhalení. Já mám mainstream rád a občas si velice rád přečtu, o to víc jsem se těšil na tuhle knížku. Každopádně je dobře, že se někomu líbí a najde si taky svého spokojeného čtenáře.
RE: Takhle to asi není
Zoe - 09. 11. 2010 16:03

Zčásti souhlasím. To co na knize vychvaluješ je ale právě poprvé zmíněno v částech, které chválí i recenze... tedy prvních zhruba 30-50 stran a posledních 30 stran. To uprostřed je opravdu jen zbytečná vata, kterou by bylo vhodné trochu probrat. Pak by to nebyla docela dobrá knížka, ale možná i skvělá knížka. Nápad na příběh úžasnej, zpracování postav velmi dobré (i když Bůh se měl držet svého dekoru, které měl nazačátku a nebýt ke konci tolik sprostý... přecijen je to Bůh a i nevěřící jako já má o něm vžité určité představy ať už jim z duše věří nebo ne). U Ježíše se mi líbí zdůraznění jeho lidské stránky. Ale jak už je zmiňováno, ten prostředek je prostě zbytečně rozvláčný a mnoho informací zbytečných.
RE: RE: Takhle to asi není
Jan Červenka - 16. 11. 2010 19:09

V zakazování knih je církev nepoučitelná(jako ve spoustě jiných věcí) už někdy v 16. století byly nejúspěšnější ty knihy, které byly inkvizici zakázany na tzv. Indexu. Dokonce měli tiskaři své agenty, aby co nejdřív zjistili, co se bude zakazovat, aby včas vytiskli dostatečný počet výtisků na to navýšení poptávky po zákazu;)
Zívám nudou nad podobnou recenzí
Rebeka - 27. 07. 2015 13:39

To, co jste zde napsal, není rozhodně seriozní a objektivní recenze. To je pouze pohled, který je subjektivně - a negativně - ovlivněn tím, že jste fanoušek Baníku, zatímco v knize je na pár stránkách zmiňována Sparta. Sám jste si svojí zmínkou o tom, komu fandíte a nefandíte, podřezal větev, protože v objektivní recenzi na knihu by tohle nemělo hrát roli. Ve vaší "recenzi" to ale hraje roli velkou, bohužel. Pokud byste totiž chtěl napsat recenzi nezaujatou a objektivní, nemohl byste uvést, že je to kniha pouze pro fanoušky nakupování, fotbalu a Sparty, a ostatním doporučovat jen první a poslední stránky. O nakupování je toho zde totiž poskrovnu, fotbal se hraje až na straně 156, o Spartě je to ještě později. A nejsou to navíc zdaleka stěžejní témata knihy. Tady jde o mnohem víc - a to nejen na prvních či posledních stranách, ale to jste nespíš ve své zaslepenosti fotbalem nepostřehl. Možná by to příště chtělo být méně zaujatý tím, jakému klubu fandíte, a více a lépe číst knihy. Pak byste nemohl zplodit podobný nesmysl jako je tahle rádobyrecenze.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).