Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jak se z nadějného uklízeče toalet stala nejdůležitější postava studené války, Dan Moren: Kaledonský gambit

Moren Dan: Kaledonský gambit

Eli Brody měl štěstí v neštěstí. Zatímco jeho druhové ve zbrani jeden po druhém umírali, jemu se povedlo celý masakr přežít. Byť musel následujících pět let strávit na cizí planetě jako uklízeč záchodů. Ale kdyby věděl, co ho čeká při návratu domů, nejspíš by zůstal u mopu a štětky. Pokud by tedy měl na výběr.

Eli Brody se totiž stal velice důležitou postavou v mocenské hře dvou vesmírných supervelmocí, které jenom čekají na záminku, aby se do sebe mohly pustit. Tou by se mohl stát přelomový technologický objev, díky němuž by následný konflikt byl velmi krátký a jednoznačný. Takže zatímco Ilyrie má co slavit, Společenstvo musí své tajné operativce nutit pracovat přesčas jenom proto, aby alespoň zjistili, s čím vlastně Ilyrijský vojenský výzkum přišel. Shodou okolností tento přísně tajný projekt probíhá na měsíci obíhajícím kolem Brodyho rodné planety, jejíž obyvatelé vnímají vládu Ilyrie spíš jako okupaci. A jednou z hlavních protirežimních sil na planetě je organizace, s níž spolupracuje Brodyho bratr.

Dan Moren ve čtyřech bodech

  1. Pracoval jako redaktor magazínu Macworld.
  2. Spolupracuje na technologicky zaměřených podcastech pro Relay FM.
  3. Kaledonský gambit byl jeho debutovým románem.
  4. V současnosti žije v Somersville, ve státě Massachusetts.

Stačí tedy dát sourozence opět dohromady a počkat si, na co přijdou. Během sto stran bude hotovo a autorovi ještě zbude čas na nějakou romantickou linku. Dan Moren na to jde naštěstí trochu složitěji. Oni se totiž bratři nemají tak úplně v lásce. Zatímco jeden celý život idealisticky bojuje proti Ilyrii, ten druhý se touto mocností nechal dobrovolně naverbovat do armády. Je tedy zřejmé, že kolem krku si určitě nepadnou. Navíc kaledonský odboj má s novou superzbraní trochu jiné plány než Společenství.

Kaledonském gambitu se tedy nestřetávají pouze ambice dvou galaktických velmocí, ale i přání dvou bratrů. Ten starší se touží Iliryii pomstít za veškerá příkoří spáchaná na jeho rodině a na obyvatelstvu planety, přičemž ten mladší většinu času ani neví, co se sebou. Byť je motivován iniciativou Společenství a jejich operativců (z nichž alespoň tito představují opravdovou špionážní linku v příběhu), často se jen tak potuluje vlastními vzpomínkami. Jedinou jistotou je jeho očividná nechuť navázat na vlastní vojenskou minulost.

Je to právě (ne)schopnost hlavního hrdiny, co si lze ze čtení zapamatovat nejsnáze. Možná by ději prospělo, kdyby byl Eli Brody alespoň trochu nadanější nebo schopnější. A to ať už v otázkách praktického násilí (kterého je mimochodem v této knize navzdory lákavému tématu minimum) nebo jako osoba zběhlá v práci v utajení. Jediné, v čem opravdu vyniká, jsou cynické komentáře. Ale aby byla tato vlastnost stěžejním prvkem celého příběhu, musel by se autor pustit do mnohem nebezpečnějších střetnutí. Takhle se nelze ubránit pocitu, že Eli dějem v podstatě pouze proplouvá a jeho přítomnost zde nemá kýžený efekt.

Kaledonský gambit není nudným čtením. Ale pasivita hlavního hrdiny spolu s poměrně klidně ubíhajícím dějem z této knihy nedělá víc než příjemnou zábavu na jedno odpoledne.

  • Dan Moren: Kaledonský gambit
  • Triton, 2019
  • Obálka: Renata Brtnická
  • Překlad: Dana Veselá, Ondřej Veselý
  • 280 stran, 279 Kč (v e-shopu Fantasye již za 251 Kč)
4. července 2019, Tomáš R. Tokoš

Kaledonský gambit

Kaledonský gambit
Vložit do pytle na zboží  Koupit 279 Kč 251 Kč