Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

James O´Barr se vrací, Vrána opět napomáhá pomstě, James O´Barr a Jim Terry: Vrána – Soumrak bohů

O´Barr James: Vrána - Soumrak bohů - vázaná

Kde existuje důvod k pomstě, tam nastupuje se svou vlastní verzí spravedlnosti Vrána. V německém koncentračním táboře roku 1945, kde lidská práva nejsou nic než neznámý pojem a Židé denně umírají po stovkách, se minimálně jedna pádná záminka najde.

Sněží. Do vyhlazovacího tábora právě dorazil transport plný Židů. Jeden se však vzepře. Bez zaváhání postřílí několik německých vojáků a sám po bleskové palbě zůstane ležet na zemi. Noc ale teprve začíná a zhrzený muž ještě zdaleka nemá dost. Se skřehotající vránou na rameni jde vstříc své pomstě.

Odplata se jako téma neustále opakuje ve všech možných variacích. Před více než dvěma dekádami jí James O´Barr vtiskl vlastní podobu, když mu opilý řidič srazil snoubenku a on potřeboval způsob, jakým by ze sebe dostal nervydrásající vztek. Tak vznikla Vrána, román v obrazech o mladém muži, který se s pomocí černého děsivého ptáka vrací ze záhrobí, aby pomstil smrt svou a své milé. Teď se ke svému tématu vrací spolu s kreslířem Jimem Terrym, aby společně přepsali historii druhé světové války.

Tvůrci rozhodně na nic nečekají, jen co se čtenář seznámí s prostředím komiksu, spustí se peklo. Protagonista, kterému Terry v poznámkách na konci komiksu říká zkráceně Muž, za doprovodu působivého scénáře promyšleně i spontánně likviduje každého, kdo mu přijde pod ruku. To je také jeden z hlavních rozdílů s původní Vránou, kde se Eric mstil především těm, kteří za jeho osud zodpovídali. Muž nehledí napravo nalevo, což je vzhledem k povaze koncentračního tábora pochopitelné. Ale zda i ospravedlnitelné či dokonce správné, to už závisí na čtenáři. Proto ústřední postavu také nelze jednomyslně označit za kladného hrdinu a tvůrci se o to ani nepokouší, naopak se ho snaží ukázat odhaleného v motivech a nesentimentálního v činech.

O´Barrova Vrána byla černobílá, Terry jí vdechl barvy. Atmosféra tím rozhodně netratí, kreslíř jich využívá opatrně, aby ve čtenáři vyvolal správně tísnivý pocit. Zaměřuje se především na odstíny šedé, žluté a rudé, ostatní barvy používá téměř neznatelně a v takových tónech, aby jimi nenarušil potemnělou pochmurnou scénu. Téměř agresivně zde vyniká oheň a krev. Kresba nepostrádá silné emoce a výrazné detaily. Mimika postav se vyznačuje pečlivým zpodobněním, stejně jako celé prostředí komiksu.

Násilí je zde vůbec zobrazováno velmi nepokrytě a autoři v něm projevili svou vynalézavost. Vrána – Soumrak bohů má fantastickou akci s filmovým nádechem a často se obejde i bez textu. Střídají se zde části, pro které je důležitý vizuál s těmi, kterým dominují promluvy.

James O´Barr a Jim Terry v pěti bodech

  1. James O´Barr se narodil roku 1960 v Detroitu. Vyrůstal v sirotčinci, po smrti jeho snoubenky nastoupil do námořnictva, než se začal ze svého žalu dostávat kreslením.
  2. Vrána původně neměla být vydána, byla pouhou formu arteterapie.
  3. Podle Vrány byl v roce 1994 natočen stejnojmenný film nechvalně proslulý tím, že při jeho natáčení byl nešťastnou náhodou zastřelen představitel hlavní role Brandon Lee.
  4. Jim Terry se narodil v Kalifornii, ale od čtyř let žije v Chicagu. Kreslí přibližně od té doby. Roku 2006 narazil na práci Willa Eisnera, která ho do budoucna silně ovlivnila.
  5. V současnosti žije v Chicagu se svou ženou a dvěma kočkami.

I v této Vráně scénář nepostrádá propracovanost. Mrazí, zní poeticky a promyšleně útočí na čtenářovy smysly. Přestože i scénář měl na starosti Jim Terry, styl Jamese O´Barra je na řadě míst jasně patrný a Terry obratně navazuje na tradici první Vrány.

Závěr komiksu bude pravděpodobně v hlavě čtenáře ještě chvíli rezonovat. Vrána se loučí otevřeně, se zlověstnou předtuchou a jasným morálním podtónem. Hned poté navazují na neuzavřený příběh ukázky storyboardu s Terryho poznámkami, několika příhodami z natáčení, nepoužitými skicami a nerealizovanými scénami.

Vrána – Soumrak bohů zaručeně potěší nejednoho komiksového fandu a měli by po ní sáhnout nejen znalci původního příběhu. Kromě motivu mají obě díla společného i mnoho dalšího, ale nové pojetí funguje zcela samostatně a stejně spolehlivě.

  • James O´Barr a Jim Terry: Vrána – Soumrak bohů
  • Comics Centrum, 2013
  • překlad: Václav Dort a Martin Trojan
  • obálka: James O´Barr
  • 104 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
3. listopadu 2013, Sabina Dudová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vrána - Soumrak bohů - vázaná

Vrána - Soumrak bohů - vázaná
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč