Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Je láska silnější než zlo?, Shannon Drake: Pod rudým měsícem (Vampýři 1)

Drake Shannon: Vampýři 1 - Pod rudým měsícem

Známá autorka historických romancí Shannon Drake podlehla současné upíří mánii a napsala čtivý román plný upírů, napětí a samozřejmě i lásky.

Příběh knihy Pod rudým měsícem se začíná odehrávat roku 1840 v New Orleans a její děj se postupně rozvine do několika zajímavých,vzájemně se prolínajících, rovin. Jako hlavní hrdinové tu vystupují krásná majitelka butiku Maggie Montgomeryová a drsný detektiv Sean Canady, které dohromady svede právě Seanova detektivní práce, kdy ho stopa při vyšetřování vraždy zavede až ke dveřím butiku slečny Montgomeryové. Když se poprvé potkají, mají pocit, jako by se už dávno znali. Jsou blázni, anebo je možné, že by na tom mohlo něco být?

Po úvodním setkání se děj poměrně rychle rozvíjí v několika dějových liniích, které se vzájemně proplétají, takže je občas poněkud obtížné udržet si přehled o tom, co se komu a kdy zrovna děje. Ději samotnému se ale nedá nic vytknout – je čtivý, zajímavý a velmi příjemné je i to, že autorka se jako obvykle vyvarovala dlouhých a podrobných popisů, takže čtenáře při sledování děje nic nevyrušuje.

Shannon Drake se tentokrát dokonce vyhnula i své obvyklé dějové šabloně, kdy se hlavní hrdinové nejdříve k smrti nenávidí, pak podlehnou vášni a po mnoha komplikacích se do sebe zamilují. Naopak se zaměřila na rozdíly mezi hlavními hrdiny a kontrasty nejen jejich povah a povolání, ale především jejich minulostí, protože Maggie ví, co se s nimi děje, kdežto Sean nemá ani to nejmenší tušení, o co kráčí, a tak dochází ke komplikacím, které obě postavy řeší stylem sobě vlastním.

Shannon Drake ve čtyřech bodech

  1. Napsala už více než sto knih.
  2. Její díla jsou překládána do více než dvaceti jazyků.
  3. Někdy píše pod pseudonymem Heather Graham.
  4. Více se o ní lze dozvědět na jejích stránkách eheathergraham.com.

Autorce by se dalo vytknout, že postavy zpracovala poměrně povrchně a většina z jejich charakterů působí poněkud prvoplánově, aby přesně zapadaly do děje. Na druhou stanu nelze nepochválit přiměřený počet postav, které se v románu vyskytují. Spisovatelka se nedala strhnout délkou období, které je v knize mapováno a počty postav udržela v rozumné míře, takže se čtenář dozví vše, co potřebuje vědět, ale není zbytečně zahlcený nepodstatnými jmény, osudy a charaktery nepodstatných vedlejších postav, které děj nijak významně neovlivňují.

Snad i právě proto je kniha Pod rudým měsícem tak příjemné čtení, které má díky své romantičnosti, ale zároveň i tajemnosti a skvělému skloubení historie s přítomností potencionál zaujmout nejednou čtenářku.

Zejména ženy, které si potrpí na červenou knihovnu a které zasáhla i upíří mánie, budou románem a jejími hrdiny příjemně překvapeny. Díky charakterům postav nečiní čtenáři žádné potíže vcítit se do postav a pochopit jejich jednání, protože oni sami by v dané situaci pravděpodobně zareagovali velice podobně.

  • Shannon Drake: Pod rudým měsícem (Vampýři 1)
  • Domino, 2012
  • překlad: Eva Fuková
  • obálka: Radek Urbiš
  • 280 stran, 211 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
28. března 2014, Aneta Procházková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vampýři 1 - Pod rudým měsícem

Vampýři 1 - Pod rudým měsícem
249 Kč 224 Kč